Nieuws

logo
Zoeken
U bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

Regionaal economisch nieuws

 • Subsidie Waddenfonds voor groene waterstof

  (18-12-2018)

  Het Waddenfonds heeft een subsidie van ruim vijf miljoen Euro toegekend om op het Chemie Park op grotere schaal groene waterstof te produceren. Dat meldt Chemie Park Delfzijl op hun website. 

 • Hydrohub test duurzame waterstoftechnologie voor de industrie

  (18-12-2018)

  Bundeling van krachten om duurzame productie van waterstof snel van de grond te krijgen

  Nog voor 2030 op concurrerende wijze, grootschalig en CO2-vrij waterstof produceren voor industrieel gebruik, dat is de missie van het ISPT Waterstofconsortium. In een nieuw centrum, de Hydrohub, gaan onderzoekers aan de slag met het uittesten en ontwikkelen van een waterstofproductie-unit op een industriële schaal. Dit initiatief, gefinancierd door het bedrijfsleven en de Topsector Energie, wordt mede mogelijk gemaakt door een stevige ondersteuning van 1 miljoen van de Provincie Groningen. Groningen Seaports is een van de partners.

 • ‘Verhouding tussen Stad, Provincie en Ommeland krijgt een nieuwe dimensie!’

  (11-12-2018)

  Eén van de meest opvallende burgemeesters van (Noord-) Groningen zwaait af. Marijke van Beek (65), de laatste burgemeester van Eemsmond, gaat deze maand met pensioen. Precies elf jaar was zij de ‘burger-moeder’ van deze gemeente, die vanaf 1 januari aanstaande onderdeel uit gaat maken van de nieuwe gemeente Het Hogeland.

 • Provincie en MKB Noord organiseren informatieavonden voor verbetering detailhandel

  (04-12-2018)

  De provincie Groningen nodigt alle ondernemers in de detailhandel, kleinschalige horeca en diensten uit deel te nemen aan het programma dat is gestart om toekomstbestendig ondernemerschap te versterken. In dit programma krijgen ondernemers concrete ondersteuning aangeboden op door hen zelf gekozen onderwerpen. In januari en februari 2019 organiseren de provincie en MKB Noord avonden waarin de mogelijkheden worden toegelicht en ondernemers worden uitgedaagd hiermee aan de slag te gaan. Met dit programma geven we invulling aan de retailagenda die in mei 2018 is vastgesteld. In dit kader heeft de provincie ook de eerste subsidies toegekend: de gemeenten Midden-Groningen en Veendam ontvangen ruim 100.000 euro om de beleving in winkelgebieden te verbeteren.

 • Grote belangstelling voor Regionale Investeringssteun Groningen

  (04-12-2018)

  De provincie Groningen gaat de Regeling Investeringssteun Groningen 2018 (RIG) sluiten, omdat het subsidiebudget uitgeput is. Met de RIG zijn tot nu toe achttien investeringsprojecten in de Eemsdelta en op Zernike ondersteund. Deze investeringen leveren bijna driehonderd extra arbeidsplaatsen op in de provincie Groningen.

 • Toename in ontwikkeling van zonneparken in Eemsdelta regio

  (22-11-2018)
  In Delfzijl en in de Eemshaven werkt Groningen Seaports nauw samen met haar klanten en ontwikkelaars om in de komende jaren meer dan 100MWp aan zonneparken te bouwen. Het gaat hier om groene stroom voor ruim 28.000 huishoudens. In de totaal zijn er nu acht zonneprojecten in ontwikkeling of gebouwd, vier in het Eemshavengebied en vier in het Oosterhorn gebied (Delfzijl). Voor de projecten op Slibdepot Heveskeslaan en Valgenweg, beide in Delfzijl, vond gisteren de ondertekening van de intentieovereenkomst plaats. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de verdere ontwikkeling van deze zonneparken.
 • Onderzeese groene stroomkabel landt in Eemshaven

  (13-11-2018)

  Dit weekend is de kabel van de onderzeese elektriciteitsverbinding die tussen Nederland en Denemarken wordt gelegd aan land gebracht in Eemshaven. Met deze stroomkabel kan een hele stad als Amsterdam van duurzame elektriciteit worden voorzien. Vanaf het schip Ulisse op de Waddenzee werd de kabel via een eerder geïnstalleerde pijp in de dijk aan land getrokken. Vervolgens zal de kabel worden verbonden aan het converterstation dat 1 kilometer verderop in Eemshaven is gebouwd. Deze zogenoemde COBRAcable, die wordt gerealiseerd door hoogspanningsnetbeheerder TenneT en haar Deense counterpart Energinet, betekent een nieuwe stap in de energietransitie.

 • BioBTX en Teijin Aramid verkennen duurzame grondstof voor supervezel

  (01-11-2018)

  Het Japanse bedrijf Teijin Aramid en het Nederlandse BioBTX werken aan een kunstvezel, die volledig is geproduceerd uit duurzame materialen. Het onderzoeksproject, dat op het punt staat te beginnen, wordt financieel ondersteund door de provincies Drenthe, Groningen en door Chemport Europe. Teijin Aramid heeft onder meer vestigingen in Emmen en Delfzijl. Het initiatief draagt bij aan de vergroening van de industrie. Ook versterkt het de positie van het Noord-Nederlandse chemiecluster, ook wel bekend onder de naam Chemport Europe.

 • Nieuw programma erkend voor Groninger Ondernemersregeling

  (01-11-2018)

  De provincie Groningen heeft een nieuw programma erkend waar ondernemers met subsidie aan kunnen meedoen. Het 'Koploperproject, Toekomstbestendig ondernemen Groningen' richt zich op MKB'ers die duurzaam willen ondernemen. In een praktisch adviestraject van een jaar leren ondernemers de omslag te maken naar een duurzame bedrijfsvoering.

 • BOW Terminal vestigt zich in Eemshaven

  (22-10-2018)

  BOW Terminal uit Vlissingen heeft besloten om haar toekomstige offshore windactiviteiten uit te breiden met een nieuw logistiek knooppunt in de Eemshaven in Groningen. Zij tekent hiervoor dinsdag 23 oktober 2018 een koopovereenkomst met Groningen Seaports voor de aankoop van in totaal 22 ha grond in het oostelijk gedeelte van de Eemshaven.

 • Aluminiumproductie in Delfzijl op volle toeren: “We produceren meer dan ooit!”

  (22-10-2018)

  Het gaat goed met de economie in de Eemsdelta, en het gaat zéker goed met aluminium producent Aldel. De productie bij dit bedrijf draait op volle toeren. Er is zóveel vraag naar het kwaliteitsaluminium uit Delfzijl dat er tweehonderd nieuwe smeltovens zijn gerenoveerd en gebouwd die straks gestaag zullen worden bijgeplaatst en ingeschakeld. Er zijn al 245 medewerkers direct bij de productie betrokken. Daarnaast zijn er nog twee- tot driehonderd mensen indirect voor het bedrijf aan de slag. Het bedrijf groeit zó hard dat er een zoektocht is gestart naar nieuwe medewerkers, want zelfs in deze regio met traditioneel een wat hogere werkloosheid begint de arbeidsmarkt krapper te worden.

 • “Snel internet enórme opsteker landelijk gebied Groningen”

  (16-05-2018)

  ‘Snel internet is van vitaal belang voor landelijke gebieden in Groningen. Het is een enórme opsteker dat we er mee kunnen gaan beginnen: daardoor krijgen bedrijven en gezinnen straks dezelfde kansen en mogelijkheden als in steden en grotere dorpen. En wanneer die verbindingen er straks zijn, kunnen we hártstikke trots zijn, want samen hebben we dan wel een huzarenstukje geleverd en heel wat hobbels genomen!’.

Archief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Eemsmond
Appingedam
Loppersum
Provincie

Privacyverklaring