Column 2016 'DelfSale'

logo
Zoeken

Column 2016 'DelfSale'

Harrie Hoek, hoofd van Bureau Eemsdelta\EZ, schrijft regelmatig columns voor het magazine Eemsdelta Kringen. Hieronder vindt u zijn column met de titel 'DelfSale' uit 2016.

We hebben een prachtig DelfSail achter de rug. Wat een geweldige promotie voor onze regio. Het is nu de kunst om het positieve beeld dat onze beide havens uitstralen, vast te houden voor de toekomst. Voor wat betreft de Eemshaven is het imago uitstekend en hoeven we niet veel meer te doen dan consolideren en uitbouwen. Maar voor Delfzijl moeten we wel een extra inspanning plegen. Delfzijl heeft de afgelopen jaren regelmatig last gehad van negatieve beeldvorming. Een beeld dat niet overeenkomt met de positieve sfeer die DelfSail uitstraalt. Wij hadden deze aflevering veel gasten van buiten de regio uitgenodigd, die vanaf de 5e etage van het Eemsmondgebouw in Farmsum een fantastisch uitzicht hadden over de haven en het centrum van Delfzijl. En menigmaal verzuchten de bezoekers tegen ons dat het beeld wat ze tot nu toe van Delfzijl hadden niet overeen kwam met de indruk die ze nu kregen. En of wij die beeldvorming niet eens moesten gaan aanpakken. "Misschien kunt U de beide havens beter onder de naam "de Eemshavens" gaan promoten?", zo merkte een ondernemer uit Zuid-Holland op.

Maar je weet nooit welke kant het totaalbeeld dan op valt en het is lastig vechten tegen negatieve beeldvorming. Denk maar aan onze collega's in Emmen, waar we al een aantal jaren door onze chemieparken nauwe contacten mee onderhouden. Er is in juni door de Atlas van Nederlandse Gemeenten een leefbaarheidlijst van de 50 grootste gemeenten in Nederland gepubliceerd en daar stonden ze om onduidelijke redenen onderaan. En dan lees je in de media "Het fijnst woon je in Amsterdam en het slechts in Emmen". Daar sta je dan met je goeie gedrag als gemeente. Iedereen die Emmen goed kent, weet dat het een fantastische woongemeente is en dat er op bepaalde plekken in Amsterdam qua woongenot echt wel wat af te dingen valt. Maar dan toch zo'n onzinverhaal in de krant.

En datzelfde geldt voor Delfzijl. Als er sprake is van krimpproblematiek - en Delfzijl is een van de eerste gemeenten waar dit in de cijfers en het centrum zichtbaar is geworden - dan wordt dat door de media met een gifsproeier over de hele regio uitgevlogen. En dan bij voorkeur keer-op-keer herhaald. Maar als je door Delfzijl heen rijdt, dan zie je prachtige woonwijken en de wierden van Uitwierde en Biessum zijn bijvoorbeeld van een grote schoonheid. Ja, die invloed van de media. Dat blijft een lastig fenomeen. Want een negatief verhaal wordt dertig keer doorverteld en een positief verhaal hooguit twee of drie keer. En uit communicatieonderzoek weten we dat tegenover iedere negatieve boodschap minstens drie of vier positieve boodschappen moeten staan alvorens het effect van het negatieve verhaal weer verdwenen is.

Vlak na DelfSail was het ook weer raak. Het ging deze keer niet alleen over Delfzijl, maar nu over de hele regio. Het Dagblad van het Noorden publiceerde een eigen onderzoek waaruit volgens de krant bleek dat veel Groningers (22 %) willen verkassen uit de provincie. De kop boven het artikel op de voorpagina was "Groningers willen weg". Bij lezing blijkt het om een enquête onder ruim 1000 inwoners uit het Regio Noord Panel verspreid over de drie noordelijke provincies. Dat betekent dus dat maar een beperkt aantal mensen uit het gebied zelf afkomstig is. En dat je statistisch gezien best wel wat vraagtekens bij dergelijke conclusies mag zetten. Het bijzondere was in dit geval dat een paar weken daarvoor het Sociaal Plan Bureau Centraal Bureau Groningen soortgelijke gegevens publiceerde gebaseerd op 2000 respondenten uit Groningen zelf. Maar die zijn vergeleken met CBS-cijfers uit heel Nederland. Want inderdaad is 15 % van de Groningers van plan te verhuizen, maar landelijk is dat 11 %. En 22 % van de Groningers is "misschien" van plan te verhuizen, maar landelijk is dat 26 %. Dus de cijfers wijken in Groningen maar in lichte mate af van het landelijke beeld en de suggestieve kop van het dagblad "Groningers willen weg" komt hiermee in een heel ander daglicht te staan.

Vlak voor de zomervakantie kwam Hans Poll, de directeur van Marketing Groningen, gelukkig met een goed bericht. Het is eindelijk rond met de budgetten voor regiomarketing in Groningen. De Economic Board Groningen heeft zowel voor het bevorderen van het toerisme als de bedrijvenacquisitie het komende jaar € 2,5 ton vrijgemaakt. Deze bijdrage van de Economic Board wordt gekoppeld aan de bestaande en nieuwe budgetten van de stad en de provincie Groningen, waardoor er eindelijk een goed marketingverhaal van ons gebied en de rest van de provincie kan worden verteld. En we hebben heel veel waardevols te bieden zowel voor de bezoekers, de bedrijven als de eigen inwoners.

Het maritieme karakter met de haven is het sterke punt van Delfzijl en dat wordt de komende jaren verder versterkt door de uitvoering van het Marconi-project en het centrumplan. En dat moeten we nu ook qua regiomarketing goed neer gaan zetten. En niks aantrekken van het negatieve geschrijf, maar er iedere keer vier positieve boodschappen tegenover zetten. DelfSail is maar 1x per 5 jaar, maar DelfSale kan wat mij betreft het hele jaar door!

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Appingedam
Loppersum

Privacyverklaring