Column februari 2017 - "Post-truth" bericht

logo
Zoeken

Column februari 2017 - "Post-truth" bericht

Harrie Hoek, hoofd van Bureau Eemsdelta\EZ, schrijft regelmatig columns voor het magazine Eemsdelta Kringen. Hieronder vindt u zijn column met de titel '"Post-truth" bericht ' uit 2017.

We mogen na de Amerikaanse verkiezingen elke dag kennisnemen van een nieuwe werkelijkheid die oude waarden probeert te overschreeuwen. Daar wordt een mens niet altijd vrolijk van.

Daarom is het altijd weer een goed tegengif tegen aankomende januari-depressies als de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in beeld komt. Want wat hebben Harm Post en zijn MT dit jaar weer bedacht om ons te verrassen. Het begon al in de ochtend. De halve voorpagina van het Dagblad van het Noorden was pikzwart met de kop "Harm Post verlaat Seaports". Je denkt nog even aan een "post-truth" nepbericht. Maar het bleek toch te kloppen. Harm onthaalde ons tijdens zijn toespraak op zijn eigen overwegingen om zijn vertrek toch maar door te zetten. Er liep namelijk niemand tijdens de receptie met een spandoek "Post moet blijven", dus daar trok hij zijn conclusie uit. Iedereen had daar tenslotte de hele dag de tijd voor gehad.

We waren te gast in de open lucht op het terrein van het toekomstige nieuwe strand van het Marconi-project in Delfzijl. Een unieke locatie ingesloten door de oude dijk en de nieuwe dijk op Deltahoogte, want over niet al te lange tijd is de oude dijk verdwenen en heeft de zee daar op het strand weer vrij spel. We mochten de 11 meter hoge nieuwe dijk beklimmen via een houten trap, aangelegd door de mannen van Eemshout uit de Eemshaven. En dan heb je pas door hoeveel hoger (2 meter) en breder (15 meter) de nieuwe dijk in Delfzijl wordt.

Het ingehuurde stuntteam haalde als stand-ins voor de MT-leden de meest prachtige capriolen uit en mij bekroop toch wel een gevoel; dit concept is niet kopieerbaar voor een opvolger en dit kon weleens onze laatste unieke nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports zijn.

Want dat Harm Post bijzondere kwaliteiten had en heeft, dat weet iedereen zo langzamerhand wel. Iedere bezoeker uit binnen- en buitenland wordt in de watten gelegd en krijgt een warm Postbad te verduren. Elke week meerdere spreekbeurten voor uiteenlopende clubs; van VNO-NCW en de Vereniging van Handelaren tot aan het Katholiek Vrouwengilde en de Vereniging tot Nut van het Algemeen. Iedereen krijgt voor de volle 100 % aandacht en beleeft een inspirerende avond. Het heeft ons daarom verbaasd dat Amsterdam of Rotterdam hem nooit weggekocht heeft. Maar misschien hebben ze het wel geprobeerd...

Het afgelopen jaar heeft het Financiële Dagblad ook nog even een poging ondernomen om met een nepbericht de nieuwe vestiging van Google en in het verlengde daarvan Seaports in een kwaad daglicht te stellen. Ik weet dat Harm als inspirator van het acquisitieteam alles uit de kast getrokken heeft om onze positieve vestigingsfactoren voor datacenters op de wereldkaart te zetten. En hij gaat daarbij inderdaad heel ver. Een mooi voorbeeld is het verhaal dat speelde toen de Google directie in 2014 op bezoek kwam om de Eemshaven te bekijken. Harm trok een oud maar nog wel toonbaar Rotary-pak uit de kast compleet met stropdas, manchetknopen en bijpassend pochet. Hierin heette hij de Google directie welkom. De gasten, waar de kledingcode altijd casual is, voelden zich een beetje opgelaten en maakten daar ook voorzichtig een opmerking over. En Harm bedenkt zich niet en trekt aan de voorbewerkte mouwen en broekspijpen en scheurt dat alles ter plekke van zijn - toen nog - imposante lichaam. En daaronder komt een spijkerpak tevoorschijn met een t-shirt waarop met grote letters staat: WE LOVE GOOGLE. Ja, en dan kun je niet meer stuk. En 's avonds bij het diner gebeurde precies het omgekeerde: het MT van Seaports had zich opgedoft met de witte gympen en t-shirts van de gemiddelde Google-employee en de directie van Google kwam zeer gekleed in pak nummer één met stropdas en al binnen. Dus niks geen omkoopaffaires, maar originele guerrilla marketing met als resultaat een investering van € 600 miljoen.

Dus het zal niet meevallen om een waardige opvolger voor Harm te vinden. Boer & Croon mag in ieder geval de meest uitdagende haven- en industriebaan in Noord-Nederland gaan invullen. Met een bescheiden advertentie (Boer zoekt CEO) weggestopt op een binnenpagina in ons noordelijk dagblad hebben ze duidelijk laten blijken dat het meer een search- dan een wervingsproces zal worden.

De grootste fout die de nieuwe directeur kan gaan maken is de stijl van Harm te willen kopiëren. Want dat gaat niet werken, dat verzeker ik u. Dan wordt het een voortdurende vergelijking van: vroeger was alles beter èn veel leuker. Daarom adviseer ik voor volgend jaar om de saaiste nieuwjaarsreceptie van Noord Nederland te organiseren. Dermate extreem saai, dat het daardoor misschien juist wel weer de aandacht trekt.

En ga werk maken van de samenwerking met onze Duitse buren aan de overkant van de Eems. Daar is de tijd nu rijp voor. Daar liggen prachtige kansen om samen met elkaar op te trekken. Denk in het geval van de TESLA campagne alleen al aan de grote VW-autofabrieken in Emden een paar kilometer hemelsbreed bij ons vandaan. Juist in deze tijd zal het versterken van de economische samenwerking met onze Duitse buren het beste antwoord zijn op nieuwe handelsbarrières en dichtvallende slagbomen!

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Appingedam
Loppersum

Privacyverklaring