Column 2014 'Positief denken'

logo
Zoeken

Column 2014 'Positief denken'

Harrie Hoek, hoofd van Bureau Eemsdelta\EZ, schrijft regelmatig columns voor het magazine Eemsdelta Kringen. Hieronder vindt u zijn column met de titel 'Positief denken' uit 2014.

Positief denken

Afgelopen jaar is Noord-Groningen overspoeld door een golf van negatieve berichten en emoties. Ook de Eemsdelta, als belangrijke economische motor voor onze regio, bleef daarbij niet buiten schot. De schade die door de gasbevingen wordt veroorzaakt, is naar mijn stellige overtuiging meer dan verdubbeld door alle negatieve publiciteit. Als je maar vaak genoeg voor de camera's blijft roepen dat niemand hier nog wil wonen dan moet je niet raar opkijken dat de makelaar geen kopers over de vloer krijgt. Een Groningse hoogleraar die de hele regio voor 6 miljard in de vastgoed uitverkoop doet aan de NAM en het advies geeft van inpakken en wegwezen. Depressieve beelden in Nieuwsuur waar het lijkt alsof de laatst achtergebleven inwoners binnenkort bij ons het licht uit doen.

Het effect van alle negativiteit op het woon- en vestigingsklimaat is nog niet helemaal uitgekristalliseerd, maar dat het ons weinig goeds brengt - m.u.v. de 1,2 miljard compensatie - zal iedereen onderschrijven. Veel ondernemers van zowel kleine als grote bedrijven hebben ons de afgelopen weken gevraagd of het niet tijd wordt om een tegengeluid te laten horen. "Dit kan toch zo niet langer. Realiseren een aantal actievoerders wel wat ze voor het imago van het gebied aan het vernielen zijn? Hebben die mensen wel door dat ik en ook mijn medewerkers graag hier onze boterham willen blijven verdienen?" Begrijpelijke opmerkingen, zeker als je in de detailhandel of de toeristische sector de kost moet verdienen.

Daarom was ik aangenaam verrast door het initiatief van een groep van 20 particulieren en ondernemers uit de regio, die zeer recent de Stichting Groningen Noord hebben opgericht. Een club van bevlogen mensen die de regio een warm hart toedraagt. Die ook bezorgd zijn over de schade en de veiligheid van de bewoners met name in het kerngebied van de bevingen. Maar de oplossing zoeken in de kracht van het gebied en niet in de zwakte. Zij zien legio nieuwe perspectieven voor de regio, maar gaan er van uit dat gaswinning en bevingen een realiteit zijn en voorlopig nog niet zijn afgelopen. Als je de website leest denk je: ja, deze club raakt precies de juiste snaar. Elkaar de bijstand in praten daar koopt niemand wat voor. 

De reeds aangehaalde Groningse hoogleraar wordt door de landelijke media voortdurend opgevoerd als kerndeskundige. Hij is van mening dat investeringssubsidie voor onze regio water naar de zee dragen is. Maar deze hooggeleerde heer ziet wel iets over het hoofd. Een belangrijke economische groeifactor bijvoorbeeld is vertrouwen. Geen harde economische parameter, maar een begrip uit de psychologie. Vertrouwen van consumenten in de toekomst en vertrouwen bij ondernemers dat hun investeringen zullen gaan renderen. Wanneer door de gasbevingen het vertrouwen zwaar wordt aangetast is het meer dan gerechtvaardigd dat gerichte overheidsmaatregelen dit compenseren. Want bedrijfsinvesteringen lok je alleen uit wanneer de overheid als veroorzaker van de schade de eerste stap zet. De voorstellen van de commissie Willems zijn daarom van groot belang voor de investeringsbereidheid in ons gebied.

Zoals bekend is onze zoutchemie concurrentiegevoelig door de hoge kostprijs van energie. In het Midden Oosten en Amerika worden op dit moment fabrieken gebouwd die met goedkope fossiele energie als basis onze bedrijven uit de markt gaan concurreren als we niks doen. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat wij de stap naar verduurzaming van ons productieproces weten te maken en de Biobased Economy met "special products" met een hoge toegevoegde waarde dichterbij weten te brengen. Dat kunnen we in de Eemsdelta niet alleen, maar daarvoor moeten in Noord-Nederland alle registers open getrokken worden. Naast onze bedrijven is dat het cluster aan chemiebedrijven in Emmen, die inmiddels al een eigen groen innovatieproject in de benen hebben gezet. En uiteraard onze collega's in de zuivel, aardappelmeel- en suikerindustrie. Friesland Foods is het meest succesvolle noordelijke agribusiness bedrijf. Avebe heeft een lange historie bij het ontdekken en toepassen van nieuwe innovatieve producten uit onze aardappel. De Suiker Unie is druk bezig met een soortgelijke ontdekkingstocht.  

We beschikken in Groningen en Wageningen over de beste kennisinstellingen om de slag naar de Biobased Economy te maken. Het moment is daar dat we al onze krachten moeten gaan bundelen. Een mooie uitdaging voor de NOM. Het staat ook al vermeld in hun Roadmap Biobased Economy uit 2011. Het wordt hoog tijd dat we daar nu eens invulling aan gaan geven.

Betekent gelijk een nieuwe impuls aan de broodnodige noordelijke samenwerking. Over positief denken gesproken ....

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Appingedam
Loppersum

Privacyverklaring