Column mei 2017 - Ist und Soll

logo
Zoeken

Column mei 2017 - Ist und Soll

Harrie Hoek, hoofd van Bureau Eemsdelta\EZ, schrijft regelmatig columns voor het magazine Eemsdelta Kringen. Hieronder vindt u zijn column met de titel 'Ist und Soll' uit 2017.

Wordt u er ook al een beetje flauw van? Dat geklaag van die Groningers over hun aardbevingen en het afgeven op de NAM en minister Kamp? Het nummertje schreeuwen van een aantal activistische streekgenoten bij Pauw en Jinek gericht tegen minister-president Mark Rutte - in het heetst van de verkiezingscampagne - zorgde hier voor felle en tegenstrijdige reacties. De één schaamde zich kapot voor deze wanvertoning en de ander vond het nog een te softe aanpak. Bij mijn collega's op EZ was de algemene teneur: als we zo ons gelijk moeten halen, hou dan maar gauw op, want dit zorgt alleen maar voor imagoproblemen en levert niks op.

Maar dat neemt niet weg dat je toch weer schrikt als je de aanpak van de problemen weer dichtbij aan den lijve mag meemaken.

Ik ben op verzoek van een buurtgenoot en van een goede vriend in de aanpak van de "regeling waardedaling" gedoken. Deze regeling is bedoeld om de waardedaling van de woningen die verkocht worden beneden de normale marktprijs te compenseren voor het deel wat toe te schrijven is aan de gasbevingen. In het eerste geval gaat het om een herenhuis wat aanvankelijk voor € 269.000,- te koop stond in het historische centrum van Usquert. Een aantal jaren later na twee zware bevingen is de woning in 2014 door de eigenaars uiteindelijk verkocht voor een prijs van € 185.000,-. Het was een zeer moeizaam verkoopproces met vrijwel geen kijkers en uiteindelijk een absurd lage verkoopprijs. Maar daar is de regeling waardedaling voor in het leven geroepen, denk je dan als oppassende burger. En dan begint de lijdensweg genaamd "de driedeskundigenprocedure". Ik verzin het niet, maar zo heet het echt.

Deze onafhankelijke adviseurs gaan volgens een zeer ingewikkelde methode met de zogenaamde Ist und Soll aanpak (dat komt alle organisatieadviseurs vast bekend voor) een berekening maken. Ik bespaar u de details, maar het komt erop neer dat er een vergelijking wordt gemaakt met vergelijkbare woningen in het gebied (Ist) en woningen buiten het gebied (Soll). En alle storende factoren (o.a. bevolkingskrimp) worden hierin verwerkt. En uiteindelijk komen ze na een lijvig rapport geschreven te hebben van 30 pagina's tot de conclusie dat de bewoners recht hebben op € 1.250,- waardecompensatie.........  En dat terwijl hoogleraren van de RU Groningen de gemiddelde waardedaling als gevolg van de bevingen in Noord-Groningen conservatief inschatten op een bedrag tussen de € 15.000 en € 20.000,- per woning.  Mijn vermoeden is dat deze drie deskundigen zeker samen 5 x zoveel kosten hebben gedeclareerd als wat de bewoners aan vergoeding toegekend hebben gekregen. De boerderij die het echtpaar vlak voor de aardbevingen aangekocht hadden, is ook nog eens zwaar getroffen door bevingschade. Maar dan echte zichtbare schade. Muren uit het lood en meer dan 10 centimeter naar buiten gedrukt. En dat is heel veel, dat verzeker ik u.

Haar man is inmiddels het vorig jaar aan een hartstilstand overleden. Of de stress heeft meegespeeld, je weet het niet. Hij was in ieder geval nog geen zestig. En ook de schadeafhandeling is nog voor geen meter opgeschoten. De deskundigen kunnen het niet eens worden over het schadebedrag. De muren zijn wel provisorisch gestut, maar daar blijft het dan bij.

Het tweede geval wat zich aandient, is qua uitkomst vrijwel identiek. Moeder is op leeftijd en kan niet langer wonen in haar huis en moet naar een verzorgingstehuis. Een vraagprijs van € 235.00 en na twee jaren uiteindelijk een verkoopprijs van € 160.000 voor een jonge vrijstaande levensloopbestendige woning in een aantrekkelijke nieuwbouwwijk in het centrum van Uithuizen. U raadt het al: de vergoeding is via de driedeskundigenprocedure bepaald op € 4.000,-. Aanvankelijk dachten we dat er een 0 was weggevallen. Maar nee dus. De familie is er wel helemaal klaar mee en heeft het dossier knarsetandend dichtgeklapt.

Met de gehanteerde Ist en Soll aanpak creëren de instanties een op het oog goed doortimmerde berekeningssystematiek tot ver achter de komma, die echter tot onredelijke uitkomsten leidt. Deze berekeningsmethodiek gaat daarbij ook volledig voorbij aan het feit dat de dorpen in de gemeente Eemsmond deel uitmaken van de Eemsdelta-regio. De Eemshaven is de afgelopen tien jaar de economische motor van de provincie Groningen geweest. Onlangs heeft het CBS de groeicijfers over 2016 gepubliceerd en daar komt uit naar voren dat de Eemsdelta-regio zich de afgelopen jaren qua economische ontwikkeling heeft doorontwikkeld boven het landelijke gemiddelde. Maar de enige getallen die hier mee in tegenspraak zijn, lijken de krimpcijfers en de huizenprijzen. Naast de vergrijzing kunnen wij dat alleen maar verklaren door de problematiek van de gasbevingen. Zeker als je ziet welke stormachtige groei de stad Groningen doormaakt. De natuurlijke overflow van gezinnen vanuit de stad naar het Noord-Groninger platteland is vanaf 2012 helemaal tot stilstand gekomen.

De aardbevingproblematiek is volgens mij helemaal niet zo ingewikkeld. Wij hebben het tot een bureaucratisch monstrum opgeblazen met tal van controlemechanismen, omdat we bang zijn dat mensen misschien teveel uitgekeerd krijgen. Maar het is onwerkbaar en kost klauwen met geld aan adviesuren van deskundigen. En het wordt als een veiligheidsprobleem gedefinieerd, terwijl het bij 9 van de 10 bewoners een vastgoedprobleem is. En de eigen woning is vaak het grootste deel van het persoonlijk vermogen van mensen. En als je dat aantast, creëer je een groot onrechtvaardigheidsgevoel en roep je de emoties aan alle kanten op. En laat de staat zijn verantwoordelijkheid nemen als opdrachtgever voor de gaswinning. Zorg voor een goede maar beperkte opkoopregeling voor mensen die echt met hun huis omhoog zitten. Het geld ben je niet kwijt, want de woning heeft een waarde, die later weer door verhuur of verkoop te gelde gemaakt kan worden. En geef kopers een garantie op het aankoopbedrag van een woning. Moet je eens kijken hoe snel de woningmarkt zich dan normaliseert. En dan kost het je ook nog helemaal niks. En zorg dat alle schade per kerende post hersteld wordt en wees niet bang om ook wat oude scheuren te repareren. Juist niet. Zoek alle scheuren op en repareer die handel! Daar kweek je echte goodwill mee. En je bespaart op oeverloze discussies met bewoners en onzinnige kosten van het leger aan adviseurs. Want die repareren geen scheuren, dat doen onze bouwvakkers!

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Appingedam
Loppersum

Privacyverklaring