Column 2013 'Regiomarketing'

logo
Zoeken

Column 2013 'Regiomarketing'

Harrie Hoek, hoofd van Bureau Eemsdelta\EZ, schrijft regelmatig columns voor het magazine Eemsdelta Kringen. Hieronder vindt u zijn column met de titel 'Regiomarketing' uit 2013.

Regiomarketing

Eén van mijn opdrachten betreft het opzetten van een goed gestructureerde nieuwe aanpak voor de regiomarketing van de Eemsdelta. Eind vorig jaar zijn we daarom gestart met gesprekken met alle marketingdeskundigen, die hier iets zinnigs over te melden hebben. Daarna met veel energie aan de slag om de zaak goed op papier te krijgen. De Startnotitie Regiomarketing kon naar de bestuurders ....

Ik heb zelden zo snel mijn werk onderuit zien gaan. Eind januari was de bespreking in de stuurgroep Economie. Precies een week voor de vergadering brak de pleuris uit in Den Haag. De prognose van het Staatstoezicht op de Mijnen voor de aardgasbevingen lag veel hoger dan tot nu toe bekend. Een onzichtbare regisseur liet direct aansluitend de aarde twee keer flink beven in Noord Groningen. Op 4 km van het epicentrum onder Doodstil kreeg onze woning ook de volle laag. De dagen erna een continue stroom van alarmerende berichten van bestuurders en bewoners.

Bleef het daar maar bij. De moderne media kennen tegenwoordig diverse mutanten, die het minder nauw nemen met de nieuwsgaring als wel op zoek zijn naar spanning en sensatie. Dus ik zie op de vroege vrijdagmorgen Pow News door Uithuizen struinen. Dat belooft niet veel goeds. 's Avonds zien we inderdaad op onze publieke zenders Rutger C. op een Quad door de Noord Groninger polders rijden onderweg iedereen wild zwaaiend sommerend om het gebied te verlaten wegens dreigende rampspoed en overstromingen.

Tja, wat moet je daar nou mee. Hebben we de afgelopen jaren met veel inspanningen een goed imago van onze regio proberen op te bouwen en dan zakt dat in een paar dagen tijd de grond in. Ons Slochteren gas: dat was toch de zegen voor Nederland en samen met de haven van Rotterdam de motor van onze welvaart?

Voor de korte termijn hebben we de slag met de regiomarketing nu eerst verloren. Iedere cent die we daaraan nu besteden is water naar de zee dragen. Aan de andere kant: niets doen is geen optie. Regiomarketing is geen korte termijn aanpak maar werkt alleen bij een consistente boodschap over een periode van vele jaren.

Alvorens we hiermee aan de slag gaan, moeten er oplossingen gevonden worden voor het bevingvraagstuk. Anders wordt je dat bij ieder contact nagedragen. De gaskraan afknijpen is daarbij het eerste wat voor de hand ligt. Maar ook dan duren de bevingen nog langere tijd voort. Wat we zoeken is creatieve en innovatieve oplossingen voor bestaande en nieuwe gebouwen en installaties. Bouwbedrijven zijn op dit moment druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe flexibele vormen van funderingen, die gebouwen bestand maken tegen de voorspelde aardschokken. We hebben voor 10 miljard aan installaties in onze regio staan en deze worden de komende maanden beoordeeld op hun schokbestendigheid. Waarschijnlijk zijn hier maatregelen zeer gewenst, tenminste als we niet in een chloorwolk of andere calamiteiten terecht willen komen. Het spreekt voor zich dat de kosten voor het ontwikkelen van deze oplossingen niet alleen door het bedrijfsleven gedragen kunnen worden. De rijksoverheid is naast de NAM de grootverdiener bij de gaswinning en dient hiervoor ook bij te springen als er schade uit deze activiteiten voortvloeit.

Het bedrijfsleven loopt ook elders in de wereld tegen dit soort problemen aan en daarom ligt hier voor ons de bekende kans om straks ervaring en kennis te exporteren. Dat biedt misschien ook weer nieuwe kansen voor onze werkgelegenheid.

En dan komt de regiomarketing weer om de hoek kijken; misschien nog wel eerder dan we nu denken!
 

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Appingedam
Loppersum

Privacyverklaring