Column 2015 'Vallen en opstaan'

logo
Zoeken

Column 2015 'Vallen en opstaan'

Harrie Hoek, hoofd van Bureau Eemsdelta\EZ, schrijft regelmatig columns voor het magazine Eemsdelta Kringen. Hieronder vindt u zijn column met de titel 'Vallen en opstaan' uit 2015.

Vallen en opstaan

Het imago van de stad Groningen is al jaren ijzersterk. Heel Nederland weet dat er niets boven Groningen gaat. Daarentegen wil het met de regiomarketing in de Eemsdelta nog niet te best lukken. De meter slaat voortdurend uit van sterk positief naar zwaar negatief.

Onze regio diskwalificeerde zich in 2013 met een reeks van steeds zwaardere gasbevingen en als klap op de vuurpijl eind 2013 het faillissement van Aldel. In 2014 hadden we voor de buitenwacht opeens een grote verrassing in petto. Google had voor haar nieuwe Europese datacenter gekozen voor de Eemsdelta. Als Google zonder één cent subsidie besluit dat Eemshaven de beste plek is voor een investering van 600 miljoen dan hoef je zelf niks meer te zeggen. Maar helaas, de euforie duurde niet zo lang.

De correspondent Noord Nederland van de Volkskrant zag er begin november opeens geen heil meer in. Zijn publicatie over het land van Verloren Hoop was dermate negatief, dat zelfs de tegenstribbelende gespreide PTT-ers uit de jaren zestig er bij werden gesleept. Wij zagen er in ieder geval geen brood in om op een dergelijk depressief makend verhaal te reageren. In de woorden van een prominent GSP manager: de volgende week wordt de vis er weer in verpakt en is iedereen het weer vergeten. Onze Commissaris heeft nog wel een briefje gestuurd, maar deze kon niet worden geplaatst volgens de Volkskrant-redactie. De discussie was al gesloten.

In de laatste weken van het jaar kwamen de accountmanagers van Seaports en Eemsdelta\EZ met goed nieuws. Breadstone Vastgoed, WP Offshore, Bentum Recycling en de BK-Ingenieurs zien economische groeikansen in de Eemsdelta en gaan zich daadwerkelijk nieuw vestigen in onze regio. De stad Groningen was ondertussen net van de eerste bevingschrik bekomen. Onze Martini dreigde de torens van Pisa en Bedum achterna te gaan. Maar de opening van het nieuwe jaar was voor de stad Groningen weer positief scoren. Youp had zijn oudejaarsconferentie traditiegetrouw in de Stadschouwburg opgenomen en pakte hierover in zijn NRC-column nog eens goed uit. Youp heeft iets met de stad en haar inwoners en dat moest iedereen nu maar eens weten. En toen hadden wij eind december en begin januari toch weer stevige aardbevingen. Koren op de molen van de anti-beving actievoerders, die een mooie kans zagen om zich in de publiciteit te netwerken. Geen nieuwjaarsreceptie was meer veilig.

De vraag is hoe we hier mee verder willen. Moeten we de promotie van onze regio maar laten afhangen van de willekeurige gebeurtenissen, die door hun karakter alle kanten op kunnen vliegen? Of willen we de promotie van ons gebied nu eens serieus oppakken door een goed en eerlijk verhaal over ons gebied te vertellen? En dat de wereld hier niet op instorten staat, maar dat we hier in een prachtige regio wonen en werken. En dat zich hier economische kansen voordoen, die zowel voor bedrijven als bewoners erg interessant zijn. En dat onze regio toeristisch veel te bieden heeft, zeker als we het weten te combineren met de rest van het aanbod in stad en provincie. Maar ook dat de gaskraan verder dicht moet, dat veiligheid nooit een discussiepunt mag zijn en dat de geleden schade als gevolg van de gaswinning volledig moet worden vergoed.

Dit voorjaar wordt duidelijk of we met elkaar serieus werk willen gaan maken van de promotie van ons gebied. "Be good and show it". Geen echte Groninger kernwaardes, dat weten we wel. Maar je kunt nog zo je best doen, als niemand dat te weten komt sta je nog steeds met lege handen. Als iedereen alleen maar de incidenten tot zich neemt, moet je niet verbaasd staan dat de beeldvorming daardoor heel erg de verkeerde kant op valt. Negatief nieuws verdwijnt pas als er drie tot vijf positieve dingen tegenover staan. Samen met onze partners in stad en provincie willen we graag Marketing Groningen ons verhaal laten vertellen in binnen èn buitenland. In het begin waarschijnlijk nog steeds met vallen en opstaan, maar daar leren we alleen maar van.

Op deze manier kan het aantrekkelijke Eemsdelta profiel scherp aangelicht op een bevingvrije fundering komen te staan! 

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Appingedam
Loppersum

Privacyverklaring