Column 2014 'Vastgoed uit balans'

logo
Zoeken

Column 2014 'Vastgoed uit balans'

Harrie Hoek, hoofd van Bureau Eemsdelta\EZ, schrijft regelmatig columns voor het magazine Eemsdelta Kringen. Hieronder vindt u zijn column met de titel 'Vastgoed uit balans' uit 2014.

Rory Bertram is een jonge succesvolle vastgoedondernemer uit Baarn. Hij en zijn schoonvader kwamen onlangs bij ons binnenvallen. Ze hadden belangstelling voor aankoop van bedrijfsvastgoed in Delfzijl en wilden meer weten over de economie in ons gebied. Het vervolg van het verhaal kent u misschien wel. Na ampele overwegingen is een uur later een winnend veilingbod uitgebracht op het Eemsmondgebouw in Farmsum. Spekkopers zou mijn opa zeggen. Voor een fractie van de oorspronkelijke waarde worden ze eigenaar van een zeer bijzonder vastgoedobject, in 2008 door Team 4 Architecten gereviseerd en van een prachtige blauwgroene look voorzien.  

Behalve voor de crediteuren geen verkeerde veilinguitkomst was onze conclusie. Twee echte ondernemers erbij, die in hun kielzog allerlei lieden achter zich aan kunnen gaan slepen op zoek naar het geheim van de Eemsdelta. Betere ambassadeurs voor ons gebied kun je niet krijgen. Ze hoorden wel eens wat over ons gebied. Hoge werkloosheid en zo. Aardbevingen, krimp en ander gedoe. In Delfzijl aangekomen, zagen ze tot hun verbazing een heel ander beeld. Een dynamische haven met een groot industriepark met een hoog ambitieniveau. En mensen in de havens die direct communiceren en zeggen waar het op staat.

En het beeld van beide heren klopt. Voor wat betreft de verkoop van industriegrond voor grootverbruikers gaat het bij Groningen Seaports weer als een speer. De 40 hectare voor Google stuwt het jaargemiddelde flink omhoog en er zit nog meer in de pijplijn. We hebben samen met GSP en de provincie het afgelopen jaar een bedrijventerreinenvisie voor de Eemsdelta opgesteld. Daar zijn we op basis van berekeningen van gerenommeerde landelijke bureaus uitgegaan van een jaargemiddelde tot 2030 van 13 tot 17 ha per jaar voor de zeehaventerreinen. Het rapport is nauwelijks verschenen en we gaan daar nu al fors overheen.

Het is niet op alle fronten een successtory. Verkoop van bouwgrond en van vastgoed voor het MKB gaat de laatste jaren maar mondjesmaat. Daarom zijn wij vorig jaar samen met Groningen Seaports en de regionale makelaars een in Nederland unieke publiek-private samenwerking aangegaan onder de naam Eemsdelta Vastgoed. De makelaars hebben hier namens het havenbedrijf en de overheden het complete aanbod van vastgoed en bouwgrond voor het MKB in de aanbieding, waarbij ook alle particuliere aanbieders van bedrijfsvastgoed kunnen instappen.

Toch merken we dat er zich in onze regio iets ernstigs wringt rond het vastgoedbezit. En dat zit dan vooral in het particuliere woningbezit, wat ernstig te lijden heeft onder de gasbevingen. Daar is veel gedoe over, wat slecht is voor het imago van onze regio. Daarom is het van groot belang dat er een oplossing komt voor het vastgoed van inwoners, die om diverse redenen onze regio moeten of willen verlaten of waarvan de veiligheid in het geding is. Waarom niet nog een publiek-private samenwerking opgezet vergelijkbaar met de aanpak binnen Eemsdelta Vastgoed? Met behulp van de middelen uit het bevingenfonds kunnen de huizen van de schrijnende gevallen en de mensen die moeten verhuizen worden aangekocht. De huizen kunnen nadat ze opgeknapt worden weer terug als huurwoning in het woningaanbod met een koopoptie in het contract. We krijgen van minister Kamp toestemming om met kortdurende huurcontracten met koopopties te werken. De makelaars zorgen voor de verhuur en krijgen op deze manier ook een stuk compensatie voor gederfde omzet. De NAM en de regionale overheden kunnen via certificering van aandelen met of zonder zeggenschap gaan deelnemen in deze organisatie, waardoor het geïnvesteerde vermogen ook op termijn weer terug kan vloeien als delen van het bezit weer verkocht gaan worden. In de tussentijd haal je een redelijk rendement op het geïnvesteerde vermogen door de verhuur.

Is hier een markt voor? Jazeker is hier markt voor. Zeker als we onze regiomarketing nu goed van de grond weten te trekken. De stad Groningen blijft de komende jaren fors doorgroeien. En er zijn steeds meer mensen die ons gebied zo fraai gelegen tussen de stad en het wad willen leren kennen. Alleen, zij willen de zorg voor het vastgoed graag bij de eigenaar laten. Daarom voorzien we een groei van de huurdersmarkt voor particuliere woningen. Dat is een aantal jaren geleden al in gang gezet door de grote aantallen buitenlandse werknemers die hier tijdelijk gehuisvest werden.

Daarmee creëer je rust tussen de oren van de mensen en krijgen we de woningen en de vastgoedmarkt weer beter in balans. En daar zijn de bewoners en onze regionale economie zeker bij gebaat!

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Appingedam
Loppersum

Privacyverklaring