Nieuws

logo
Zoeken
U bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 • Kijk het Webinar Ondernemersregelingen Coronacrisis terug

  (07-04-2020)

  Vrijdag 10 april gingen we door middel van een webinar dieper in op de regelingen die door de overheid zijn gerealiseerd om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

 • EBG Kenniscafé 'Techniek van de toekomst'

  (19-02-2020)

  Op dinsdagmiddag 25 februari organiseert Economic Board Groningen (EBG) samen met MOI Bedum het EBG Kenniscafé ‘Techniek van de Toekomst’ in Bedum. Drie ervaren ondernemers van de MOI Bedum community geven een inkijkje in hun bedrijf, delen tips en trics en vertellen hoe ze omgingen met bepaalde uitdagingen. EBG Kenniscafé is een informele netwerkbijeenkomst voor ondernemers in Noord- en Midden-Groningen. Het doel is hen bij elkaar brengen en informeren over onderwerpen die zij zelf hebben aangedragen.

 • Leerlingen maken kennis met bedrijven in de regio middels virtual reality

  (03-02-2020)

  Het Platform Scholen & Bedrijven Noord-Groningen van Kansrijke Groningers biedt leerlingen met virtual reality de kans om een kijkje te nemen bij bedrijven waar je normaal gesproken niet zo makkelijk naar binnen komt, zoals een chemiepark of een windmolenpark op zee. Ook kunnen ze ervaren hoe het is om er te werken. Daarnaast kunnen bedrijven via het platform in contact komen met leerlingen en leerkrachten, onder andere door middel van bedrijfsbezoeken, presentaties of snuffelstages. Voor ondernemers is het een mooie manier om vroegtijdig in beeld te komen bij leerlingen in Noord-Groningen. 

 • Toeristisch Café Eemsdelta 2020 - woensdag 22 januari

  (21-01-2020)

  Op woensdagavond 22 januari wordt een Toeristisch Café Eemsdelta georganiseerd voor alle recreatieondernemers en andere belanghebbenden in de gemeenten Delfzijl, voormalig Eemsmond, Appingedam en Loppersum. De bijeenkomst start om 19:30 uur bij Ristorante Dell'Arte in Godlinze. 

 • CFK Recycling uit Duitsland wint de Sustainable Industry Challenge 2020

  (10-01-2020)

  Na een spannende finale battle in de boksring riep de jury CFK Recycling uit Duitsland uit tot winnaar van de Sustainable Industry Challenge – Chemport Europe edition. Deze scale-up bedacht een methode voor het recyclen van koolstofvezels voor de uitdaging van Teijin Aramid. CFK Recycling wint €100.000,- om te besteden aan de uitwerking van hun innovatie voor dit duurzaamheidsvraagstuk. Voorzitter Emme Groot van Economic Board Groningen maakte de winnaar bekend en overhandigde de prijzen aan de 5 finalisten. 40 scale-ups deden mee aan de wedstrijd en maakten tijdens het tweedaagse event kennis met regionale partijen, om hier in de toekomst mogelijk mee te gaan samenwerken.

 • Wereldwijde belangstelling vergroening chemie- en energiesector Noord-Groningen

  (26-11-2019)

  Meer dan 200 innovatieve bedrijven vanuit de hele wereld, onder andere uit Amerika, Hong Kong en Israël, hebben zich aangemeld met oplossingen voor de Sustainable Industry Challenge, Chemport Europe edition. In de Sustainable Industry Challenge hebben vijf industriële bedrijven uitdagingen voor de vergroening van de chemie en energiesector uitgezet. Economic Board Groningen organiseert de Sustainable Industry Challenge in samenwerking met partners uit de regio om snelgroeiende bedrijven met een mogelijke oplossing voor één van de uitdagingen te vinden en uit te nodigen naar de regio te komen.

 • EBG Kenniscafe voor zzp'ers - 3 december 2019

  (26-11-2019)

  Op dinsdag 3 december 2019 organiseert Economic Board Groningen samen met MOI Eemsdelta een EBG Kenniscafé voor zzp’ers.

 • Afscheid Erik van Raalten – Bureau Eemsdelta\EZ

  (19-11-2019)
  Na ruim 2,5 jaar neemt Erik van Raalten afscheid als adviseur economische zaken bij Bureau Eemsdelta\EZ. Per 1-12-2019 gaat hij aan de slag als adviseur economische zaken bij de gemeente Midden-Drenthe.
 • Bezoek het Eemsdeltaplein op de Promotiedagen

  (29-10-2019)

  Bezoek op 5 of 6 het Eemsdeltaplein tijdens de jaarlijkse Promotiedagen in MartiniPlaza en ervaar wat de Eemsdelta-regio ondernemers te bieden heeft!

 • Sustainable Industry Challenge

  (14-10-2019)

  Om de verduurzaming van de Noord-Nederlandse industrie te versnellen, organiseert EBG samen met partners in de regio een wedstrijd om jonge, innovatieve bedrijven aan te trekken en te laten meedenken over verduurzaming van de chemie- en energiesector: de Sustainable Industry Challenge – Chemport Europe edition.

 • Tijd voor volgende stap winkelleegstand

  (02-10-2019)

  De winkelleegstand in de drie noordelijke provincies is de afgelopen tijd gedaald. Ook is er winkelruimte uit de markt gehaald. Toch blijft structurele leegstand een zorg. Dat blijkt uit een onderzoek naar leegstaande winkelpanden In Noord-Nederland, dat is uitgevoerd in opdracht van de drie provincies. 

 • EBG Kenniscafé 'Is jouw bedrijf klaar voor de volgende stap?'

  (05-08-2019)

  Loopt uw bedrijf goed, maar wilt u graag verder professionaliseren? Of heeft u de ambitie om door te groeien, de behoeften van uw klanten scherp krijgen en/of wilt u aan de slag met een marketingplan? Zoekt u financiering om te innoveren? Of bent u er juist klaar voor om uw bedrijf over te dragen? Kom dan inspiratie en kennis opdoen tijdens het EBG Kenniscafé!

 • EMMTEC services heeft nieuw kantoor in ‘booming’ Eemsdelta

  (23-07-2019)

  Het is ‘booming business’ op dit moment in de economie van de Eemsdelta. Er vestigen zich bedrijven met klinkende namen, of bestaande bedrijven breiden uit, zoals Google. Eén van de bedrijven die onlangs een nieuw kantoor in Delfzijl opende is EMMTEC services, dat gevestigd is in het Eemsmondgebouw aan de Duurswoldlaan in Delfzijl.

 • Afronding opdracht Gerlof Hotsma - Bureau Eemsdelta\EZ

  (01-07-2019)

  Gerlof Hotsma heeft zijn opdrachten voor bureau Eemsdelta\EZ per 1 juli afgerond. 

 • Bijeenkomst "Energietransitie: kostenpost of kans?"

  (27-06-2019)

  Is de energietransitie een kostenpost of een kans voor de regio? Studenten van de Hanzehogeschool onderzochten dit samen met de Innovatiespotter. De resultaten zijn verrassend! Tijdens een interactieve sessie delen zij graag hun bevindingen.

 • Efficiënter en duurzamer werken dankzij subsidie mkb

  (29-05-2019)

  Constructiebedrijf Hovécon in Delfzijl krijgt € 50.000 subsidie van de provincie voor de aanschaf van een duurzame en innovatieve machine. Dankzij de subsidie kan het bedrijf in de toekomst veel efficiënter werken en komen er twee arbeidsplaatsen bij.

 • SkyNRG bouwt eerste duurzame kerosine fabriek van Europa in Delfzijl

  (27-05-2019)

  Het Nederlandse bedrijf SkyNRG, wereldmarktleider in duurzame brandstof voor de luchtvaart, kondigt vandaag samen met haar partners KLM, SHV Energy en Schiphol de eerste duurzame kerosine productiefaciliteit van Europa aan.

 • Ruim negen ton subsidie voor twee bedrijven in Farmsum

  (14-05-2019)

  De provincie Groningen trekt negen ton subsidie uit voor twee bedrijven in Farmsum. Gipsrecyclebedrijf GipsRec ontvangt bijna € 313.000 voor de vestiging in Farmsum. Chemiebedrijf ChemCom Industries kan een subsidie van bijna € 593.000 tegemoet zien voor productie-uitbreiding. 

 • Bijeenkomst 'Het 1000-banenplan Dichtbij'

  (07-05-2019)

  Wilt u alles te weten komen over de stand van zaken van het 1000-banenplan, de subsidieregelingen voor opleidingstrajecten en de resultaten tot nu toe? Kom dan naar de bijeenkomst 'Het 1000-banenplan Dichtbij op 20 mei in Appingedam.

 • ‘Groei economie rond havens Eemsdelta voorlopig nog láng niet voorbij’

  (06-05-2019)

  De bedrijvigheid rond de havens in de Eemshaven en Delfzijl is de afgelopen tien jaar spectaculair toegenomen. Er hebben zich tal van nieuwe bedrijven gevestigd en bestaande bedrijven zijn gegroeid. Die trend is voorlopig nog lang niet voorbij: vooral de ontwikkeling van groene chemie, offshore windenergie en de behoefte aan grote datacenters zal leiden tot aanhoudende groei, en daarmee ook tot nieuwe kansen voor het MKB in de Eemsdelta. Dat zegt Eduard Mulder, accountmanager bij Groningen Seaports, en namens het havenbedrijf contactpersoon voor het MKB en dienstverlenende bedrijven.

 • QTS neemt datacenters in Eemshaven en Groningen over

  (01-05-2019)

  QTS Realty Trust, een vooraanstaand provider van datacenter-oplossingen, heeft de uitbreiding aangekondigd van haar internationale activiteit met de acquisitie van twee operationele datacenters in de Eemshaven en Groningen. 

 • Kom naar het EBG Kenniscafé 'Succesvol als zzp'er!'

  (18-04-2019)

  Bent u (bijna) zzp'er in de gemeente Het Hogeland, Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Midden-Groningen of voormalig gemeente Ten Boer? Of overweegt u om voor uzelf te beginnen? Meld u dan aan voor het EBG Kenniscafé op 22 mei dat helemaal in het teken staat van zzp'ers. 

 • Economie Eemsdelta versterkt met komst unieke fabriek voor brandwerend karton

  (15-04-2019)

  De economie in noord-Groningen heeft een nieuwe impuls gekregen met de komst van een bijzondere fabriek in Middelstum. Het betreft een voor Nederland uniek bedrijf, Cellx, dat speciaal bewerkt karton gaat produceren, dat kan worden gebruikt voor de meest uiteenlopende doeleinden. Met dit karton als constructiemateriaal wil Cellx vanuit Middelstum de wereld veroveren.

 • Groningse grote winkelgebieden scoren goed op bereikbaarheid en parkeergelegenheid

  (11-04-2019)

  Grote winkels aan de rand van plaatsen in de provincie Groningen scoren goed op bereikbaarheid en op parkeergelegenheid. Dat blijkt uit koopstromenonderzoek in opdracht van de provincie Groningen. Dit onderzoek naar de negen perifere en grootschalige winkelconcentraties is een aanvulling op het Koopstromenonderzoek uit 2017. In het onderzoek is gekeken naar het koopgedrag en de mening van consumenten in de negen grote winkelgebieden in de provincie. Alle grote winkelgebieden krijgen van de ondervraagden een voldoende. De provincie gebruikt de uitkomsten van het onderzoek voor haar beleid om de detailhandel in deze winkelgebieden te verbeteren.

 • Vastgoed-ontwikkelaar Rory Bertram wil Delfzijl mooier én duurzamer maken

  (08-04-2019)
  Opnieuw heeft Rory Bertram (36) met zijn vastgoedinvesteringsmaatschappij Breadstone een belangrijke aankoop gedaan in Delfzijl. Hij heeft het complete terrein met leegstaande panden van het vroegere Delfzicht/Ommelander Ziekenhuis aangekocht. Het is nog niet helemaal zeker wat hij met de grond gaat doen, daarover zijn gesprekken gaande met de gemeente Delfzijl. Maar mogelijk komen er tijdelijke woningen voor managers en werknemers van grote bedrijven actief in de Eemsdelta. Óf er komt permanente, duurzame huisvesting of anders zorgappartementen.
 • Maak aanleg snel internet in gemeente Delfzijl mede mogelijk

  (18-03-2019)

  Begin mei start de campagne voor de aanleg van snel internet in het buitengebied van de gemeente Delfzijl. De aanleg gaat alleen door als minimaal de helft van de adressen die in aanmerking komen, daadwerkelijk meedoet. Daar kunt u een steentje aan bijdragen!

 • EMMTEC services breidt uit met nieuwe vestiging in Delfzijl

  (18-03-2019)
  EMMTEC services heeft onlangs een nieuwe vestiging in Delfzijl geopend. De opening is gedaan door de heer Cor Zijderveld, voorzitter van de belangenvereniging Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta. De vestiging van EMMTEC services in Delfzijl is gevestigd in het Eemsmondgebouw aan de Duurswoldlaan.
 • Noord-Nederland presenteert investeringsagenda voor grootschalige emissievrije waterstof

  (01-03-2019)

  Bedrijven en overheden in Noord-Nederland willen de komende 12 jaar 2,8 miljard euro investeren in emissievrije waterstof. Ze hebben de minister van Economische Zaken en Klimaat op donderdag 28 februari 2019 hun gezamenlijke investeringsagenda aangeboden, het ‘Integraal waterstofplan Noord-Nederland’. Gedeputeerde Patrick Brouns: ‘Met de voorgenomen investeringen én gerichte steun van het Rijk, kunnen we de productie en het gebruik van CO2-vrije waterstof fors opschalen. Zo vergroenen we de industrie en versterken we de economie in onze regio, in de rest van Nederland en daarbuiten.’

 • GipsRec bouwt in Farmsum recycle-installatie voor gipsafval

  (18-02-2019)

  Farmsum krijgt een nieuw recyclebedrijf: GipsRec. GipsRec gaat gipsplaten, gipsblokken en gasbeton verwerken tot herbruikbare poeders. Oprichter Henk Top is tevens mede-eigenaar van Top Milieu Services in Noordhorn. Hij ziet veel gips voorbij komen in de afvalverwerking in Noordhorn. Het meeste gips gaat rechtstreeks naar de stort in Duitsland. “Zonde”, aldus Henk. “Want na recycling is gips een breed inzetbaar product.”

 • ‘NextWorx’ gaat in Eemsdelta groene economische activiteiten stimuleren

  (12-02-2019)

  De economie van Noord-Groningen krijgt een bijzondere economische impuls. Dat is althans de overtuiging van de initiatiefnemers van een nieuwe samenwerking onder de naam innovatiewerkplaats NextWorx. Doel hiervan is het bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de economie en de leefomgeving in de Eemsdelta.

 • TenneT versterkt elektriciteitsnet Eemshaven met nieuw hoogspanningsstation

  (08-02-2019)

  Met een opgesteld vermogen van circa 8.000 MW is de Eemshaven een energiehaven van formaat en door de verwachte toename in met name duurzame geproduceerde stroom uit windparken op zee en zonne-energie zal dit immense getal alleen nog maar stijgen. Om al deze stroom dan ook op het netwerk ‘kwijt’ te kunnen, moet, ondanks de aanwezigheid van diverse hoog- en middelspanningsstations in de Eemshaven, de transportcapaciteit verder worden uitgebreid. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT is daarom begonnen met de bouw van het nieuwe hoogspanningsstation Eemshaven Midden aan de uiterste westkant van de Eemshaven. Dit is al het vierde station in de Eemshaven en de eerste in de zogenaamde ‘Westlob’ van de haven.

 • Nieuw subsidieprogramma voor midden- en kleinbedrijven van start

  (07-02-2019)

  Groninger midden- en kleinbedrijven (mkb) die aan de slag willen met vernieuwende en duurzame projecten kunnen weer subsidie aanvragen. De provincie Groningen stelt in totaal 1,6 miljoen euro beschikbaar. Het subsidieprogramma is een vervolg op eerdere succesvolle programma's 'Innovatief en Duurzaam MKB Groningen' uit 2013 en 2015.

 • 1,8 miljoen subsidie voor nieuwe tanks voor JPB Logistics

  (31-01-2019)

  Opslagbedrijf JPB Logistics krijgt 1,8 miljoen subsidie voor de investering in negen nieuwe tanks op Chemie Park Delfzijl. In de nieuwe tanks worden glycerine en methanol opgeslagen. Ook investeert het bedrijf in modernisering van bestaande tanks en automatisering van laad- en lossystemen. De totale investering bedraagt ruim 10 miljoen euro. JPB Logistics verwacht met de extra opslagcapaciteit tien nieuwe banen te creëren. De subsidie komt uit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG).

 • Aldel heropent na zes jaar Electrolysehal

  (29-01-2019)

  Maandag 28 januari vond de herstart van de aluminiumproductie in Hal 1 van het Delfzijlse Aluminiumbedrijf Aldel plaats. De herstart is onderdeel van het aanzienlijke investeringstraject – in zowel mensen en materieel – dat vorig jaar is gestart met aankoop van Aldel door York Capital. De verwachting is dat de fabriek eind van 2019 op volledige productiecapaciteit zal draaien.

 • Help mee met de campagne voor snel internet in Appingedam

  (21-01-2019)

  Half maart start de campagne van Snel Internet Groningen voor de aanleg van snel internet in de gemeente Appingedam. De aanleg gaat alleen door als minimaal de helft van de adressen die in aanmerking komen, daadwerkelijk meedoet. Om dat te halen, is uw hulp nodig!

 • Ondernemersprogramma MKB Noord 'Jouw zaak, jouw toekomst'

  (08-01-2019)

  Hoe zorgt u ervoor dat de klant bij u blijft komen? En dat hij u over tien jaar ook nog weet te vinden? Kortom, hoe blijft u aangehaakt bij de nieuwe tijd en weet u kansen te benutten? Over dit vraagstuk heeft MKB Noord  een ondernemerschapsprogramma voor retailers in de provincie Groningen samengesteld. In de Eemsdelta vindt op woensdagavond 27 februari hiervoor een startbijeenkomst plaats op landgoed Ekenstein te Appingedam (let op: gewijzigde datum en locatie) .

 • Prettige feestdagen en een ondernemend 2019!

  (20-12-2018)

  Zoals u wellicht weet, is Eemsdelta\EZ het economisch bureau van de vier DEAL-gemeenten: Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum. Per 1 januari gaat de gemeente Eemsmond op in de nieuwe gemeente Het Hogeland. Bureau Eemsdelta\EZ blijft bestaan als het economisch bureau van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

 • Snel Internet Groningen sluit eerste adressen aan

  (20-12-2018)

  In de afgelopen weken zijn de eerste adressen aangesloten op de nieuwe breedband internetverbinding van Rodin Broadband Groningen. Een tiental adressen in gemeente de Marne maakt vanaf nu als ‘pilot’ gebruik van het snelle internet en de telefonie en televisiediensten van Kabelnoord uit Dokkum.

 • Regionale Investeringssteun Groningen gaat door dankzij het Nationaal Programma Groningen

  (19-12-2018)

  Vanaf 1 februari 2019 kunnen bestaande en nieuwe bedrijven in de Eemsdelta en op het Zernike Science Park weer een beroep doen op de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). De succesvolle regeling wordt gecontinueerd met geld uit het Nationaal Programma Groningen. Het budget van de RIG wordt opgehoogd met 12 miljoen euro. In een periode van vier jaar heeft de RIG 300 directe en ongeveer 450 indirecte banen opgeleverd. Bedrijven investeerden dankzij de regeling in totaal 138 miljoen euro.

 • Unieke crowdfund-actie voor “De Eemstuin”: verse duurzame groenten uit Noord-Groningen

  (19-12-2018)

  Eén van de meest duurzame land- en tuinbouwbedrijven van de provincie Groningen - De Eemstuin in Uithuizermeeden - start een unieke crowdfund-actie. Het bedrijf wil graag van duizend mensen honderd euro lenen, en dit geleende bedrag naar leeftijd van de geldschieters terug betalen: de oudste leners krijgen hun geld als eerste terug. Door op deze manier honderdduizend euro bij elkaar te krijgen wil het bedrijf financieel volledig zelfstandig verder gaan met haar kernactiviteit: het produceren van onbespoten groenten van smaak, geteeld nabij de Waddenkust en zonder kunstmest. Deze groenten worden onder meer op vrijdagmiddag op de Vismarkt in Groningen aangeboden.

 • Subsidie Waddenfonds voor groene waterstof

  (18-12-2018)

  Het Waddenfonds heeft een subsidie van ruim vijf miljoen Euro toegekend om op het Chemie Park op grotere schaal groene waterstof te produceren. Dat meldt Chemie Park Delfzijl op hun website. 

 • Hydrohub test duurzame waterstoftechnologie voor de industrie

  (18-12-2018)

  Bundeling van krachten om duurzame productie van waterstof snel van de grond te krijgen

  Nog voor 2030 op concurrerende wijze, grootschalig en CO2-vrij waterstof produceren voor industrieel gebruik, dat is de missie van het ISPT Waterstofconsortium. In een nieuw centrum, de Hydrohub, gaan onderzoekers aan de slag met het uittesten en ontwikkelen van een waterstofproductie-unit op een industriële schaal. Dit initiatief, gefinancierd door het bedrijfsleven en de Topsector Energie, wordt mede mogelijk gemaakt door een stevige ondersteuning van 1 miljoen van de Provincie Groningen. Groningen Seaports is een van de partners.

 • ‘Verhouding tussen Stad, Provincie en Ommeland krijgt een nieuwe dimensie!’

  (11-12-2018)

  Eén van de meest opvallende burgemeesters van (Noord-) Groningen zwaait af. Marijke van Beek (65), de laatste burgemeester van Eemsmond, gaat deze maand met pensioen. Precies elf jaar was zij de ‘burger-moeder’ van deze gemeente, die vanaf 1 januari aanstaande onderdeel uit gaat maken van de nieuwe gemeente Het Hogeland.

 • Provincie en MKB Noord organiseren informatieavonden voor verbetering detailhandel

  (04-12-2018)

  De provincie Groningen nodigt alle ondernemers in de detailhandel, kleinschalige horeca en diensten uit deel te nemen aan het programma dat is gestart om toekomstbestendig ondernemerschap te versterken. In dit programma krijgen ondernemers concrete ondersteuning aangeboden op door hen zelf gekozen onderwerpen. In januari en februari 2019 organiseren de provincie en MKB Noord avonden waarin de mogelijkheden worden toegelicht en ondernemers worden uitgedaagd hiermee aan de slag te gaan. Met dit programma geven we invulling aan de retailagenda die in mei 2018 is vastgesteld. In dit kader heeft de provincie ook de eerste subsidies toegekend: de gemeenten Midden-Groningen en Veendam ontvangen ruim 100.000 euro om de beleving in winkelgebieden te verbeteren.

 • Grote belangstelling voor Regionale Investeringssteun Groningen

  (04-12-2018)

  De provincie Groningen gaat de Regeling Investeringssteun Groningen 2018 (RIG) sluiten, omdat het subsidiebudget uitgeput is. Met de RIG zijn tot nu toe achttien investeringsprojecten in de Eemsdelta en op Zernike ondersteund. Deze investeringen leveren bijna driehonderd extra arbeidsplaatsen op in de provincie Groningen.

 • Toename in ontwikkeling van zonneparken in Eemsdelta regio

  (22-11-2018)
  In Delfzijl en in de Eemshaven werkt Groningen Seaports nauw samen met haar klanten en ontwikkelaars om in de komende jaren meer dan 100MWp aan zonneparken te bouwen. Het gaat hier om groene stroom voor ruim 28.000 huishoudens. In de totaal zijn er nu acht zonneprojecten in ontwikkeling of gebouwd, vier in het Eemshavengebied en vier in het Oosterhorn gebied (Delfzijl). Voor de projecten op Slibdepot Heveskeslaan en Valgenweg, beide in Delfzijl, vond gisteren de ondertekening van de intentieovereenkomst plaats. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de verdere ontwikkeling van deze zonneparken.
 • Onderzeese groene stroomkabel landt in Eemshaven

  (13-11-2018)

  Dit weekend is de kabel van de onderzeese elektriciteitsverbinding die tussen Nederland en Denemarken wordt gelegd aan land gebracht in Eemshaven. Met deze stroomkabel kan een hele stad als Amsterdam van duurzame elektriciteit worden voorzien. Vanaf het schip Ulisse op de Waddenzee werd de kabel via een eerder geïnstalleerde pijp in de dijk aan land getrokken. Vervolgens zal de kabel worden verbonden aan het converterstation dat 1 kilometer verderop in Eemshaven is gebouwd. Deze zogenoemde COBRAcable, die wordt gerealiseerd door hoogspanningsnetbeheerder TenneT en haar Deense counterpart Energinet, betekent een nieuwe stap in de energietransitie.

 • BioBTX en Teijin Aramid verkennen duurzame grondstof voor supervezel

  (01-11-2018)

  Het Japanse bedrijf Teijin Aramid en het Nederlandse BioBTX werken aan een kunstvezel, die volledig is geproduceerd uit duurzame materialen. Het onderzoeksproject, dat op het punt staat te beginnen, wordt financieel ondersteund door de provincies Drenthe, Groningen en door Chemport Europe. Teijin Aramid heeft onder meer vestigingen in Emmen en Delfzijl. Het initiatief draagt bij aan de vergroening van de industrie. Ook versterkt het de positie van het Noord-Nederlandse chemiecluster, ook wel bekend onder de naam Chemport Europe.

 • Nieuw programma erkend voor Groninger Ondernemersregeling

  (01-11-2018)

  De provincie Groningen heeft een nieuw programma erkend waar ondernemers met subsidie aan kunnen meedoen. Het 'Koploperproject, Toekomstbestendig ondernemen Groningen' richt zich op MKB'ers die duurzaam willen ondernemen. In een praktisch adviestraject van een jaar leren ondernemers de omslag te maken naar een duurzame bedrijfsvoering.

 • BOW Terminal vestigt zich in Eemshaven

  (22-10-2018)

  BOW Terminal uit Vlissingen heeft besloten om haar toekomstige offshore windactiviteiten uit te breiden met een nieuw logistiek knooppunt in de Eemshaven in Groningen. Zij tekent hiervoor dinsdag 23 oktober 2018 een koopovereenkomst met Groningen Seaports voor de aankoop van in totaal 22 ha grond in het oostelijk gedeelte van de Eemshaven.

 • Aluminiumproductie in Delfzijl op volle toeren: “We produceren meer dan ooit!”

  (22-10-2018)

  Het gaat goed met de economie in de Eemsdelta, en het gaat zéker goed met aluminium producent Aldel. De productie bij dit bedrijf draait op volle toeren. Er is zóveel vraag naar het kwaliteitsaluminium uit Delfzijl dat er tweehonderd nieuwe smeltovens zijn gerenoveerd en gebouwd die straks gestaag zullen worden bijgeplaatst en ingeschakeld. Er zijn al 245 medewerkers direct bij de productie betrokken. Daarnaast zijn er nog twee- tot driehonderd mensen indirect voor het bedrijf aan de slag. Het bedrijf groeit zó hard dat er een zoektocht is gestart naar nieuwe medewerkers, want zelfs in deze regio met traditioneel een wat hogere werkloosheid begint de arbeidsmarkt krapper te worden.

 • Groningen Seaports en Pipelife winnen Northern Enlightenmentz 2018

  (18-10-2018)

  Tijdens het Eemsdeltavisiecongres zijn havenbeheerder Groningen Seaports en producent van kunststof buizen Pipelife uitgeroepen tot winnaar van de Northern Enlightenmentz 2018. Zij wonnen met hun infrastructuur voor waterstof. Bijzonder is dat de leidingen van kunststof zijn. De twee bedrijven zijn hiermee een duurzaam voorbeeld voor de noordelijke provincies.

 • Subsidie voor forse uitbreiding Contitank

  (18-10-2018)

  De komende jaren investeert Contitank, een opslagbedrijf voor groene grondstoffen, 17 miljoen euro in nieuwe logistieke voorzieningen op chemiepark Delfzijl. De opslagcapaciteit wordt verdubbeld, tot meer dan 50.000 m3. De schaalvergroting leidt tot vijf extra arbeidsplaatsen. De uitbreiding wordt gesubsidieerd met ruim 4 miljoen uit het Regionaal Investeringsfonds Groningen.

 • Bezoek het Eemsdeltaplein op de Promotiedagen

  (17-10-2018)

  Bent u van plan om op 6 of 7 november de Promotiedagen voor het bedrijfsleven Noord-Nederland in Martiniplaza te Groningen te bezoeken? Kom dan langs op het Eemsdeltaplein en ervaar wat de Eemsdelta-regio u te bieden heeft!

 • Subsidiebudget RIG verhoogd: nieuwe aanvragen mogelijk

  (16-10-2018)

  Vanaf woensdag 24 oktober is het mogelijk nieuwe aanvragen in te dienen voor de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). Het subsidiebudget voor 2018 is met 11,5 miljoen verhoogd. Daarnaast zijn de subsidiemogelijkheden verruimd voor bedrijven die willen investeren in milieubeschermende maatregelen en verduurzaming.

 • Alternatief X1 definitieve keuze voor verdubbeling N33

  (16-10-2018)

  Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Gedeputeerde Staten (GS) van Groningen hebben het Voorkeursalternatief voor het project verdubbeling N33 Midden vastgesteld. Er is definitief gekozen voor alternatief X1 dat uit de omgeving is aangedragen.

 • Windkracht5 biedt groeikansen voor ondernemers

  (10-10-2018)

  Groninger ondernemers kunnen binnenkort gebruik maken van het programma Windkracht5: Windkracht5 is ontwikkeld door Buro Bries en gaat startende sociaal ondernemers ondersteunen in het opbouwen van een rendabele, impact-gedreven onderneming.

 • Gezocht: ambassadeurs voor snel internet in Loppersum!

  (19-09-2018)

  Voor de aanleg van Snel Internet Groningen in het buitengebied van de gemeente Loppersum dient minimaal de helft mee te doen. Breedband Noord-Groningen roept inwoners van de gemeente Loppersum op om mee te helpen deze minimaal benodigde deelname te halen.

 • Van Mulligen, hoofdeconoom CBS: ‘Het gaat goed met economie Eemsdelta’

  (12-09-2018)

  Het gaat goed met de economie van de Eemsdelta. Met name de economie in Delfzijl en omgeving doet het goed: Delfzijl behoort tot de regio’s met de stérkste economische groei van Nederland. De groei was in 2017 3,6 procent. Dat was hoger dan het landelijk gemiddelde van 3,2 procent, terwijl de gehele economie in de provincie Groningen zelfs een achteruitgang vertoonde van 0,6 procent. Landelijk gezien staat de regio Delfzijl en omgeving daarmee in de top tien van best presterende regio’s van Nederland.

 • Scale up Photanol BV bouwt demonstratiefabriek bij AkzoNobel in Delfzijl

  (10-09-2018)

  Het Amsterdamse bedrijf Photanol BV bouwt een fabriek in Delfzijl bij AkzoNobel waarin het de productie van chemicaliën uit CO2 en zonlicht op industriële schaal gaat testen. Vanaf 2020 is de demofabriek operationeel met 15 arbeidsplaatsen. Naar verwachting groeit dit aantal naar meer dan 100 in 2022 als de plant commercieel gaat draaien. De nieuwe aandeelhouders GROEIfonds (initiatief van Economic Board Groningen), Innovatiefonds Noord-Nederland en Investeringsfonds Groningen, plus de steun van de Nederlandse overheid en de bestaande aandeelhouders UvA Ventures Holding en Icos Capital maken de bouw van Photanol’s eerste demofabriek mogelijk.

 • Opening ruimte voor zzp’ers en startups

  (22-08-2018)

  Economic Board Groningen (EBG) en Rabobank stellen een deel van hun kantoor in Winsum beschikbaar voor zzp’ers en startups die op zoek zijn naar een plek om te werken. Op donderdag 6 september zal wethouder Harmannus Blok de gezamenlijke ruimte officieel openen, met aansluitend een nazomerse BBQ. Ondernemers uit de regio zijn van harte welkom een kijkje te komen nemen en nader kennis te maken met elkaar en met de mensen van EBG en de Rabobank.

 • Speurtocht naar nieuwe medewerkers op het Suikerunieterrein

  (21-08-2018)

  Een festival voor werkzoekenden. Maar dan niet in de vorm van een reguliere banenbeurs, met heren en dames in pakken achter stands. Nee: het ‘Werkfestival’ dat op 31 oktober voor het eerst wordt georganiseerd op het Suikerunie-terrein in Groningen, moet een spetterend festival worden voor werkzoekenden én werkgevers op zoek naar personeel, met als centrale thema ‘Werk’.

 • Vind personeel tijdens het Werkfestival op 31 oktober

  (21-08-2018)

  Een festival voor werkzoekenden. Maar dan niet in de vorm van een reguliere banenbeurs, met heren en dames in pakken achter stands. Nee: het ‘Werkfestival’ dat op 31 oktober voor het eerst wordt georganiseerd op het Suikerunie-terrein in Groningen, moet een spetterend festival worden voor werkzoekenden én werkgevers op zoek naar personeel, met als centrale thema ‘Werk’.

 • Nieuwe staalrecyclingsfabriek in Delfzijl goed voor 68 arbeidsplaatsen

  (12-07-2018)

  Purified Metal Company (PMC) gaat een staalrecyclingsfabriek bouwen in Delfzijl die ongeveer 68 directe arbeidsplaatsen oplevert. De fabriek gaat op jaarbasis tot 150.000 ton verontreinigd staalschroot verwerken tot nieuwe grondstof. De komst van de fabriek wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van in totaal 7,5 miljoen euro, vanuit de Regionale Investeringssteun Groningen 2017 (RIG). Daarnaast investeren provincie, NOM, Groningen Seaports en het GROEIfonds van de Economic Board Groningen in het bedrijf.

 • “Internationaal talent grote kans voor bedrijven Eemsdelta!”

  (12-07-2018)

  Bedrijven in de Eemsdelta en elders in de provincie Groningen die op zoek zijn naar schaars talent om vacatures te vervullen, kunnen ook eens denken aan “internationals”. Er zijn in de Eemsdelta en elders in het Noorden namelijk steeds meer mensen van buitenlandse komaf (“expats”) die graag in Nederland zouden willen blijven, mits ze een aantrekkelijke baan kunnen krijgen. Samen vormen de expats, onder wie ook recent afgestudeerden aan de RUG of Noordelijke hogescholen, een potentiële ‘goudmijn’ voor de Noordelijke arbeidsmarkt. Dat betoogt Maartje de Jonge, relations manager bij het International Welcome Center North (IWCN).

 • BioBridge biedt groeikansen voor ondernemers

  (31-05-2018)

  Groninger ondernemers kunnen binnenkort gebruik maken van het programma Biobridge. BioBridge is ontwikkeld door het Carbohydrate Competence Center (CCC) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en heeft als doel om innovatie op het vlak van biobased economy bij het mkb te stimuleren.

 • Provincie investeert 2,5 miljoen in versterking detailhandel

  (31-05-2018)

  De provincie investeert fors in de retail: detailhandel, horeca en diensten. Het gaat om het versterken van het ondernemerschap en het verbeteren van de beleving van de winkelgebieden. Dit draagt bij aan toekomstbestendige winkelgebieden, de regionale economie en de leefbaarheid van onze steden en dorpen.

 • Startup Community in Delfzijl opgericht

  (30-05-2018)

  Afgelopen week is de Community Ondernemerschap Eemsdelta opgericht. Deze community gaat startups en bedrijven in de Eemsdelta ondersteunen met de inzet van een groot netwerk en kennisuitwisseling, maar ook met huisvesting. Het doel van deze community is om ondernemende studenten en startende ondernemers in Noord-Groningen met elkaar in contact te brengen en een plek te bieden waar ze met elkaar kunnen ondernemen. De Economic Board Groningen ondersteunt de community.

 • Groene waterstof: Impuls voor nieuwe energiebron in provincie Groningen

  (29-05-2018)

  Groningen Seaports en Pipelife hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om de infrastructuur voor het transport van groene waterstof aan te leggen in de haven van Delfzijl en in de Eemshaven. Hiermee zet het Groningse havenbedrijf een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de infrastructuur voor waterstof in haar industriegebied. In eerste instantie zal vier kilometer aan infrastructuur worden aangelegd. Het doel is om binnen een jaar tijd de leiding te realiseren.

 • Noorden pakt regie op economie van de toekomst

  (23-05-2018)

  Noord-Nederland hield op 22 mei in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag het netwerkevent 'Noord in Nieuwspoort' om de kracht van Noord-Nederland binnen Nederland en Europa te laten zien. Doel van de bijeenkomst was om te ervaren dat samenwerking tussen kennisinstellingen, ondernemers en overheden binnen Noord-Nederland leidt tot innovatie op Europese doelstellingen. Voor het politieke, ambtelijke en andere netwerk in Den Haag is de boodschap: Noord-Nederland en Europa doen ertoe.

 • “Snel internet enórme opsteker landelijk gebied Groningen”

  (16-05-2018)

  ‘Snel internet is van vitaal belang voor landelijke gebieden in Groningen. Het is een enórme opsteker dat we er mee kunnen gaan beginnen: daardoor krijgen bedrijven en gezinnen straks dezelfde kansen en mogelijkheden als in steden en grotere dorpen. En wanneer die verbindingen er straks zijn, kunnen we hártstikke trots zijn, want samen hebben we dan wel een huzarenstukje geleverd en heel wat hobbels genomen!’.

 • Feestelijk startsein graafwerkzaamheden Snel Internet Groningen

  (15-05-2018)

  Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Zoutkamp is maandag 14 mei 2018 het startsein gegeven voor de aanleg van snel internet in Groningen. Gedeputeerde P.H.R. Brouns en burgemeester dhr. F.H. Wiersma van Gemeente De Marne maakten een eerste symbolische verbinding.

 • Ontwikkeling zonnepanelenfabriek Powerfield stopgezet

  (09-05-2018)

  In plaats van zelf een fabriek te bouwen, gaat Powerfield onderzoeken een samenwerking met Energyra aan te gaan. Energyra bouwt een zonnepanelenfabriek in Noord-Holland, waar hoog rendement panelen worden gemaakt, met de innovatieve backside-contact technologie. Powerfield en Energyra willen de geschiktheid van deze panelen voor zonneparken in de praktijk aantonen door deze panelen in enkele zonneparken toe te passen en hun performance nauwgezet te monitoren. Het zonnepark van Powerfield in Oppenhuizen zal als eerste zonnepark ter wereld uitgerust worden met deze hoogrenderende, “next-step-technology” zonnepanelen.

 • Spoorlijn naar Eemshaven ‘mooiste uitzicht van Nederland’

  (07-05-2018)

  De nieuwe treinverbinding naar de Eemshaven - die op 28 maart officieus in gebruik werd genomen - betekent een stevige impuls voor de provincie Groningen. Niet alleen voor de Eemshaven, maar ook voor de gemeente Eemsmond, voor het gehele kunstgebied van de Eemsdelta en zelfs voor de stad Groningen. Dat de nieuwe treinverbinding met een station in de Eemshaven er is gekomen, is mede te danken aan Bouwe Luurtsema, medewerker grondzaken en economische zaken bij de gemeente Eemsmond. En treinliefhebber in hart en nieren.

 • Dit jaar geen vakbeurs Eemsdelta Expo

  (02-05-2018)

  De zevende editie van de vakbeurs Eemsdelta Expo gaat niet door. Het business to business event voor de Eemsdelta stond dit jaar gepland op 30 en 31 mei in een paviljoen op Bedrijventerrein Fivelpoort Appingedam.

 • Nóg meer algen in het Noorden door Omega Green

  (23-04-2018)

  Producent van algenteeltsystemen Omega Green kan dankzij een investering door GROEIfonds een belangrijke stap vooruit zetten. Met deze financiële injectie is Omega Green in staat in te spelen op de groeiende vraag naar grootschalige algenteelt systemen. Het GROEIfonds is een initiatief van Economic Board Groningen.

 • Nieuwe en duurzame productie-omgeving voor Hovécon

  (17-04-2018)

  Hovécon gaat investeren in een 3-tal machines, waardoor een nieuwe, duurzame en ergonomisch verantwoorde productie-omgeving ontstaat. De aanschaf zorgt voor een onderscheidende positie van het bedrijf op de markt en levert op termijn vier nieuwe medewerkers op (MBO). De provincie Groningen draagt € 50.000 bij aan deze investering.

 • EBG ArbeidsplaatsenregelinG verbeterd: nu ook als u een klein bedrijf heeft

  (16-04-2018)

  Heeft u een klein bedrijf en wilt u uw bedrijf laten groeien met meer arbeidskrachten? Dan heeft de Economic Board Groningen (EBG) goed nieuws: zij hebben de voorwaarden van de regeling aangepast, waardoor ook kleinere bedrijven hun groeiplannen kunnen realiseren. Voorheen moest u als ondernemer minimaal 5 nieuwe arbeidsplaatsen creëren om aanspraak te maken op de EBG ArbeidsplaatsenregelinG. Het minimum aantal nieuwe arbeidsplaatsen is vanaf nu afhankelijk van de bedrijfsgrootte.

 • Gemeente Delfzijl start samenwerking met IWCN

  (30-03-2018)

  Noord-Groningen wordt steeds internationaler. Om deze positieve verandering te omarmen en een boost te geven, is het International Welcome Center North (IWCN) opgericht. Naast Eemsmond, steunt gemeente Delfzijl dit initiatief nu ook om internationaal talent voor bedrijven in de regio aan te trekken en te behouden met de dienstverlening die IWCN biedt.

 • Groninger Retail Academy: bijeenkomst voor ondernemers over nieuwste digitale kansen

  (28-03-2018)

  Welke kansen zijn er dankzij de meest recente digitale innovaties zoals virtual reality, 3d printing, robots, internet of things of blockchain? Daarover gaat een bijeenkomst van de Retail Academy Groningen op 25 april in Martiniplaza.

 • Eerste trein naar de Eemshaven

  (28-03-2018)

  Reizigers kunnen vanaf nu rechtstreeks vanuit Groningen met de trein naar de Eemshaven. De eerste trein vertrok woensdag 28 maart om 8.52 uur vanuit Groningen – stopte op een aantal tussenliggende stations (als laatste in Roodeschool) – en kwam om 9.43 uur aan in de Eemshaven. Met deze nieuwe spoorlijn zijn de Eemshaven en het Duitse eiland Borkum beter bereikbaar met het openbaar vervoer.

 • 'Windpark boven Wadden biedt perspectief voor Groningen'

  (28-03-2018)

  De provincie Groningen, Groningen Seaports en het bedrijfsleven in de Eemsdelta zijn verheugd over de aankondiging van een nieuw windpark boven de Wadden. Op 26 maart presenteerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de plannen hiervoor, met de nieuwe zogeheten vervolgroutekaart. Hiermee wordt het verdere traject voor de komst van wind op zee (offshore wind) voor de jaren 2024-2030 bepaald.

 • AkzoNobel verkoopt chemietak

  (28-03-2018)

  AkzoNobel gaat haar Specialty Chemicals-activiteiten verkopen aan The Carlyle Group en GIC voor een ondernemingswaarde van € 10,1 miljard.

 • Zaal loopt warm voor inspirerende pitches tijdens slotevent Move2Social Noord Groningen

  (26-03-2018)

  Op woensdag 21 maart presenteerden acht enthousiaste sociaal ondernemers hun businessplannen tijdens het pitchevent dat plaatsvond bij Werkplein Fivelingo in Appingedam. De zaal was vol! Gedurende drie maanden hebben de ondernemers hard gewerkt aan het business plan voor hun sociale onderneming. Met als finale inspirerende pitches voor een grote groep belangstellenden en netwerkpartners, waaronder mogelijke financiers.

 • ‘Bedrijven weten niet hálf hoeveel kansen er liggen in Groningen!’

  (20-03-2018)

  ‘Bedrijven elders uit Nederland of uit het buitenland weten niet hálf hoeveel kansen er liggen in de provincie Groningen. Mijn taak is het om die bedrijven te laten zien wat Groningen allemaal te bieden heeft. Ik zal niet zeggen dat dat eenvoudig is, maar ik weet wel dat het zal lukken om hier nieuwe bedrijven te krijgen, ofwel bestaande bedrijven te laten groeien. Ik sta te popelen om dát te laten zien!’.

 • Google investeert half miljard in uitbreiding datacenter Eemshaven

  (15-03-2018)

  Het datacenter van Google in de Eemshaven wordt uitgebreid. Het bedrijf investeert 500 miljoen euro in de uitbreiding. De uitbreiding is nodig omdat de vraag van consumenten en bedrijven naar diensten van Google toeneemt. Dat vraagt ook om een uitbreiding van de infrastructuur van de datacenters, aldus Google donderdag in een verklaring.

 • Werkplein Fivelingo behaalt als eerste organisatie in Noord-Nederland trede 3|30+ op de Prestatieladder Socialer Ondernemen

  (23-02-2018)

  Werkplein Fivelingo behaalt als eerste organisatie in Noord-Nederland trede 3|30+ op de Prestatieladder Socialer Ondernemen.

 • Groninger bedrijven gaan samenwerken voor energiebesparing

  (23-02-2018)

  Bedrijven in Groningen willen samenwerken om energie te besparen. Dat bleek tijdens een thema-avond van de provincie Groningen op donderdag 22 februari. Tijdens deze avond stond de opgave voor grote bedrijven om stappen te zetten in het terugdringen van de CO2-uitstoot centraal. 

 • Belangstelling voor Regionale Investeringssteun (RIG) overtreft alle verwachtingen

  (16-02-2018)

  Er zijn zoveel aanvragen binnengekomen voor de vierde tranche van de subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) dat het beschikbare budget ruim twee keer is overtekend. De subsidieregeling werd op 7 februari 2018 geopend, waarmee in totaal 15 miljoen euro beschikbaar werd gesteld voor investeringen van industriële bedrijven in de Eemsdelta en op de Zernike Campus Groningen.

 • ‘Groene chemie Eemsdelta nieuwe motor achter economie’

  (15-02-2018)

  De Eemsdelta heeft er een economische groeibriljant bij: ‘groene chemie’. Vier jaar geleden nog klonk de roep om verduurzaming van de chemie nog wat als goedbedoeld ‘wensdenken’, maar inmiddels zijn er door de industrie in- en rond Delfzijl en de Eemshaven al concrete stappen gezet en veelbelovende resultaten geboekt. Bovendien wordt de groene chemie gestimuleerd door een gedreven en ambitieuze organisatie, Chemport Europe, die duidelijke kansen ziet voor de economie van de Eemsdelta, maar ook voor het gebied rondom Emmen en op de Zernike Campus Groningen.

 • Kom langs bij de finale van EBG Pitch!

  (14-02-2018)

  Uit maar liefst 19 aanmeldingen zijn tijdens de selectiedag de drie finalisten van EBG Pitch geselecteerd. Zij krijgen de mogelijkheid om het publiek te bewegen en te inspireren om op hun idee te stemmen, erin te investeren of een donatie te doen. De Economic Board heet u van harte welkom op 21 februari voor een middag die in het teken staat van Recreatie & Toerisme!

 • Appingedam maakt zich zorgen over voorkeurstracé N33

  (25-01-2018)

  Woensdag 24 januari 2018 heeft het Bestuurlijk Duo, bestaande uit de heer De Jong namens de minister en gedeputeerde Gräper-Van Koolwijk namens de provincie Groningen, de keuze openbaar gemaakt van het voorlopig voorkeurstracé bij de aanpak van de N33. De voorkeur gaat uit naar de zogenaamde X1 tracé-variant. Het college van B&W van de gemeente Appingedam maakt zich hierover zorgen omdat Appingedam voor tracé-variant A (huidige route) was. Met de keuze voor X1 dreigt voor de Farmsumerweg een toename van verkeer. Ook krijgt de Woldweg mogelijk geen goede ontsluiting, dat negatieve gevolgen heeft voor bedrijvenpark Fivelpoort en de ontsluiting van het historische stadshart van Appingedam. Wethouder Van Bostelen: "Wij willen op korte termijn bestuurlijk in gesprek over onze zorgen. Weliswaar erkent en herkent het Bestuurlijk Duo onze zorgen, maar er zijn nog geen harde toezeggingen gedaan waarmee ze ons tegemoet komen."

 • Alternatief inwoners heeft voorkeur Rijk en provincie voor verdubbeling N33 Midden

  (24-01-2018)

  Het Rijk en de provincie Groningen willen de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam verdubbelen en hebben daarvoor een aantal mogelijke alternatieven onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de verdubbeling van de N33 Midden het meest gunstig is op basis van alternatief X1. Dit alternatief scoort het beste op verkeersveiligheid en bereikbaarheid van de noordelijke regio, twee belangrijke doelen van de verdubbeling. Dit maakten provincie Groningen en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat vandaag bekend. Alternatief X1 is aangedragen door omwonenden uit de werkgroep Tjuchem en snijdt de bocht in het huidige tracé af.

 • ‘Regio Eemsdelta dankzij vergroening nu één van best presterende regio’s’

  (10-01-2018)

  De regio Eemsdelta behoort inmiddels tot een van de best presterende regio’s in de Nederlandse economie. Dat zegt Peter Arnold Jellema, bestuurder van de Economic Board Groningen. Volgens hem is de gunstige ontwikkeling van de noord-Groningse economie mede te danken aan een bijzondere investeringsregeling bedoeld om de (chemische) industrie te helpen bij de vergroening. Die investeringsregeling luistert naar de naam Regionale Investeringssteun Groningen (RIG), en die blijkt zeer positief uit te pakken.

 • Regionale Investeringssteun Groningen scoort top

  (09-01-2018)

  Vanaf 7 februari 2018 kunnen bestaande en nieuwe bedrijven in de Eemsdelta en op het Zernike Science Park weer een beroep doen op de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). De vierde tranche van de regeling (RIG2018) gaat dan van start. Daarmee komt de laatste 15 miljoen euro vrij van de in totaal beschikbare 40 miljoen. Tot nu toe scoort de RIG top: 14 toekenningen van in totaal 15 miljoen subsidie leverden ruim 76 miljoen investering op, en zorgden voor 201 directe banen en circa 120 indirecte banen.

 • Van Merksteijn International investeert aanzienlijk in Eemshaven

  (22-12-2017)

  Van Merksteijn International B.V. heeft serieuze plannen voor de bouw van een productiefabriek voor walsdraad in de Eemshaven (Noord-Groningen). Het bedrijf heeft haar hoofdvestiging in Almelo (Overijssel) en overweegt haar grondstof (walsdraad) die nu nog extern wordt ingekocht, zelf te gaan produceren. Hiervoor is een locatie van ca. 28 ha nodig en een goede ligging aan het water. Van Merksteijn International B.V. is inmiddels begonnen met de voorbereidingen en is op dit moment in gesprek met diverse belanghebbende partijen in de provincie Groningen. De planning is erop gericht dat de fabriek in 2020 in gebruik kan worden genomen. De ondertekening betreffende de grondposities heeft vrijdag 22 december jl. plaatsgevonden en hiermee is de eerste stap gezet richting de realisatie van de fabriek.

 • Werkloosheidspercentage meest gedaald in Delfzijl en omgeving

  (13-12-2017)

  Volgens het CBS daalde In het Coropgebied Delfzijl en omgeving (gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum) het percentage werklozen in de beroepsbevolking van 8,0 in 2015 naar 6,6 in 2016.

 • Economic Board Groningen stelt opnieuw 5 ton beschikbaar voor innovatieve ideeën

  (11-12-2017)

  De Economic Board Groningen stelt opnieuw €500.000 beschikbaar voor innovatie in Noord-Groningen. Voor innovatieve plannen en ideeën was vanuit de EBG InnovatieregelinG al een miljoen euro beschikbaar. Vanwege het grote succes wordt nogmaals 5 ton beschikbaar gesteld.

 • Aanleg snel internet in buitengebied gaat beginnen

  (08-12-2017)

  Binnen twee jaar zal het hele buitengebied van de provincie aangesloten zijn op snel internet. De overeenkomst die dit mogelijk maakt is ondertekend door gedeputeerde Patrick Brouns en algemeen directeur Jan Peter de Groot van Rodin Broadband Groningen BV. Rodin Broadband Groningen gaat nu met samenwerkingspartner Kabel Noord aan de slag. Het project start in de negen aardbevingsgemeenten, te beginnen in de Marne.

 • N33 Appingedam-Zuidbroek wordt volledig energieneutrale rijksweg

  (02-12-2017)

  De provincie en Rijkswaterstaat willen bij de verdubbeling van het gedeelte van de N33 Zuidbroek-Appingedam (het project N33 Midden) deze weg als volledig energieneutrale rijksweg aanleggen. Dat betekent dat naast het energieverbruik van de weg ook het energieverbruik bij de aanleg van de weg wordt gecompenseerd. Dit is tot nu toe nog niet eerder toegepast bij een rijksweg. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en Agnes Bernardt, districtshoofd van Rijkswaterstaat, presenteerden op 29 november de plannen voor de weg.

 • Compensatieregeling ondernemers aardbevingsgebied

  (27-11-2017)

  ‘Er komt een nieuwe compensatieregeling speciaal voor ondernemers in het aardbevingsgebied. Hierin wordt geregeld dat ondernemers gecompenseerd worden voor inkomensderving als hun bedrijf tijdelijk niet volledig kan functioneren of zelfs gesloten wordt voor versterkingswerkzaamheden. Het is de bedoeling dat deze “MKB compensatieregeling” snel van kracht wordt.’ Dat zegt Willem Oldejans, ondernemersadviseur bij Nationaal Coördinator Groningen.

 • Een bloemetje voor burgemeester Marijke van Beek

  (16-11-2017)

  10 jaar burgemeester en 5 jaar voorzitter van het economisch bureau van de vier DEAL-gemeenten. Dat is wel een bloemetje waard! Vanochtend werd Marijke van Beek daarmee verrast door het team van Eemsdelta\EZ.

 • Delfzijl continueert wegens succes buddy-project

  (13-11-2017)

  In 2017 is de gemeente Delfzijl gestart met een buddy-project waarbij werkgevers zich als een soort mentor verbinden aan werkzoekenden. Dit project is zo succesvol, dat de samenwerkingspartners weer op zoek zijn naar nieuwe buddy's.

 • Donderdag 16 november opleidingsmarkt met werkgarantie voor werkzoekenden uit DAL-gemeenten

  (13-11-2017)

  Meindert Joostens, Annalies Usmany en Bé Schollema, die samen het Dagelijks Bestuur van Werkplein Fivelingo vormen, willen graag deze markt onder de aandacht van alle burgers van hun gemeenten brengen. De markt biedt werkzoekenden uit de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum, die een opleiding en werk willen een unieke kans. Deze groep kandidaten is van harte uitgenodigd voor het bezoeken van een opleidingsmarkt, 16 november aanstaande bij Werkplein Fivelingo in Appingedam.

 • Sealane Coldstorage BV investeert in nieuw vrieshuis en kade in Eemshaven

  (07-11-2017)

  De logistieke aanbieder van geconditioneerde producten, Sealane Coldstorage BV, breidt haar activiteiten in de Eemshaven uit. Er komt een nieuw vrieshuis met een opslagcapaciteit van ca. 8.000 ton en de bestaande havenkade wordt met 100 meter verlengd om aan de toenemende vrachtafhandeling te kunnen voldoen. Met deze nieuwbouw is een investering van 6,5 miljoen euro gemoeid.

 • Uniek kunstproject op Eemsdeltaplein tijdens Promotiedagen

  (07-11-2017)

  Tijdens de Promotiedagen Noord-Nederland promoten verschillende organisaties, waaronder Eemsdelta\EZ en Groningen Seaports op het Eemsdeltaplein ontwikkelingen in de regio en de beide Groninger zeehavens met als thema ‘Eemsdelta, ruimte voor ideeën’. Dit Eemsdeltaplein is dit jaar het decor van een uniek kunstproject. Het is de bedoeling dat twee kunstenaars op dit plein een bijzonder object creëren, opgebouwd uit relatiegeschenken. Hoe meer gadgets, hoe groter en specialer het kunstwerk wordt.

 • Aanleg waterstofleiding voor toekomstige waterstofbus in Delfzijl

  (03-11-2017)

  Begin november is Groningen Seaports gestart met de aanleg van een waterstofleiding op het terrein van het Chemie Park in Delfzijl. Het gaat hier om een leiding tussen AkzoNobel en het toekomstige waterstoftankstation van Pitpoint.

 • Ruim € 3 miljoen subsidie voor unieke duurzame productie windmolenmasten in Eemshaven

  (31-10-2017)

  De nieuw te bouwen fabriek Modular Steel Towers (MST) Eemshaven BV, onderdeel van Steel Tower Europe Group B.V., gaat in de Eemshaven bouwpakketten voor stalen windmolenmasten produceren volgens een uniek concept. Met vooraf in de fabriek samengestelde bouwpakketten kan de volledige mast gemonteerd worden op bijna elke gewenste ashoogte, op elke gewenste plek en voor elke windmolenfabrikant. Vanwege de standaardisatie van het productieproces wordt de kostprijs lager en de bouwtijd korter. De nieuwe fabriek levert veertien nieuwe arbeidsplaatsen op en dit aantal kan in het meest gunstige scenario oplopen tot 88 nieuwe banen. De start van MST Eemshaven is mede mogelijk door een subsidie van ruim drie miljoen euro uit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG).

 • MKB bedrijven Eemsdelta geholpen door student-consultants

  (30-10-2017)

  MKB-bedrijven in de Eemsdelta kunnen voor het antwoord op bijzondere vragen nu ook een beroep doen op universitaire studenten werkzaam voor de organisatie ‘Student Consultancy’. Deze studenten beschikken over de meest frisse, hoogwaardige kennis die ze, ondersteund door universitaire docenten, kunnen gebruiken voor het oplossen van de meest uiteenlopende vraagstukken.

 • Bouw COBRA converterstation in Eemshaven vordert

  (27-10-2017)

  De bouw van het COBRA converterstation in de Eemshaven vordert. De contouren zijn al duidelijk zichtbaar en het gebouw krijgt langzamerhand vorm. TenneT bouwt het converterstation om de onderzeese COBRA hoogspanningskabel, die het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar verbindt, aan te sluiten op het bestaande net. Energinet.dk bouwt eenzelfde converterstation in Endrup in Denemarken.

 • Succesvolle doorstart voor Aluminiumbedrijf in Delfzijl

  (20-10-2017)

  Een deelneming van York Capital Management (‘York Capital’) en curatoren E. Eshuis en M.J. Ubbens hebben vandaag een akkoord bereikt over een succesvolle doorstart van het Delfzijlse aluminiumbedrijf. Hiervoor is een zogenaamde Asset Purchase Agreement ondertekend. De onderneming zal na overdracht worden voortgezet onder de naam DAMCO Aluminium Delfzijl Cooperatie U.A., kortweg ‘ Aldel’.

 • Goed idee voor ondernemen met maatschappelijke impact?

  (18-10-2017)

  Elf partijen uit het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid hebben de handen ineen geslagen om sociaal ondernemerschap in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum (DAL-gemeenten) te stimuleren. Doel is onder meer het creëren van werkgelegenheid en het aanwakkeren van een 'nieuwe', duurzame dynamiek in de economie. De start van het stimuleringsprogramma vond op 4 oktober 2017 in Farmsum plaats.

 • Bek & Verburg/DHSS vestigt zich in Eemshaven

  (16-10-2017)

  Er komen twee nieuwe bedrijven in de Groningse Eemshaven. De combinatie Bek & Verburg/DHSS vestigt zich gezamenlijk op een ruim één hectare groot terrein aan de Beatrixhaven. Bek & Verburg is een innovatieve scheepsafval inzamelaar en DHSS is vooral actief in de offshore windindustrie als aanbieder van diverse ondersteunende activiteiten, zoals scheepagentuur, helikopter services, opslag en projectbegeleiding. De definitieve contracten zijn onlangs getekend.

 • Proeffabriek bioraffinage onderstreept belang Chemport Europe

  (11-10-2017)

  Het Amsterdamse technologiebedrijf Avantium opent medio volgend jaar een proeffabriek voor de bioraffinage van hout in Delfzijl. Hun komst naar het Noorden heeft alles te maken met het ‘ecosysteem’ voor groene chemie dat Chemport Europe vertegenwoordigt. De proeffabriek van Avantium kan op jaarbasis enkele tonnen biomassa omzetten in zuivere glucose, gemengde suikers en lignine. Daarbij gebruiken ze zoutzuur dat door een fabriek van AkzoNobel in Delfzijl wordt geproduceerd.

 • Ruim 6 miljoen voor 1000-banenplan in aardbevingsgebied

  (28-09-2017)

  Partijen betrokken bij de aardbevingsproblematiek in Groningen krijgen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor een periode van vier jaar € 6,23 miljoen voor 1.000 extra banen. Dit heeft Bernard ter Haar (Directeur Generaal  van het ministerie van SzW) bekend gemaakt aan de betrokken partners. Ter Haar bezocht het project Leerbouwen aan de Visserijweg in Farmsum. Met alle partijen ondertekende hij daar een samenwerkingsverklaring, waarin het 1000-banenplan is opgenomen.

 • Investering BioMCN Delfzijl impuls voor biobrandstof én Noord-Groningen

  (28-09-2017)

  Een opsteker voor de economie en werkgelegenheid van de Eemsdelta en de provincie Groningen en een impuls voor de productie van biobrandstof: zo zou je een grote investering in de methanolfabriek van BioMCN in Delfzijl kunnen typeren.

 • Drie ondernemers geselecteerd voor finale EBG Pitch

  (28-09-2017)

  Na een spannende selectiedag op 26 september heeft de jury van EBG Pitch – de 5G editie drie bedrijven gekozen die doorgaan naar de finale en kans maken op € 20.000. De beste van 18 aanmeldingen die op 19 oktober in de finale staan, zijn: Respectis, Mediacaster en Vialis. Dit is de tweede editie van EBG Pitch, het pitchevent van de Economic Board Groningen (EBG).

 • 5Groningen houdt exclusieve 5G Masterclasses in eigen lab

  (27-09-2017)

  Voor alle geïnteresseerden in 5G, innovatie en technologie, houdt 5Groningen, het 5G project van de Economic Board Groningen (EBG), vanaf 17 oktober 5G Masterclasses in het eigen 5G Lab. Per masterclass is er ruimte voor maximaal 15 deelnemers; iedereen is welkom. De twee uur durende lessen worden gegeven door deskundigen van topspelers uit de telecomwereld zoals KPN, Vodafone, Ericsson, Huawei en TNO.

 • Relatiedag gemeente Eemsmond - 5 oktober - Ondernemen is vooruitzien

  (26-09-2017)

  Vanuit de dagelijkse werkzaamheden blijft er soms weinig tijd over om goed over uw toekomst als ondernemer na te denken. Als het moment van stoppen komt, is het goed om voorbereid te zijn. Wilt u over 10 jaar nog ondernemen? En hoe maakt u uw bedrijf nu al interessant voor een eventuele overname? En wat doet het met u? Over deze vragen en meer onderwerpen gaat de gemeente Eemsmond graag met u in gesprek tijdens de jaarlijkse relatiedag van deze gemeente.

 • Centrum voor aardbevingsbestendig bouwen geopend in Groningen

  (22-09-2017)

  Woensdagmiddag is het kennis- en innovatiecentrum voor de bouw- en infrasector, BuildinG, geopend in Groningen. In BuildinG, wat staat voor Build in Groningen, worden de nieuwste technieken getest op het gebied van aardbevings- en toekomstbestendig bouwen die in Noord-Groningen en daarbuiten gebruikt kunnen worden.

 • Burgemeester Hiemstra van Appingedam: ‘Excellent onderwijs voor Eemsdelta sleutel tot succes’

  (11-09-2017)

  ‘De economie in de Eemsdelta-regio groeit harder dan elders in de provincie Groningen, en ook sterker dan het Nederlandse gemiddelde. Dat is op zichzelf knap en prachtig. Maar dat neemt niet weg dat er nog steeds structurele problemen zijn. Enerzijds zijn er mensen die geen baan kunnen vinden. En anderzijds bedrijven die niet het geschikte personeel kunnen vinden. De sleutel tot de oplossing van die problemen ligt in het onderwijs: we moeten zorgen voor excellent onderwijs, op maat gesneden. Daarin moeten we zéer ambitieus zijn’.

 • Economic Board Groningen stelt €1 miljoen beschikbaar voor nieuwe arbeidsplaatsen

  (08-09-2017)

  De Economic Board Groningen (EBG) gaat ondernemers helpen bij het creëren van nieuwe arbeidsplaatsen. EBG stelt hier € 1 miljoen voor beschikbaar via de nieuwe EBG ArbeidsplaatsenregelinG. Bedrijven kunnen maximaal € 7.500 vergoed krijgen per volledige arbeidsplaats als zij er minstens 5 creëren voor een periode van in ieder geval 2 jaar. De regeling gaat per direct in.

 • Uitgever van Eemsdeltakringen overgenomen

  (08-09-2017)

  Lakerveld, de uitgever van het in onze regio bekende vakblad voor de industrie, de Eemsdeltakringen, is overgenomen door Vakbladen.com. Dit biedt volgens de uitgever grote mogelijkheden voor Eemsdeltakringen en vergelijkbare op de regio gerichte vakbladen.

 • Nieuwe spoorverbinding Roodeschool - Eemshaven bijna klaar

  (08-09-2017)

  Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen, Jan Mulder, directeur Regio Noord-Oost van ProRail en burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond legden op vrijdag 8 september samen de laatste meters spoor op de Borkumkade in de Eemshaven. Daarmee is de aanleg van drie kilometer nieuw spoor van Roodeschool naar de Eemshaven bijna klaar.

 • Economic Board Groningen houdt 5G-editie EBG Pitch

  (08-09-2017)

  Na een succesvolle eerste editie in juni, houdt de Economic Board Groningen (EBG) op 19 oktober de tweede editie van het event EBG Pitch. Het pitchevent staat dit keer volledig in het teken van 5G. Studenten en ondernemers pitchen hun idee met 5G aan jury en publiek, die vervolgens allebei stemmen wie er met het grootste bedrag vandoor gaat en zijn of haar plannen waar kan maken. EBG stelt € 20.000 aan prijzengeld beschikbaar. De winnaar mag zijn of haar idee bovendien komen testen in het 5G Lab in Groningen.

 • Opnieuw faillissement voor 'Aldel'

  (22-08-2017)

  Aluminiumproducent Klesch Aluminium Delfzijl, beter bekend onder de oude naam ‘Aldel’, is dinsdag failliet verklaard. Aldel ging in 2013 ook al eens failliet. Toen volgde een doorstart onder de naam van het Amerikaanse concern dat eigenaar is van de fabriek.

 • EBG Pitch – de 5G editie

  (21-08-2017)

  Na een zeer succesvolle eerste editie afgelopen zomer, komt er nu een tweede editie van EBG Pitch! Deze keer zoekt de Economic Board Groningen ondernemers en studenten die een goed idee hebben met 5G. Heeft u een innovatieve onderneming of droomt u al jaren van de mogelijkheden met 5G? Tijdens EBG Pitch maakt u kans op € 20.000 voor de uitwerking van uw idee én de mogelijkheid om uw idee te testen in het 5G Lab, dé proeftuin voor 5G. Doe mee en geef uw idee met 5G een vliegende start!

 • Delfzijl leeft op; nú kansen voor startende ondernemers

  (21-08-2017)

  De binnenstad van Delfzijl is bezig aan een ‘come-back’. Vijf jaar geleden nog hadden de ondernemers het er heel zwaar, maar dankzij een combinatie van factoren is de weg omhoog weer gevonden. De leegstand bij winkels ligt nu onder het landelijk gemiddelde, en de winkelstraten liggen er blakend bij.

 • Rodin Broadband gaat snel internet in hele provincie aanleggen

  (20-07-2017)

  Rodin Broadband Groningen gaat het netwerk voor supersnel internet in de gehele provincie Groningen aanleggen, zo heeft de provincie bekend gemaakt. Het plan van het bedrijf voldoet aan de criteria van de regeling ‘Snel Internet Groningen’. Meer dan 13.000 adressen hebben nu geen toegang tot snel internet. Met de toekenning van de subsidie komt een snelle verbinding ook voor die huishoudens en bedrijven een grote stap dichterbij. Het is de bedoeling dat de aanleg dit najaar van start gaat en dat binnen twee jaar het snelle internet in de provincie - ook in de buitengebieden - beschikbaar is.

 • Avantium tekent contract met AkzoNobel voor pilot bioraffinaderij in Delfzijl

  (20-07-2017)

  Avantium, een toonaangevend chemisch technologiebedrijf en pionier op het gebied van duurzame chemie, vestigt een pilot bioraffinaderij op het Chemie Park Delfzijl, zo meldt Groningen Seaports. Avantium en AkzoNobel hebben een contract getekend voor de huisvesting van deze proeffabriek en de levering van diverse diensten en voorzieningen.

 • Verzekeringsbedrijf EOF Assurantiën benut groeikansen met hulp van GROEIfonds

  (07-07-2017)

  Om de snelle groei te ondersteunen van EOF Assurantiën investeert het GROEIfonds in het bedrijf uit Delfzijl. Dankzij de financiering kan EOF Assurantiën nieuwe medewerkers aantrekken en opleiden.

 • Gemeente Delfzijl gaat ondernemers in centrum ondersteunen

  (05-07-2017)

  De wijze waarop consumenten in Nederland winkelen, is sterk aan het veranderen. Als winkeliers en horecaondernemers die verandering willen overleven, dan kunnen zij niet achter blijven. In Delfzijl staan de retailondernemers in het centrum er echter niet alleen voor. Het college van Delfzijl gaat hen ondersteunen bij het versterken van hun ondernemerschap. Centrumondernemers kunnen voortaan met al hun ondernemersvragen terecht bij het Ondernemersloket van Eemsdelta\EZ. Daarnaast kunnen mensen die een bedrijf willen starten of overnemen zich voor 1 september aanmelden voor een begeleidings- en opleidingstraject.

 • Tweede Kamerleden die Groningen bezoeken: waarom wel de ellende, maar niet de kansen?

  (26-06-2017)

  Tweede Kamerleden komen maandag 26 juni naar Groningen. Ze komen zich hier verdiepen in de aardbevingsproblematiek. Dat is heel mooi. Maar Groningen heeft inmiddels ook zéer veelbelovende nieuwe kanten. Wat ontzéttend jammer dat de Kamerleden niet de tijd hadden, of wilden nemen, om die ook eens te bekijken, nu ze toch hier komen. Dat betoogt Marijke van Beek, burgemeester van Eemsmond, in onderstaand blog.

 • BMN Bouwmaterialen vestigt zich op Fivelpoort

  (16-06-2017)

  BMN Bouwmaterialen vestigt zich op het bedrijventerrein Fivelpoort nabij Appingedam. De contractondertekening voor deze nieuwe vestiging heeft inmiddels plaatsgevonden en de voorbereidende werkzaamheden zijn gestart. De verwachting is dat in juli de eerste palen geslagen kunnen worden.

 • Verdere vergroening energie Eemsdelta

  (13-06-2017)

  De provincie Groningen heeft de wind in de zeilen voor wat betreft de ontwikkeling van diverse windparken in haar provincie. In totaal zijn er zeven windparken formeel  in procedure. Voor vier windparken ligt er momenteel al een ontwerp omgevingsvergunningen ter inzage. Het gaat hier om de windparken Delfzijl uitbreiding Zuid, Oosterhorn (Delfzijl), Oostpolder (Eemshaven) en Oosterpolderdijk (Eemshaven), alle dus in de Eemsdelta-regio. Binnenkort volgt ook windpark Geefsweer (Delfzijl). De provincie Groningen ligt hiermee behoorlijk op koers voor wat betreft haar taakstelling - overeengekomen met het Rijk - om in 2020 855,5 MW aan windenergie te realiseren. Het komend half jaar staat er veel te gebeuren rondom deze windparken. De eerste stappen zijn gezet en de randvoorwaarden zijn bepaald.

 • Groningse Batoel Hassan (19) succesvol met ‘Krullenclub’

  (12-06-2017)

  Een schot in de roos! Dat is het idee gebleken van de 19-jarige Batoel Hassan om een bijzonder platform op te richten waar mensen met krullend haar terecht kunnen voor de meest uiteenlopende adviezen over haarverzorging: de Krullenclub.

 • Exporteren, hoe doe je dat?

  (09-06-2017)

  U wilt graag internationaal zakendoen, maar zit nog met een aantal vragen. Hoe regelt u de export? Wat zijn de regels, taal en cultuur in het exportland? Wat betekent dit voor uw huidige organisatie en financiën? Voor advies kunt u sinds kort terecht bij het tweewekelijks spreekuur van het World Trade Center. Op 5 juli aanstaande organiseren de Kamer van Koophandel en de Economic Board Groningen bovendien het evenement Road2Export.

 • Cas König nieuwe directeur van Groningen Seaports!

  (02-06-2017)

  Cas König (51) wordt per 1 september aanstaande benoemd tot directeur van Groningen Seaports NV. Zijn benoeming heeft de volledige instemming van de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders. Ook de ondernemingsraad heeft positief geadviseerd over zijn benoeming. Hij volgt Harm Post op die na ruim 17 jaar het havenbedrijf verlaat voor nieuwe uitdagingen.

 • Eemsdelta Expo Ondernemers Seminar 2017: Industriële Revolutie 4.0 en de kansen voor de Maakindustrie 2.0

  (25-05-2017)

  Ook dit jaar organiseert businessplatform Eemshaven.info het Eemsdelta Ondernemers Seminar voorafgaand aan de opening van de zesde editie van de vakbeurs Eemsdelta Expo op woensdagmorgen 14 juni. Het Seminar heeft als thema: “Industriële Revolutie 4.0 en de kansen voor de Maakindustrie 2.0”.

 • Eemsdelta krijgt eigen mini “Big Building” aan de dijk

  (24-05-2017)

  Goed voorbeeld doet goed volgen! In navolging van de stad Groningen krijgt Delfzijl een bedrijfsverzamelgebouw waar jonge ICT bedrijven en zzp-ers tot ontwikkeling kunnen komen. Het gaat om het oude gebouw van het vroegere Havenschap Delfzijl. Een kantoorkolos van vier verdiepingen waar de jonge ICT bedrijven zich in alle rust, en met uitzicht op de vernieuwde dijk en het zeewater in de Eems of op de oude binnenstad, kunnen ontwikkelen.

 • Groningen als economische belofte

  (17-05-2017)

  Samen de regio Groningen neerzetten als sterk merk. Door een eenduidig verhaal te vertellen zorgen we voor een betere beeldvorming op het (internationale) podium. Daar draait het om bij de nieuwe pagina merkgroningen.nl van Marketing Groningen. Op deze pagina stelt het bureau promotiemateriaal beschikbaar voor iedereen die het merk Groningen wil communiceren.

 • Doorbraak in de recycling van vervuild metaal

  (16-05-2017)

  Het Nederlandse bedrijf Purified Metal Company wil in Delfzijl een uiterst moderne fabriek bouwen om vervuild staalschroot te recyclen tot een hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie. Hierbij verdwijnt de vervuiling en wordt fors CO2 bespaard ten opzichte van staal uit ijzererts.

 • Economie Eemsdelta in de lift

  (11-05-2017)

  De economie in de regio Eemsdelta is in 2016 stevig gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Grootste offshore windpark ter wereld in provincie Groningen

  (09-05-2017)

  Groningen heeft weer iets om trots op te zijn: het grootste windpark ter wereld! Het Windpark Gemini ligt weliswaar deels ten noorden van Schiermonnikoog, maar dit windpark wordt bevoorraad vanuit de Eemshaven en werd maandagmiddag dan ook in de Eemshaven officieel geopend. Dat gebeurde onder meer met de overhandiging van een cheque voor goede doelen aan burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond.

 • Ondernemershuis Noord-Groningen houdt inloopspreekuren

  (09-05-2017)

  Het Ondernemershuis Noord-Groningen, het ondernemersloket van de Economic Board Groningen (EBG), houdt in mei en juni inloopspreekuren op alle gemeentehuizen. Startende en gevestigde ondernemers kunnen er gratis en zonder afspraak terecht om financiële en juridische vragen te stellen aan bedrijfsadviseurs Bert Hospers en Maxim Romashuk.

 • Vier ondernemers geselecteerd voor finale Pitch & Go

  (09-05-2017)

  Na een spannende selectiedag op 4 mei heeft de jury van het pitchevent Pitch&Go van de Economic Board Groningen, 4  bedrijven gekozen die doorgaan naar de finale op 15 juni: Gerande Sikkema (Beleef het Noorden), Wilco Stollenga (Agrifly), Tom Steffens (DUBISTR) en Jacqueline Gonzalez (Mothers United).

 • Eemsdelta Expo, hét business-to-business event voor de Eemsdelta

  (09-05-2017)

  Inmiddels is het in de Eemsdelta-regio een traditie geworden dat de maand juni in het teken staat van de Eemsdelta Expo. Het is dit jaar alweer dé 6e keer dat de vakbeurs in het hart van een economisch zéér sterk groeiende regio wordt georganiseerd. Deze 6e editie van de Eemsdelta Expo wordt gehouden op woensdag 14 en donderdag 15 juni 2017 op het Bedrijvenpark Fivelpoort te Appingedam.

 • Economic Board Groningen stelt in 2017 half miljoen beschikbaar voor innovatie

  (08-05-2017)

  De Economic Board Groningen (EBG) trekt dit jaar € 500.000 uit om ondernemers in Noord-Groningen te helpen innoveren. Zij kunnen de helft van hun kosten vergoed krijgen voor bijvoorbeeld haalbaarheidsstudies, testen en productvernieuwing. EBG draagt maximaal € 50.000 per bedrijf bij. Als de ondernemer gebruik maakt van een erkende proeftuinfaciliteit zoals bouwinnovatiecentrum BuildinG, biobased testomgeving ZAP of energietransitiecentrum EnTranCe, kan er nog eens € 25.000 bij komen. De EBG InnovatieregelinG gaat open op 1 mei.

 • Makelaar Joost Keurentjes: ‘Tijd voor optimistisch plan voor de provincie Groningen!’

  (08-05-2017)

  ‘We moeten in de provincie Groningen niet blijven klagen, hoe terecht dat vaak ook is. In verband met de aardbevingsproblematiek moet er natuurlijk allereerst gewerkt worden aan herstel van gebouwen en van vertrouwen van mensen. Maar wat Groningen nu vooral nodig heeft, is een optimistisch en samenhangend plan voor de toekomst. Daardoor kan de gehele provincie zich verder ontwikkelen, en kan herstel en verbetering op systematische wijze worden aangepakt. We hebben nu meer dan ooit vísie nodig. Laten we werk maken van zo’n plan voor de toekomst van Groningen!’.

 • Zelfrijdende busjes op proef in Eemshaven en Loppersum

  (20-04-2017)

  In de Eemshaven en Loppersum wordt vanaf half mei geëxperimenteerd met zelfrijdende busjes. De proeven komen voort uit de plannen van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân om van het Noorden een testgebied voor zelfrijdend vervoer te maken. Meerdere partijen hebben inmiddels aangegeven bij te willen dragen aan de twee experimenten. Hiervoor wordt op vrijdag 21 april in de Eemshaven symbolisch een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.

 • EBG Pitch&Go op Eemsdelta Expo voor ondernemers met goed business idee

  (13-04-2017)

  De Economic Board Groningen zoekt ondernemers met goede ideeën die een extra impuls kunnen gebruiken bij de uitwerking van hun plannen. Tijdens het live pitch-event Pitch&Go op donderdag 15 juni tijdens de Eemsdelta Expo kunnen 4 ondernemers een mooie geldprijs in de wacht slepen, waarmee ze hun goede idee kunnen omzetten in een succesvol businessplan.

 • BioMCN Delfzijl zet verder in op duurzaamheid

  (11-04-2017)

  Het Groningse bedrijf BioMCN uit Delfzijl investeert in een nieuwe methode voor de productie van bio-methanol, een belangrijk ingrediënt van biobrandstof. De investering maakt het mogelijk om groene CO2, die vrijkomt bij de productie van biogas, te injecteren in de reactor bij BioMCN.

 • Nieuwe test voorkomt bacteriële uitbraak

  (05-04-2017)

  Het bedrijf Detact Diagnostics uit het Groningse Delfzijl introduceert een baanbrekende methode die de aanwezigheid van ongewenste bacteriën snel aantoont. Door de test kan een bacteriële uitbraak, met bacteriën als MRSA, VRE of Listeria, voorkomen worden.

 • Nieuwe bedrijfsadviseur maakindustrie en sociale ondernemingen

  (24-03-2017)

  Vanaf april gaat Erik van Raalten bij Eemsdelta\EZ aan de slag. Hij zal zich bezig gaan houden met de stimulering van de maakindustrie en sociale ondernemingen in de Eemsdelta regio.

 • Aanleg windpark Nordsee One vanuit Eemshaven

  (23-03-2017)

  Het terrein van Orange Blue Terminals in de Eemshaven ligt de komende tijd weer vol met allerlei windturbineonderdelen. Deze keer betreffen het onderdelen voor de aanleg van het windpark Nordsee One, dat uit 54 Senvion turbines van 6 MW bestaat.

 • Website N33-midden wil regio betrekken bij plannen

  (22-03-2017)

  Rijkswaterstaat gaat samen met de provincie de komende periode in gesprek met de regio over de plannen voor de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. Een van de middelen die zij daarvoor inzetten is de website www.n33midden.nl.

 • Meer mensen aan het werk via aanbestedingen

  (21-03-2017)

  Werkzoekenden en de werkgevers in de aardbevingsregio moeten kansen krijgen in het werk dat de komende jaren in de regio wordt aanbesteed. Dat hebben lokale overheden in de aardbevingsregio en verschillende (maatschappelijke) organisaties in een convenant met elkaar afgesproken. Het resultaat: minimaal 1.000 banen voor werkzoekenden.

 • Horecabloed kruipt waar het niet gaan kan

  (16-03-2017)

  Na anderhalf jaar leegstand brengen Mark Willem Evenhuis en Evelien Aikema weer reuring in de zaak. Herberg In de Valk in Middelstum gaat vanaf 1 april weer open, eerst nog alleen overdag, maar het plan is om op termijn ook het restaurant te heropenen. Want het horecabloed kruipt waar het niet gaan kan.

 • Scheidend burgemeester Rika Pot: ‘Appingedam is klaar voor de toekomst’

  (07-03-2017)

  ‘Appingedam is klaar voor de toekomst. Ik ben er trots op dat we er de afgelopen jaren in geslaagd zijn om in eendrachtige samenwerking onze stad nieuw elan te geven. Het is nu een prachtig stadje, met een historisch centrum dat volledig intact is gebleven, en tegelijk ook met nieuwe, moderne stadsuitbreiding. De balans tussen oud en nieuw is precies goed, en ik denk dat we dat hier met z’n allen echt goed gedaan hebben!’

 • Economic Board lanceert EBG AdviesregelinG voor ondernemers

  (03-03-2017)

  De Economic Board Groningen (EBG) heeft een nieuwe regeling gelanceerd om ondernemers in Noord-Groningen te helpen: de EBG AdviesregelinG. Daarmee kunnen ondernemers tot 50% korting krijgen op advieskosten voor het schrijven van een businessplan, beoordeling van de haalbaarheid van een investeringsproject, het aanvragen van risicofinanciering en bedrijfsoverdracht. De kosten van een externe adviseur naar keuze worden voor de helft vergoed, waarbij de bijdrage van EBG maximaal € 2.500 is. Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de regeling uit.

 • Extra opslagmogelijkheden bij Wildeman op Chemiepark

  (02-03-2017)

  Het Chemiepark in Farmsum kan binnenkort rekenen op een uitbreiding van de infrastructurele faciliteiten. Vorig jaar is Wildeman Storage & Logistics er al gestart met een opslagloods voor gevaarlijke stoffen. Dit jaar gaat het bedrijf de opslagmogelijkheden uitbreiden met een containerterminal.

 • Informatiebijeenkomsten voor starters in de Eemsdelta

  (01-03-2017)

  Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt des te meer bij het starten van een eigen bedrijf. Wat moet je doen en wat moet je laten? Tijdens gratis startersbijeenkomsten in Uithuizen en Delfzijl ontvangen aankomende en beginnende ondernemers de informatie die zij nodig hebben om een vliegende start te maken.

 • Innovatieve thuiszorg creëert banen in Noord-Groningen

  (14-02-2017)

  Zorgorganisatie ’t Gerack in Uithuizen en hard- en softwareaanbieder MobileCare in Amsterdam starten in de gemeente Eemsmond een grootschalig project voor innovatieve thuiszorg. Met moderne hulpmiddelen als tablets, slimme horloges en sensoren krijgen vijfhonderd ouderen en andere zorgbehoevende thuiswonenden nieuwe vormen van telezorg die hun gezondheid en leefsituatie ten goede komt. De directies van ’t Gerack en MobileCare tekenden vorige week de intentieverklaring.

 • Bedrijven in Eemsdelta zetten vaker deur open voor mensen met een beperking

  (14-02-2017)

  Blije gezichten bij de Holland Trading Group (HTG) in Farmsum. Sinds oktober vorig jaar zijn bij het bedrijf acht nieuwe medewerkers in dienst genomen via Werkplein Fivelingo (voorheen Werkplein Eemsdelta). Het gaat om mensen met een beperking die in aanmerking komen voor een zogeheten Afspraakbaan. Steeds meer bedrijven in de Eemsdelta laten op deze manier hun sociale betrokkenheid zien.

 • Minister Kamp neemt biostoomlevering van Eneco aan AkzoNobel in gebruik

  (14-02-2017)

  Minister Kamp van Economische Zaken heeft samen met AkzoNobel, Eneco en Groningen Seaports op maandag 13 februari 2017 de levering van biostoom aan Chemie Park Delfzijl officieel in werking gezet. Eneco heeft hiervoor de biomassacentrale Bio Golden Raand omgebouwd tot een warmtekrachtcentrale die naast groene stroom nu ook biostoom levert. Gebruikmakend van de door Groningen Seaports aangelegde infrastructuur zet AkzoNobel de vrijgekomen stoom in op het chemiecluster.

 • Chemport Europe moet zorgen voor vergroening chemiesector

  (10-02-2017)

  De chemische industrie in de Eemshaven, Delfzijl en Emmen moet de komende jaren vergroenen. Daarvoor is op dinsdag 7 februari het project Chemport Europe van start gegaan. Gedeputeerde Patrick Brouns gaf samen met gedeputeerde Henk Brink van Drenthe in Assen het startsein voor het project.

 • Subsidie voor innovatieve meetapparatuur bij bedrijf ESD-SiC

  (08-02-2017)

  Het bedrijf ESD-SiC uit Farmsum krijgt van de provincie Groningen een subsidie van 25.000 euro voor het investeren in apparatuur om te komen tot een nieuw en verbeterd monstervoorbereidingstraject. De apparatuur wordt gebruikt voor het nemen van monsters bij de productie van het product siliciumcarbide. Dit product wordt onder andere verwerkt in producten zoals schuur- en slijpmiddelen en als hittebestendig materiaal voor dieselroetfilters. Door deze nieuwe werkwijze wordt het productieproces schoner, veiliger en wordt er minder energie verbruikt. Ook blijft het bedrijf concurrerend, waardoor de werkgelegenheid behouden blijft.

 • Grootste zonnepark van Nederland geopend in Delfzijl

  (25-01-2017)

  In Delfzijl is het grootste zonnepark van Nederland geopend. Sunport Delfzijl is ongeveer 65 voetbalvelden groot en telt zo’n 120.000 zonnepanelen. De stroomproductie staat gelijk aan de energiebehoefte van circa 7.500 huishoudens.

 • Vacature Junior Bedrijfsadviseur

  (16-01-2017)

  Bureau Eemsdelta\EZ is op zoek naar een Junior Bedrijfsadviseur voor het ontwikkelen en stimuleren van de maakindustrie en sociale ondernemingen. Heb je een sterke affiniteit met de regionale economie en wil je werken in een hecht en enthousiast team? Dan biedt Eemsdelta\EZ jou de ruimte voor eigen initiatief, een functie waarin je je volop kunt ontwikkelen én een plek waar je kunt bouwen op de ondersteuning van je senior-collega’s.

 • Wereldwijde campagne om Tesla naar Noorden te halen

  (11-01-2017)

  Het Noorden heeft een wereldwijde reclamecampagne gelanceerd om Tesla naar Noord-Nederland te halen. Daarbij is onder andere de Groningse Eemshaven in beeld.

 • Bollegraaf Recycling Solutions genomineerd voor Nationale Business Succes Awards

  (10-01-2017)

  Bollegraaf Recycling Solutions maakt kans om het succesvolste bedrijf van 2016 te worden. Het bedrijf uit Appingedam is genomineerd voor een Nationale Business Succes Award. In september jongstleden was Bollegraaf als officiële branchewinnaar in de Recyclingmachinesbranche te zien in het programma ‘De Succesfactor’ op RTL7. Maar nu maakt het bedrijf ook kans om het succesvolste bedrijf van 2016 te worden!

 • Duurzame Deense stroom via Groningen voor 700.000 huishoudens

  (04-01-2017)

  Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) van de provincie Groningen en burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond hebben de aftrap verricht voor de aanlanding van een kabel voor duurzaam opgewekte elektriciteit vanuit Denemarken.

 • Zeven belangstellende partijen voor provinciale regeling Snel internet Groningen

  (22-12-2016)

  Er is veel belangstelling voor de provinciale regeling "Snel internet in Groningen". Op 21 december is de inschrijftermijn voor het indienen van voorlopige aanvragen voor de regeling gesloten. Hier hebben zeven partijen op ingeschreven voor de aansluiting van delen of de gehele provincie Groningen.

 • Economische impuls industriegebied Oosterhorn in vooruitzicht

  (22-12-2016)

  Industriegebied Oosterhorn krijgt na jaren weer een actueel bestemmingsplan, het voorontwerp legt de gemeente begin 2017 ter inzage. Het vorige bestemmingsplan voor het gebied is vervallen en dat maakte het ontwikkelen van nieuwe economische activiteiten in het gebied lastig.

 • Groen licht voor Buss Orange Blue Terminal in Eemshaven als thuishaven voor Nordsee One windpark

  (22-12-2016)

  De Buss Orange Blue Terminal en de internationale windturbine fabrikant Senvion hebben een overeenkomst getekend voor het Nordsee One offshore windpark. Buss gaat bij dit grote project alle diensten stroomopwaarts en nabij de Nederlandse terminal verzorgen: van de planning, het transport en de tussentijdse opslag op het terminalterrein tot en met de pre-assemblage en de daaropvolgende levering van de componenten aan de kade.

 • Tweede jeugd voor Paviljoen Overdiep Appingedam

  (21-12-2016)

  Appingedam is een van de oudste steden van de provincie Groningen, en volgens sommigen ook één van de mooiste. In het hart van het historische centrum van Appingedam, beroemd vanwege de fraaie hangende keukens over het water, is Paviljoen Overdiep gevestigd. Dit Paviljoen is onder de leiding van de nieuwe eigenaren Jenz en Maartje Verbogt aan een tweede jeugd begonnen.

 • Ontwerp-Structuurvisie Eemsmond-Delfzijl vastgesteld

  (15-12-2016)

  Gedeputeerde Staten van Groningen hebben 13 december 2016 de ontwerp-Structuurvisie Eemsmond-Delfzijl vastgesteld. Deze is gemaakt naar aanleiding van het advies van de commissie voor de m.e.r.

 • 11 miljoen beschikbaar voor investeringen in Eemsdelta en Zernike Science Park

  (14-12-2016)

  Er komt 11 miljoen euro beschikbaar voor investeringen door bedrijven in de Eemsdelta en op het Zernike Science Park. De nieuwe subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen (RIG2017) biedt ruimere mogelijkheden voor bedrijven om subsidie aan te vragen. Dat meldt de provincie Groningen.

 • Google Eemshaven geopend

  (07-12-2016)

  Het datacenter van Google in de Eemshaven is maandag 6 december 2016 feestelijk geopend door minister Henk Kamp, vice-president van Google Joe Kava, internetondernemer Ben Woldring en kinderen van de Abt Emo school in Westeremden en obs De Zandplaat in ’t Zandt. Een datacenter dat vanaf dag één op duurzame energie draait.

 • Verdubbeling N33 midden: werk in uitvoering

  (07-12-2016)

  Op 24 februari 2015 hebben de provincie en het Rijk de bestuursovereenkomst getekend voor de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. Momenteel zijn het ministerie van IenM en de provincie Groningen druk bezig om te onderzoeken hoe deze verdubbeling het beste kan worden uitgevoerd.

 • CO2-afvanger met legio toepassingen: Algen!

  (01-12-2016)

  Duurzame algenteelt op grote schaal is rendabel. Om dit aan te tonen heeft het bedrijf Omega Green begin 2016 een demonstratieveld aangelegd naast de Eemscentrale in de Eemshaven. Algenteelt kan volgens de oprichters een rol spelen bij het afvangen van CO2 en vormt tegelijkertijd een nieuwe grondstof met legio toepassingen.

 • Provincie werkt samen met ondernemers aan verbetering regiomarketing

  (30-11-2016)

  Er komt een nieuwe promotie- en marketingcampagne voor het toerisme in Groningen. Hiermee wil de provincie Groningen haar imago op het gebied van toerisme verbeteren en meer toeristen trekken.

 • ‘Groningse jongeren steeds gemakkelijker aan de slag in grensstreek Duitsland’

  (29-11-2016)

  Groningse jongeren uit de Eemsdelta en de rest van de provincie, die hun horizon willen verbreden of kans op werk willen vergroten, kunnen steeds eenvoudiger terecht direct over de grens in Duitsland.

 • Brochure subsidieregeling 'Snel internet Groningen'

  (29-11-2016)

  Provincie, Economic Board Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen hebben gezamenlijk een informatiebrochure uitgebracht over de subsidieregeling 'Snel internet Groningen'.

 • Inschrijfperiode subsidieregeling ‘Snel internet Groningen’ verlengd

  (16-11-2016)

  De provincie heeft besloten om de inschrijfperiode voor de subsidieregeling ‘Snel internet Groningen’ met vier weken te verlengen.

 • Bezoek het Eemsdeltaplein op de Promotiedagen

  (02-11-2016)

  Bent u van plan om op 8 of 9 november de Promotiedagen voor het bedrijfsleven Noord-Nederland in Martiniplaza te Groningen te bezoeken? Kom dan langs op het Eemsdeltaplein en ervaar wat de Eemsdelta-regio u te bieden heeft!

 • Jong talent in uitzendbranche succesvol in Uithuizermeeden

  (01-11-2016)

  Justin Wieringa uit Uithuizermeeden behoort tot de jongste directeur-eigenaren van een uitzendbureau in Nederland. Twee jaar geleden, in 2014, startte hij vanuit het ouderlijk huis met de uitzendactiviteiten. Sindsdien heeft zijn bedrijf, ‘Snel Uitzendbureau’, zich stormachtig ontwikkeld. Het bedrijf is inmiddels gevestigd in een fraai kantoorpand aan de Hoofdstraat in Uithuizermeeden. Vanuit dit kantoor bemiddelt hij tussen werkzoekenden en bedrijven die tijdelijk of vast personeel nodig hebben.

 • Loppersum in het teken van 5G tijdens Let’s Gro

  (01-11-2016)

  Op zaterdag 12 november houdt 5Groningen het evenement Let's Gro Loppersum, een side-event van het Let's Gro festival over de toekomst van Groningen. Noord-Groningen wordt het eerste plattelandsgebied in Europa waar op grote schaal getest gaat worden met toepassingen van 5G. Daar wil 5Groningen graag een voorproefje van laten zien. Iedereen is zaterdag 12 november welkom om een kijkje in de toekomst te komen nemen.

 • Regeling Snel Internet Groningen is geopend

  (12-10-2016)

  Op woensdag 12 oktober is de Regeling Snel Internet Groningen geopend. In de pot zit € 30 miljoen van de provincie in de vorm van een lening, en € 10 miljoen van de Economic Board Groningen (EBG) en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) in de vorm van subsidie, waar zij allebei € 5 miljoen aan bijdragen.

 • Inspiratiedag: kansen voor recreatie en toerisme

  (04-10-2016)

  Op 11 oktober aanstaande houdt Economic Board Groningen een Inspiratiedag met als thema 'Kansen voor recreatie en toerisme'.

 • De Breede naar de top bij ‘Leukste camping van Nederland’

  (19-09-2016)

  Camping De Breede uit Warffum is doorgedrongen tot de landelijke top in een wedstrijd met als inzet de titel ‘Leukste Camping van Nederland’. Het recreatiebedrijf van Cherita Meijer behaalde, dankzij de vele positieve waarderingen van recreanten en bezoekers, de tweede plaats van deze nationale wedstrijd.

 • Feestelijke opening internet startup dit-WERKt

  (16-09-2016)

  Op donderdag 22 september aanstaande opent burgemeester Rika Pot van Appingedam het kantoor van de internet startup dit-WERKt, aan de Spoorbaan 1 in Appingedam. De startup helpt werkzoekenden op innovatieve en effectieve manier met het vinden van werk. Meer dan vijfhonderd werkzoekenden gebruiken de website inmiddels.

 • Extra subsidie beschikbaar voor werkgelegenheid

  (07-09-2016)

  De provincie Groningen stelt 6 miljoen euro extra beschikbaar voor de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) 2015. De subsidie is bedoeld om de  Eemdeltaregio en de Zernike Campus in Groningen verder te ontwikkelen en de werkgelegenheid te behouden en vergroten.

 • Nieuw hotel in Termunterzijl geeft Eemsdelta toeristische impuls

  (06-09-2016)

  De Eemsdelta heeft er een toeristische trekpleister bij. In Termunterzijl, niet ver van Delfzijl, is afgelopen zomer een opmerkelijk goed in het dorpsbeeld passend hotel geopend.

 • Regeling van 40 miljoen euro beschikbaar voor snel internet

  (02-09-2016)

  De provincie Groningen, de Economic Board Groningen (EBG) en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) stellen samen een regeling van 40 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van snel internet in de provincie Groningen.

 • Nieuwe opleiding in Eemsdelta uniek in Europa

  (14-07-2016)

  In de Eemsdelta is een opleiding ontwikkeld voor technici die de nieuwste generatie windmolens moeten kunnen onderhouden. De opleiding is niet alleen uniek voor Nederland, maar zelfs voor Europa. De nieuwe opleiding moet voorzien in een grote behoefte, omdat de nieuwste windturbines qua techniek niet meer vergelijkbaar zijn met de oude.

 • Economic Board Groningen heeft nieuwe governance

  (06-07-2016)

  Vanaf juli heeft de Economic Board Groningen (EBG) een nieuwe governance.

 • Economic Board Groningen lanceert GROEIfonds met 40 miljoen euro

  (22-06-2016)

  Economic Board Groningen (EBG) heeft op 15 juni een nieuw fonds gelanceerd: het GROEIfonds (Groninger Economisch Investeringsfonds). Dit laagdrempelige fonds biedt leningen, garanties en participaties voor bedrijven in Noord-Groningen of voor ondernemers die zich daar willen vestigen.

 • Eemsdelta Ondernemers Seminar 15 juni: "De energietransitie: kans of bedreiging voor Groningen?"

  (09-06-2016)

  Op de woensdagochtend, voor de opening van de vakbeurs Eemsdelta Expo, kunt u in het Expo-paviljoen zoals gebruikelijk deelnemen aan het Eemsdelta Ondernemers Seminar. Dit jaar staat het seminar in het teken van de energietransitie en heeft als titel “De energietransitie: kans of bedreiging voor Groningen?”. Dit seminar wordt georganiseerd in samenwerking met BBE, Economic Board, Eemsdelta\EZ, Groningen Seaports en SBE.

 • Jonge Eemsmonder ondernemer ontwikkelt drone voor landbouw

  (06-06-2016)

  Door slimmer te bemesten kan een landbouwer de opbrengst van een perceel aanzienlijk verhogen. De 19-jarige Wilco Stollenga uit Eemsmond heeft nu een drone ontwikkeld die landbouwers hierbij kan helpen.

 • Terugblik werkzaamheden Eemsdelta\EZ 2015

  (01-06-2016)

  Bureau Eemsdelta\EZ werkt sinds 1 april 2012 aan de economie in de Eemsdelta. Als jong bureau met een kleine formatie heeft het inmiddels een gewaardeerde positie opgebouwd. In dit verslag leest u welke resultaten het bureau in 2015 heeft bewerkstelligd.

 • Kom aan boord tijdens de Eemsdelta Expo

  (31-05-2016)

  Op woensdag 15 en donderdag 16 juni vindt de vijfde Eemsdelta Expo plaats. Deze keer staat de Expo op Bedrijvenpark Fivelpoort in Appingedam. Aanmonsteren is gratis. Dat geldt ook voor het Eemsdelta Ondernemers Seminar op woensdagochtend, voorafgaand aan de opening van de vakbeurs. Dit seminar heeft als titel “De energietransitie: kans of bedreiging voor Groningen?”.

 • Expositie ‘Nordic City’ van de IABR toert door de provincie

  (26-05-2016)

  Negentig procent van het energieverbruik in de provincie Groningen uit duurzame energie halen. Het kan! Hoe is te zien op de expositie ‘Nordic City’ van de IABR. Deze expositie toert van half mei tot en met begin juli door de provincie.

 • ‘DelfSail 2016 forse economische impuls voor Eemsdelta’

  (09-05-2016)

  DelfSail 2016 staat voor de deur. Op 29 juni gaat voor de zesde keer sinds 1986 DelfSail van start, eerst in de Eemshaven en de dagen er na in de haven van Delfzijl. Naar verwachting zullen zeshonderdduizend mensen een bezoek brengen aan dit nautische evenement dat duurt tot en met 3 juli, en dat na Sail Amsterdam het grootste maritieme evenement van heel Nederland is. Delfsail zet niet alleen de regio weer even ‘op de kaart’ in Nederland, het evenement betekent ook een forse economische impuls voor de regio.

 • De Noord-Groningse Uitdaging wil bijdrage leveren aan leefbaarheid

  (08-04-2016)

  Onlangs is de Noord-Groningse Uitdaging officieel van start gegaan. Deze stichting wil samenwerking in de regio tot stand tussen bedrijven, overheid, onderwijs, serviceclubs en maatschappelijke organisaties, om zo bij te dragen aan de leefbaarheid in het gebied.

 • Provincie en Economic Board subsidieren vergroening Chemcom

  (07-04-2016)

  Het bedrijf Chemcom Industries BV in Farmsum krijgt van de provincie Groningen een subsidie van bijna een miljoen euro voor de bouw van een installatie voor de productie van een milieuvriendelijk oplosmiddel. Bij ChemCom worden harsen voor de groene houtverwerkende industrie en tussenproducten voor de chemische industrie geproduceerd. Met de investering verbetert het bedrijf haar concurrentiepositie en is blijft de werkgelegenheid behouden voor het bedrijf en voor het Noorden. Ook biedt de uitbreiding mogelijkheden voor verdere investeringen en ontwikkelingen in deze markt. Het geld is deels afkomstig van Economic Board Groningen.

 • Wenkend energieperspectief IABR Groningen

  (05-04-2016)

  Op 10 maart zijn de voorlopige resultaten van het IABR projectatelier Groningen gepresenteerd. Met vier vergezichten is een wenkend energieperspectief voor Noord-Nederland en de regio Groningen-Eemshaven ontwikkeld.

 • Siemens krijgt offshore basis in Eemshaven

  (05-04-2016)

  Siemens Nederland N.V. heeft een contract getekend met EMS Maritime Offshore (EMO) voor de bouw en het beheer van een offshore serviceterminal in de Eemshaven.

 • Workshop: Maximaliseer je Business Model

  (31-03-2016)

  Een bedrijf dat meerwaarde biedt, kan groeien. In deze workshop van het JBN Groningen leert u hoe u alle onderdelen van uw business model op elkaar afstemt om deze meerwaarde te optimaliseren. U spart samen met andere ondernemers en onder leiding van twee begeleiders over dit onderwerp. Deelname aan de workshop is kosteloos.

 • Nuon en TU Delft onderzoeken opslag windenergie in nieuwe superbatterij

  (30-03-2016)

  Nuon onderzoekt hoe zij haar gascentrale in de toekomst zonder CO2-uitstoot kan inzetten, door windenergie op te slaan in de vorm van ammoniak.

 • Economic Board start voucherregeling voor Noord-Groningse ondernemers

  (16-03-2016)

  Vanaf 15 maart kunnen ondernemers in Noord-Groningen, of bedrijven die plannen hebben in die regio, gebruik maken van een voucherregeling om deskundige hulp in te schakelen bij het schrijven van een businessplan. Deze zogeheten Voucherregeling Externe Expertise Financiering (VEEF) wordt mogelijk gemaakt en bekostigd door de Economic Board Groningen (EBG). De uitvoering ligt bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

 • dit-WERKt.nl: slimme website uit Noord-Groningen wil meer werkzoekenden aan baan helpen

  (14-03-2016)

  In Noord-Groningen is een bijzondere website ontwikkeld die de allernieuwste informatietechnologie inzet om mensen te helpen bij het vinden van een betaalde baan. “dit-WERKt.nl” is de naam van dit nieuwe platform. De site combineert uiteenlopende zoekprogramma’s en biedt nieuwe informatie waardoor de kans op het vinden van werk aanzienlijk wordt vergroot. De eerste resultaten van deze bijzondere applicatie zijn zeer veelbelovend. De bedenker van ‘dit-WERKt.nl’ heeft er positieve ervaringen mee opgedaan via het Werkplein Noord-Groningen en gaat het programma nu voor de rest van Nederland inzetten.

 • Aan de slag met de nieuwe bedrijventerreinenvisie

  (09-03-2016)

  Meten is weten. Dat geldt ook voor het aanbod van bedrijventerreinen in de vier Eemsdelta-gemeenten. In hoeverre voldoet dit aanbod nog aan de vraag in de toekomst? Dat vraagstuk stond centraal in de onderzoeken naar de bedrijventerreinen in de Eemsdelta, met de Bedrijventerreinenvisie 2015-2035 als resultaat.

 • Kenniscafé over techniek op 22 maart 2016

  (08-03-2016)

  Op dinsdag 22 maart is er opnieuw een kenniscafé Eemsdelta, dit keer in het teken van 'techniek'.

 • Nieuw leven ingeblazen meelfabriek in Noord-Groningen draait op volle toeren

  (07-03-2016)

  Noord-Groningen heeft een moderne meelfabriek die tot de top-3 van Nederland behoort. ‘Waddenmolen ’t Hoogeland’, zo luidt de naam van deze fabriek in Uithuizermeeden, waar iedere week 1.250 ton meel wordt geproduceerd voor Nederlandse bakkers.

 • Regelgeving vertraagt realisatie breedband internet in het buitengebied

  (10-02-2016)

  Snel internet in het buitengebied blijft een zorg. Ondanks de verwoede pogingen van overheden, bewoners en commerciële marktpartijen, laat de echte oplossing nog steeds op zich wachten. Het project Breedband Noord-Groningen heeft na afronding van het bewonersonderzoek in de negen aardbevingsgemeenten het stokje in het najaar van 2015 overgedragen aan de provincie Groningen en de Economic Board. Vooral de marktwerkingsregels maken het uitrollen van breedband tot een complex vraagstuk. Desondanks zijn er wel stappen gezet.

 • TenneT contracteert Prysmian en Siemens voor ‘groene’ COBRA-kabel

  (06-02-2016)

  De Nederlandse en Deens hoogspanningsnetbeheerders TenneT en Energinet.dk hebben Siemens en Prysmian gecontracteerd voor de aanleg van de COBRA-kabel tussen Nederland en Denemarken. Dat meldt de website van Groningen Seaports.

 • Delfzijlse EEW Energy from Waste breidt haar locatie uit

  (05-02-2016)

  De directies van EEW Energy from Waste Delfzijl BV (EEW) en Groningen Seaports NV hebben een contract getekend voor afname van extra terreinen (2,25 ha) nabij de huidige vestiging van EEW. Zo vermeldt de website van Groningen Seaports.

 • Google: ‘Wij hopen in Groningen een Pronkjewail te worden!”

  (04-02-2016)

  ‘Het is mooi dat Groningen trots is op de aanwezigheid van Google in de Eemshaven. Maar andersom is Google er ook trots op dat ons datacenter in de provincie Groningen staat. Wij hopen een “Pronkjewail” in Groningen te worden!’  Dat zegt Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland.  Hij zegt dat in een exclusief interview met de Groninger Ondernemers Courant, naar aanleiding van de gratis workshops voor zzp-ers en kleine ondernemers die Google gaat geven in de Suikerfabriek.

 • Chemiecluster Emmen bezoekt chemiecluster Delfzijl

  (01-02-2016)

  Op 21 januari 2016 heeft een delegatie van het chemiecluster in Emmen een bezoek gebracht aan het chemiecluster in Delfzijl. Door de samenwerking te vergroten, willen beide clusters de gehele regio op het gebied van biobased economy verder op de kaart zetten.

 • Jarig SBE in het zonnetje gezet

  (27-01-2016)

  Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond en Directeur Harm Post van Groningen Seaports hebben afgelopen woensdag de Vereniging Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta in het zonnetje gezet. De werkgeversorganisatie bestaat 40 jaar en heeft in deze periode eraan bijgedragen dat de industrie in de regio Eemsdelta nu het meest duurzaam van heel Nederland is.

 • Sterke kandidaten voor de bouw

  (19-01-2016)

  Twaalf trotse mannen ontvingen deze maand hun certificaat voor een succesvolle deelname aan het Voorschakeltraject Bouw, een samenwerking van o.a. het Alfa-college en Werkplein Eemsdelta. Het certificaat is de opstap naar werk, een opleiding of een leerwerkplek in de bouwsector. Doel is dat de twaalf mannen uiteindelijk een betaalde baan vinden bij bouwbedrijven in de provincie Groningen. Hiermee spelen de partners van het traject in op een groeiende vraag naar vakkrachten in de bouw.

 • SunPort Delfzijl wordt grootste zonnepark van Nederland

  (15-01-2016)

  Groningen krijgt het grootste zonnepark van Nederland. Op een terrein van 30 hectare (zo’n 60 voetbalvelden) bij de haven van Delfzijl komen in totaal 123.000 zonnepanelen te liggen, met een gezamenlijke capaciteit van liefst 30 megawatt. De stroom die er wordt opgewekt, zal geleverd worden aan de industrie in de Eemsdelta-regio.

 • Groningen-Drenthe voorbeeldregio duurzame chemie

  (12-01-2016)
  De Europese Commissie heeft de regio Groningen-Drenthe gekozen tot een van de zes voorbeeldregio’s binnen Europa op het gebied van verduurzaming van de chemie en biobased economy. Dit meldt Zernike Campus Groningen op zijn website. In totaal werden er 28 voorstellen ingediend bij de Europese Commissie.
 • Ondernemen op snijvlak Publiek & Privaat - Deel 3 drieluik Eemsdelta Innovatieprijs

  (15-12-2015)

  De Eemsdelta Innovatieprijzen zijn dit jaar gewonnen door drie organisaties: Omega Green, de Stichting Door Mensen Hier, Voor Mensen Daar en Mytec. We hebben alle drie prijswinnaars gevraagd of zij meer kunnen vertellen over hun vernieuwende ideeën. In dit artikel deel 3 en daarmee het laatste deel van dit drieluik, waarin ondernemer Ron Helvoirt meer vertelt over het initiatief MyTec Professionals.

 • Opmerkelijk plan noodhulpproducten - Deel 2 drieluik Eemsdelta Innovatieprijs

  (11-12-2015)

  De Eemsdelta Innovatieprijzen zijn dit jaar gewonnen door drie organisaties: Omega Green, de Stichting Door Mensen Hier, Voor Mensen Daar en Mytec. We hebben alle drie prijswinnaars gevraagd of zij meer kunnen vertellen over hun vernieuwende ideeën. In dit artikel deel 2 van dit drieluik, waarbij we op bezoek gaan bij Derk Reiffers en Drewes Wildeman, de initiatiefnemers van de Stichting Door Mensen Hier, Voor Mensen Daar.

 • Bodemsanering na bedrijfsbeëindiging in Delfzijl

  (10-12-2015)

  Staat uw bedrijf in de gemeente Delfzijl en wilt u uw bedrijf beëindigen? Dan dient u eventuele bodemverontreiniging altijd te saneren en de grond weer terug te brengen tot de beginsituatie, zo heeft het college van burgemeesters en wethouders besloten.

 • Algenkwekerij naar Eemshaven - Deel 1 drieluik Eemsdelta Innovatieprijs

  (10-12-2015)

  De Eemsdelta Innovatieprijzen zijn dit jaar gewonnen door drie organisaties: Omega Green, de Stichting Door Mensen Hier, Voor Mensen Daar en Mytec. We hebben alle drie prijswinnaars gevraagd of zij meer kunnen vertellen over hun vernieuwende ideeën. In dit artikel deel 1 van dit drieluik, waarbij we op bezoek gaan bij Monique Schoondorp van Omega Green.

 • Grote behoefte breedband in buitengebied Noord-Groningen

  (20-11-2015)

  Uit een inventarisatieonderzoek en de reacties van bewoners en bedrijven blijkt de behoefte aan breedband internet in het buitengebied van negen Noord-Groningse gemeenten steeds duidelijker. De inventarisatie is uitgevoerd in opdracht van het project Breedband Noord-Groningen, waarin de negen gemeenten in het aardbevingsgebied intensief samenwerken. Ruim 1400 bewoners in het buitengebied (25 % van het totaal) hebben de moeite genomen om op internet een vragenlijst in te vullen. Van de groep die gereageerd heeft, staat 97 % positief tegenover de komst van snel internet. De resultaten vormen een basis om te bepalen waar als eerste met de aanleg kan worden begonnen. Uiteindelijk is het de bedoeling om alle inwoners en bedrijven in het buitengebied te voorzien van deze cruciale infrastructuur.

 • Eemsdelta Innovatieprijzen voor MyTec, Omega Green en 'Door Mensen Hier Voor Mensen Daar'

  (13-11-2015)

  Op donderdagavond zijn op de netwerkbijeenkomst van Eemshaven.info de drie Eemsdelta Innovatieprijzen uitgereikt. De winnaars zijn MyTec, Omega Green en de stichting 'Door Mensen Hier Voor Mensen Daar'.

 • IABR–Projectatelier Groningen: energietransitie als drijfveer voor regionale ontwikkeling

  (13-11-2015)

  Hoe kunnen de energietransitie en het bijbehorende economische perspectief een drijvende kracht vormen voor ontwikkeling in de regio Groningen? Dit onderzoeken de provincie, de gemeente Groningen, de Eemsdelta gemeenten en de Regio Groningen-Assen samen met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) in het IABR-Projectatelier Groningen. Vanuit onze gemeenten (Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum) zijn Eemsdelta\EZ en het Woon- en Leefbaarheidsprogramma Eemsdelta bij het IABR betrokken. 

 • Komst industrieel schoonmaakcentrum Farmsum levert nieuwe banen op

  (12-11-2015)

  Het bedrijf Reym B.V. uit Amersfoort krijgt een subsidie van ruim 389.000 euro om in Farmsum een industrieel schoonmaakcentrum te vestigen. De subsidie komt uit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). Het schoonmaakcentrum moet 25 nieuwe banen opleveren in de regio.

 • ESD-SIC behaalt ISO 50001 certificaat voor energiemanagementsysteem

  (23-10-2015)

  ESD-SIC, het siliciumcarbide producerende bedrijf in Farmsum, heeft in september jl het ISO 50001: 2011 certificaat behaald. Zij is hiermee het eerste chemische bedrijf in Nederland dat aan deze internationale norm voldoet. De norm richt zich specifiek op het terugdringen van het energieverbruik van de eigen organisatie. 

 • Informatiebijeenkomst inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Delfzijl

  (20-10-2015)

  Op dinsdag 17 november organiseert de gemeente Delfzijl vanuit het team Inkoop een informatiebijeenkomst voor alle lokale ondernemers in de gemeente Delfzijl over het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente.

 • Nieuw logistiek centrum op Chemiepark

  (20-10-2015)

  In Delfzijl worden momenteel de plannen uitgewerkt om een geheel nieuw logistiek centrum op het Chemiepark te bouwen, bestaande uit 3.000 m2 geïsoleerde opslagloods met laadkuil.

 • Nieuwe ronde i3event voor innovatieve Groningse ondernemer

  (15-10-2015)

  Innovatieve Groningse ondernemers kunnen zich tot 1 december aanmelden voor de volgende editie van i3event: van plan naar realisering van nieuwe business. Het kan gaan om een compleet nieuwe onderneming of een nieuwe tak binnen een bestaande onderneming. Zolang het idee maar marktwaarde en groeipotentie heeft voor de regio Groningen.

 • Bezoek het Eemsdeltaplein op de Promotiedagen

  (14-10-2015)

  Bent u van plan om op 3 of 4 november de Promotiedagen voor het bedrijfsleven Noord Nederland in Martiniplaza te Groningen te bezoeken? Kom dan langs op het Eemsdeltaplein en ervaar wat de Eemsdelta-regio u te bieden heeft!

 • Informatiebijeenkomst Economic Board Groningen voor ondernemers

  (07-10-2015)

  Regelmatig organiseren de gemeente Loppersum en NAM in het gemeentehuis van Loppersum thema-avonden. Op dinsdag 13 oktober is de Economic Board Groningen onderwerp van de avond. Deze thema-avond is specifiek gericht op ondernemers werkzaam in het gebied waar de bevingsproblematiek speelt. Een van de sprekers is Marco Smit, directeur van de Economic Board Groningen.

 • Bouwbedrijf maakt Noord-Groningen veiliger met lichtgewicht schoorstenen

  (25-09-2015)

  Bouwbedrijf Klaas de Boer uit Kantens heeft schoorstenen ontwikkeld die de Eemsdelta - en de rest van het Groningse aardbevingsgebied - een stuk veiliger kunnen maken. Het gaat om lichtgewicht schoorstenen die -  dankzij slimme technologie - straks de authentieke schoorstenen kunnen vervangen, maar er wel exact hetzelfde uitzien. Deze nieuw te plaatsen schoorstenen zijn maar liefst tot tachtig procent lichter! Van binnen zijn ze bovendien ultramodern en voldoen ze aan de strengste veiligheidsnormen.

 • Relatiedag ondernemers gemeente Eemsmond 2016

  (25-09-2015)

  Bent u ondernemer in de gemeente Eemsmond? Bezoek dan op 7 oktober de relatiedag van de gemeente.

 • Betaprocess wint Northern Enlightenmentz

  (23-09-2015)

  Betaprocess van het bedrijf Dutch Sustainable Development uit Wemeldinge (Zeeland) heeft de Northern Enlightenmentz 2015 gewonnen. Dit is vrijdag 18 september bekend gemaakt tijdens het congres EemsDeltavisie.

 • Ondernemersimpuls Noord-Groningen van start

  (16-09-2015)

  Economic Board Groningen wil de lokale economie in Noord-Groningen versterken door bedrijven te stimuleren en daarmee de werkgelegenheid te bevorderen. Via Ondernemersimpuls Noord-Groningen worden nu ook kleinere financieringen mogelijk, zodat ook kleine ondernemers en ZZP-ers hun (groei)plannen kunnen uitvoeren. Niet gedreven door subsidies, maar uitgaande van de eigen kracht van ondernemers.

 • Cursussen Duits en Engels voor Eemsdelta-ondernemers

  (08-09-2015)

  Bent u ondernemer in de Eemsdelta? Dan kunt u ook dit jaar een taalcursus volgen zodat u slagvaardiger zaken kunt doen in het Duits en in het Engels. Beowulf verzorgt de organisatie van deze cursussen nu helemaal zelfstandig.

 • Noord-Groningen wordt centrum van onderzoek naar 5G

  (04-09-2015)

  De Economic Board Groningen nam het initiatief voor de realisering van ‘5Groningen’. Met de Economic Board committeren KPN, Huawei, Ericsson, Surfnet, TNO en Economische Zaken/Agentschap Telecom zich voor de komende jaren aan het opzetten van een gezamenlijk 5G Field lab in Noord-Groningen.

 • Congres EemsDeltavisie - Nieuwe chemie in de Eemsdelta

  (03-09-2015)

  Op 18 september 2015 vindt de tweede editie plaats van EemsDeltavisie, hét congres voor de industrie in Noord-Nederland. Het thema is dit keer 'Nieuwe Chemie in de Eemsdelta', met inspirerende presentaties over nieuwe chemische routes, maar ook nieuwe vormen van samenwerken.

 • Geld voor duurzame bedrijven levert ruim 50 banen op

  (26-08-2015)

  Biopack B.V. in Appingedam krijgt subsidie voor het opzetten van een fabriek waar milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen voor de voedingsmiddelenindustrie worden gemaakt. The Silicon Mine B.V. ontvangt subsidie voor het vestigen van een fabriek in Farmsum, waar op een vernieuwende manier silicium wordt geproduceerd voor onder andere zonnecellen. Het geld komt uit de subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen (RIG).

 • Ingezette koers op duurzaamheid geeft familiebedrijf in Uithuizen vleugels

  (17-08-2015)

  Het totaal-installatiebedrijf Technisch Expert Jansen uit Uithuizen heeft de wind flink in de zeilen. Waar tal van andere installatiebedrijven de afgelopen jaren hun uiterste best moesten doen om het hoofd boven water te houden, heeft Expert Jansen de crisis tamelijk moeiteloos doorstaan. De laatste twee jaar groeit het bedrijf zelfs als kool. Alleen al het aantal medewerkers dat actief bezig is met zonne-energie, is in een jaar tijd gegroeid van acht naar 26. Heeft directeur Henk Jansen (47) misschien een toverformule waardoor hij er in slaagt zijn bedrijf verder te laten ontwikkelen, waar andere zaken amper rendeerden of zelfs het loodje moesten leggen?

 • Cursussen Zakelijk Duits en Zakelijk Engels van Beowulf

  (24-06-2015)

  Na het succes van vorig jaar, wil Beowulf Training & Communicatie ook dit jaar een cursus Zakelijk Duits aanbieden, evenals een cursus Zakelijk Engels.

 • Fonds provincie voor versterking midden- en kleinbedrijf

  (24-06-2015)

  Er komt een fonds om het midden- en kleinbedrijf (MKB) te versterken: het Investeringsfonds Groningen BV. Dit fonds is in eerste instantie gericht op bedrijven die vernieuwend zijn en de economische structuur versterken. Het investeringsfonds neemt deel in andere fondsen die bestemd zijn voor het MKB in Groningen. Hiervoor is 40 miljoen euro beschikbaar.

 • Centrum Veilig Wonen zoekt nieuwe medewerkers uit de regio

  (11-06-2015)

  Het Centrum voor Veilig Wonen in Appingedam ontwikkelt zich tot een forse banenmotor in de Eemsdelta-regio. Begon het centrum in november vorig jaar met een tiental medewerkers, inmiddels werken er al meer dan honderdvijftig. En het eind van de groei is voorlopig nog niet in zicht.

 • Venus & De Waard naar Delfzijl: Service en Onderhoud

  (08-06-2015)

  Venus & De Waard - machinefabriek en scheepsreparatie uit IJmuiden - heeft een nieuwe vestiging geopend in Delfzijl. Het bedrijf is al zeventig jaar een vertrouwd begrip in IJmuiden en omgeving en wil haar activiteiten nu uitbreiden naar de Eemsdelta. Volgens directeur Peter Heere staat er veel te gebeuren de komende jaren in Delfzijl en de Eemshaven en is het nu een uitstekend moment om ook in Noord-Nederland een vestiging te openen. Het bedrijf is actief in de maritieme en industriële sector.

 • Eemsdelta Innovatieprijs, doe mee!

  (06-06-2015)

  Kent u of hebt u een bedrijf met een product of dienst dat vernieuwend is en een bijdrage levert aan de economische groei van de Eemsdelta? Tot en met 16 augustus kunnen bedrijven worden ingeschreven voor de Eemsdelta Innovatieprijs. De drie winnaars worden beloond met een op maat gesneden begeleidingstraject door Venture Lab North ter waarde van € 5.000.

 • Informatiemarkt 'Schadeherstel en versterken' op 13 juni 2015

  (06-06-2015)

  Zaterdag 13 juni is het “de dag van de bouw”. Leden van Bouwend Nederland openen op die dag bouwhekken van diverse bouwlocaties voor het publiek. In de provincie Groningen staan de bouwhekken van de Doopsgezinde Kerk in Middelstum open en wordt een informatiemarkt gehouden om belangstellenden te informeren over aardbevingen, de gevolgen, schade herstel en het versterken van gebouwen.

 • Eemsdelta Ondernemers Seminar 'Durf te vernieuwen!’

  (11-05-2015)

  De netwerkorganisatie Eemshaven.info nodigt u graag uit voor het Eemsdelta Ondernemers Seminar “Durf te vernieuwen!” op woensdagmorgen 3 juni, voorafgaand aan de opening van de vakbeurs Eemdelta Expo. Aan het seminar wordt een innovatieprijs verbonden voor de drie ondernemers met de meest vernieuwende ideeën dan wel de beste plannen voor vergroting van de werkgelegenheid. Informatie hierover volgt op het seminar. Ook wordt stilgestaan bij het 40-jarig bestaan van de belangenbehartigingsorganisatie SBE (Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta).

 • Maakindustrie bloeit in Eemsdelta

  (11-05-2015)

  Het gaat goed met de maakindustrie in de Eemsdelta in Noord-Groningen. Vaak wordt er gedacht dat de maakindustrie zo’n beetje verdwenen zou zijn uit Nederland, maar het tegendeel is waar. Zeker in Noord-Groningen is er volop werk voor technische bedrijven, die de wind nu in de zeilen hebben gekregen dankzij recente ontwikkelingen in de Eemshaven en Delfzijl. Een duidelijk voorbeeld van een florerend zelfstandig technologisch (familie-)bedrijf is PMF Mechanical, met de hoofdvestiging in Uithuizen.

 • MIT-regeling biedt subsidie voor innovatie bij MKB

  (11-05-2015)

  Op 19 mei gaat de MIT-regeling van start. Deze regeling is opgezet om innovatie bij het midden- en kleinbedrijf in Noord-Nederland te stimuleren door het subsidiëren van innovatie-adviesprojecten en haalbaarheidsprojecten. Binnen de MIT-regeling Noord-Nederland is 4 miljoen beschikbaar.

 • Extra bijeenkomst voor lokale initiatiefnemers breedband op 28 mei

  (04-05-2015)

  Wilt u lokaal aan de slag om de aanleg van breedband te versnellen? En heeft u behoefte aan meer kennis, contacten en ondersteuning bij het zetten van concrete stappen? Meld u dan aan voor de bijeenkomst op donderdagavond 28 mei.

 • Harm Post: nieuwe kansen voor Eemsdelta

  (28-04-2015)

  ‘Groningen Seaports heeft het afgelopen jaar, 2014, vijftig hectare industrieterrein uitgegeven. Dat is niet alleen een recorduitgifte. In omvang is het ook nog eens gelijk aan alle overige industrieterreinen in de provincie Groningen bij elkaar opgeteld. Ook de goederenoverslag in de beide Groninger zeehavens Eemshaven en Delfzijl steeg in 2014, en wel met veertig procent. Voor het eerst in de geschiedenis werd er meer dan tien miljoen ton aan goederen in één jaar overgeslagen.’ Aldus Harm Post, directeur van Groningen Seaports.

 • Terublik op de bijeenkomsten over breedband

  (16-04-2015)

  In maart en april is in elke betrokken gemeente van het project Breedband Noord-Groningen een bijeenkomst over breedband georganiseerd.

 • Workshop Business- en Verdienmodellen

  (10-04-2015)

  Wilt u graag de rode draad van uw bedrijf scherp in kaart brengen? Kunt u daarbij de hulp van anderen goed gebruiken? Tijdens de workshop Business- en Verdienmodellen brengt u de blauwdruk van uw eigen bedrijf in kaart.

 • Bundeling van krachten voor MKB acquisitie in Eemsdelta

  (27-03-2015)

  Eemsdelta Vastgoed, bureau Eemsdelta\EZ en Groningen Seaports hebben op vrijdag 27 maart getekend voor samenwerking met als primaire doel het aantrekken en begeleiden van (meer) MKB-bedrijven naar de Eemsdelta regio.

 • Eemsdelta Expo in juni voor het eerst in Delfzijl

  (19-03-2015)

  De Eemsdelta Expo heeft zich in enkele jaren tijd ontwikkeld tot hét business-to-business event voor het Eemsdeltagebied. Tot nu toe werd deze beurs, waar de meest uiteenlopende bedrijven hun nieuwste ontwikkelingen tonen aan een zeer breed publiek, steeds gehouden in de Eemshaven. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe locatie: het sportpark Uitwierde in Delfzijl. Daar kunnen de belangrijkste bedrijven en instellingen uit de Eemsdelta dan volop netwerken en zakendoen, op woensdag 3 en donderdag 4 juni 2015.

 • Eemshaven.info laat je thuis voelen in de Eemsdelta

  (17-03-2015)

  In enkele jaren tijd is Eemshaven.info uitgegroeid tot een van de belangrijkste netwerkorganisaties in de Eemsdelta. Technische bedrijven, bouwers, installateurs, energiebedrijven: vertegenwoordigers van driehonderd van de meest uiteenlopende bedrijven uit de regio zijn lid van deze organisatie. Maar Eemshaven.info is niet alleen een netwerkorganisatie. Het wil ook een informatie-, contact en handelsplatform zijn.

 • Provincie en Rijk gaan N33 verder verdubbelen

  (24-02-2015)

  De provincie Groningen en het Rijk gaan samen de N33 verder verdubbelen van Zuidbroek naar Appingedam. Met de ondertekening van een bestuursovereenkomst hebben gedeputeerde Mark Boumans en minister Melanie Schultz van Haegen dit bekrachtigd. De verwachting is dat werkzaamheden uiterlijk in 2020 starten.

 • Sectorplan 'Groningen op voorsprong' van start

  (19-02-2015)

  In aanwezigheid van minister van Sociale Zaken en Werk, Lodewijk Asscher en economie gedeputeerde Yvonne van Mastrigt is het sectorplan 'Groningen op voorsprong' van start gegaan. De werkgevers- en werknemersorganisaties in Groningen hebben vorig jaar samen met de provincie Groningen de handen ineen geslagen en hebben een plan gemaakt dat in Groningen moet zorgen voor extra scholing, arbeidsinstroom en begeleiding voor jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Verder wordt in het plan ingezet op behoud van oudere vakkrachten, mobiliteit en duurzame inzetbaarheid van werknemers.

 • Lening van half miljoen euro voor Groninger Kredietunie Eemsregio

  (19-02-2015)

  De Coöperatieve Kredietunie Eemsregio U.A. krijgt een lening van een half miljoen euro van de provincie Groningen. De kredietunie is in 2014 opgericht in Delfzijl om een bijdrage te leveren aan de lokale economie. Dat gebeurt via de verstrekking van kleine leningen en de begeleiding van ondernemers. Provinciale Staten bespreken het voorstel naar verwachting in april 2015.

 • Inwoners en bedrijven praten mee over sneller internet

  (19-02-2015)

  Ondernemers en inwoners in Noord-Groningen hebben steeds vaker last van een traag internet. Ze kunnen de nieuwste online toepassingen niet of nauwelijks gebruiken en met de huidige infrastructuur wordt dat in de toekomst alleen maar erger. De huidige verbindingen in het buitengebied bieden weinig mogelijkheden voor hogere snelheden, maar de bestaande aanbieders zijn niet van plan daar snellere verbindingen aan te leggen. De negen gemeenten in Noord-Groningen gaan daarom de komende weken met burgers en bedrijven in gesprek over de vraag hoe de hele regio over breedband internet kan beschikken. Naast negen bijeenkomsten komt er ook een online discussieforum op www.breedbandnoordgroningen.nl.

 • Eerste subsidies verleend uit regeling voor chemiebedrijven Delfzijl

  (17-02-2015)

  De eerste twee subsidies uit de nieuwe regeling Regionale Investeringssteun Groningen zijn toegekend. Er gaat geld naar ChemCom Industries (840.000 euro) en PGG Industries Chemicals (2,3 miljoen euro) in Delfzijl, die beiden hun productieproces willen uitbreiden. Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt overhandigde op 13 februari symbolisch de cheques. De RIG is een regeling van de provincie en het Rijk, ter versterking van de Groninger economie.

 • Ryanair koopt Ledverlichting in Appingedam, bij Double Lux Lighting

  (10-02-2015)

  Bedrijven in de Eemsdelta kunnen op Europees niveau vaak uitstekend meekomen. Een duidelijk voorbeeld daarvan is het in Appingedam gevestigde bedrijf Double Lux Lighting, een groothandel in verlichting. Het bedrijf kreeg onlangs bijvoorbeeld een order van de Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair. Het gaat om LED-armaturen die in Nederland zijn ontwikkeld met een speciale daglicht kleur. Hierdoor kunnen de monteurs in de vliegtuighangars van Ryanair ook 's avonds en 's nachts optimaal doorwerken.

 • Steun van provincie voor innovaties van ondernemers met hoog ambitieniveau

  (10-02-2015)

  Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt heeft de officiële start gegeven van het vierde Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Dat is een subsidieprogramma voor vernieuwende samenwerkingsprojecten met een hoog ambitieniveau in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie.

 • Meld u aan voor de derde Retail Academy

  (05-02-2015)

  Ondernemers in de detailhandel, horeca en toerisme in de Eemsdelta die hun bedrijf een boost willen geven, kunnen daarvoor terecht bij de Retail Academy. Deze wordt in maart en april 2015 voor de derde keer georganiseerd. In vier bijeenkomsten draait het allemaal om ‘Retail in verandering; Detailhandel als kloppend hart van de regio'.

 • Cursus Zakelijk Duits groot succes

  (05-02-2015)

  "Het praat nu zoveel makkelijker!" Dat is een van de meest gehoorde opmerkingen van de veertig deelnemers aan de cursus Zakelijk Duits.

 • Groeien met vakmensen uit de regio

  (03-02-2015)

  BK opende eind vorig jaar in Delfzijl zijn tiende vestiging. In de Eemsdeltakringen van december 2014 staat een verslag van hoe deze vestiging tot stand kwam.

 • Onderhandeling met Rijk over verdubbeling N33 Zuidbroek-Appingedam

  (02-02-2015)

  In de regio is er veel animo voor een verdubbeling van het deel van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam: de N33-Midden. Vanuit de provincie is inmiddels financiering toegezegd. Het wachten is op de benodigde medewerking van het Rijk.

 • Economic Board komt met programma

  (18-12-2014)

  De Economic Board Groningen heeft een programma gemaakt voor een economisch stimuleringsprogramma in het aardbevingsgebied. In negen gemeenten in Noord-Groningen zal een kleine honderd miljoen euro geïnvesteerd gaan worden.

 • Laatste mogelijkheid inzet MKB Going

  (09-12-2014)

  In de afgelopen jaren hebben de aanjagers van MKB Going heel veel ondernemers in de regio ontmoet. Een groot deel van die ondernemers heeft afgelopen jaren belangrijke stappen kunnen maken. Met en voor deze ondernemers maakt MKB Going nog een eindsprint. Door scherp te letten op de middelen hebben zij veel langer kunnen ondersteunen dan verwacht. Maar het project MKB Going loopt dan toch ten einde. Veel van de diensten, contacten en trajecten waar zij naar verwezen hebben, blijven bestaan. Een aantal mogelijkheden stopt gelijktijdig met het project. MKB Going biedt u de mogelijkheid om voor 31 december nog gebruik te maken van de initiatieven.

 • WP Offshore bouwt nieuwe locatie in Eemshaven voor offshore windindustrie

  (09-12-2014)

  Opnieuw vestigt zich een nieuw bedrijf in de Eemshaven. Deze keer gaat het om een bedrijf dat onderhoud verricht voor bedrijven in de off shore windindustrie.

 • Thema-avond '100 vernieuwende ideeën in één avond!'

  (28-11-2014)

  U wilt uw concurrent voorblijven, dat betekent vernieuwen. Dit geldt voor uw producten en diensten, uw businessmodel én de manier waarop u omgaat met uw klanten. Daarom organiseert de Kamer van Koophandel op 11 december 2014 een thema-avond ‘Vernieuwen en Succesvol blijven’.

 • Aanmelden i3event kan nog

  (21-11-2014)

  U kunt zich nog tot 1 december aanmelden voor het i3event. Dit is hèt evenement voor startende en bestaande Groninger ondernemers met innovatieve plannen, die op zoek zijn naar financiering.

 • Innovatief Actieprogramma Groningen

  (19-11-2014)

  Groningse innovatieve mkb-bedrijven en kennisinstellingen kunnen de komende twee jaar bij de provincie subsidie aanvragen voor projecten op het gebied van gezondheid, voedsel, landbouw, energie en water. Vanuit het Innovatief Actieprogramma Groningen wordt € 6,2 miljoen beschikbaar gesteld. De hoogte van de subsidie kan oplopen tot € 150.000 per aanvrager.

 • Inloopbijeenkomsten Kredietunie Eemsregio in Noordpolderzijl

  (19-11-2014)

  Kredietunie Eemsregio organiseert op donderdag 27 november 2014 om 16:30 en om 19:30 uur inloopbijeenkomsten in ´t Zielhoes in Noordpolderzijl. Deze inloopbijeenkomsten zijn bedoeld voor ondernemers en belangstellenden uit de gemeenten Eemsmond, Delfzijl, Appingedam en Loppersum, om op een informele manier kennis te maken met Kredietunie Eemsregio en haar leden.

 • Inventarisatie naar behoefte breedband van start

  (17-11-2014)

  Met de onthulling van het logo en de lancering van de website, gaf burgemeester Marijke van Beek afgelopen vrijdag het startsein voor het project Breedband Noord-Groningen. In de 1e fase van dit project worden de wensen en behoeften van inwoners en bedrijven in deze regio geïnventariseerd.

 • Kansen en samenwerken stonden centraal op de Promotiedagen

  (13-11-2014)

  De Promotiedagen Noord-Nederland zijn weer geweest. Ook deze keer hebben we goede contacten kunnen leggen op het Eemsdeltaplein. De voorzitter van de Stuurgroep Economie, Arbeidsmarkt en Infrastructuur Eemsdelta, mw. van Beek, opende het plein.

 • Aardappelmeel van Aviko/Rixona basis voor voedingsproducten in de hele wereld

  (04-11-2014)

  Een van de bekendste agribusiness-ondernemingen van Noord-Groningen is ongetwijfeld Aviko/Rixona. Het bedrijf is al sinds 1926 gevestigd in Warffum, zij het dat het bij de start een conservenfabriek was, die luisterde naar de naam Wilco. Sinds die beginjaren is er veel veranderd. Zo is het bedrijf nu uitsluitend nog producent van hoogwaardig aardappelgranulaatpoeder, een basis-ingrediënt voor talloze voedingsproducten. Maar wat in al die jaren onveranderd is gebleven, is dat het bedrijf zich als een vis in het water voelt in de regio, en in Warffum nog even prettig onderneemt als in de beginjaren.

 • Noord-Groninger Willem Blijdorp winnaar EY Entrepreneur Of The Year 2014 award

  (27-10-2014)

  Dat er in de Eemsdelta ondernemerstalent actief is dat behoort tot de Nederlandse top, is deze maand opnieuw bevestigd. De noord-Groningse ondernemer Willem Blijdorp uit Farmsum werd namelijk winnaar van de prestigieuze titel ‘Entrepreneur Of The Year 2014’. Deze belangrijke ondernemersprijs in een initiatief van Ernst & Young. Blijdorp is oprichter en samen met Bert Meulman eigenaar van B&S International, een groothandel in consumentengoederen in Farmsum. Met B&S International haalden de ondernemers de afgelopen 10 jaar een gemiddelde omzetgroei van 10%.

 • Bezoek het Eemsdeltaplein op de Promotiedagen

  (22-10-2014)

  Bent u van plan om op 4 of 5 november de Promotiedagen voor het bedrijfsleven Noord Nederland in Martiniplaza te Groningen te bezoeken? Kom dan langs op het Eemsdeltaplein en ervaar wat de Eemsdelta-regio u te bieden heeft!

 • Subsidie voor haalbaarheidsstudie biocokesfabriek in Delfzijl

  (08-10-2014)

  De provincie Groningen verleent Clean Fuels 15.000 euro subsidie voor een haalbaarheidsstudie naar een biocokesfabriek in Delfzijl. Het bedrijf heeft een methode ontwikkeld om van biomassa biocokes te maken. Dit is een milieuvriendelijke en zeer hoogwaardige houtskool die wellicht de petroleum-cokes bij ESD-SIC uit Delfzijl zou kunnen vervangen. Als de fabriek er komt, levert dit zo’n achttien structurele arbeidsplaatsenop in Delfzijl.

 • Nieuwe ronde i3event voor innovatieve Groningse ondernemers

  (03-10-2014)

  Vanaf vandaag kunnen innovatieve Groningse ondernemers zich aanmelden voor de volgende editie van i3event: van plan naar realisering van nieuwe business. Het kan gaan om een compleet nieuwe onderneming of een nieuwe tak binnen een bestaande onderneming. Zolang het idee maar marktwaarde en groeipotentie heeft voor de regio Groningen. In het bijzonder voor het werkgebied van de Economic Board Groningen (het aardbevingsgebied).

 • Studiemiddagen Biobased Economy

  (03-10-2014)

  Speciaal voor beleidsmakers en projectleiders van provincies, gemeenten en andere publieke organisaties bieden de Aanjagers van de Biobased Society een uitdagende serie studiemiddagen aan over de Biobased Economy en de Biobased Society. Aan de hand van bestaande concrete cases krijgt de term groene economie vorm en inhoud en leert u om concrete biobased projecten te signaleren, te ontwikkelen en/of verder te helpen.

 • Forse investering Delesto in duurzaamheid

  (02-10-2014)

  Delesto investeert volgend jaar enkele miljoenen Euro’s om de huidige installatie duurzamer te maken. Duurzamer in het licht van milieu, maar ook uit economisch oogpunt.

 • René Scheffers helpt bij vergroenen en innoveren chemische industrie

  (24-09-2014)

  ‘Het bruist van de activiteiten om de chemische industrie in de Eemsdelta te vergroenen en te vernieuwen. Gelukkig maar, want de chemische industrie heeft het zwaar in noord-Groningen, vooral vanwege de hoge energieprijzen en de concurrentie op de wereldmarkt. Innovatie en vergroening is daarom noodzaak, dat is voor iedereen duidelijk. Omdat er hier zoveel verschillende initiatieven zijn, is een regierol wel zeer gewenst. En dat is een van de activiteiten die ik hier hoop te kunnen ontplooien.’ René Scheffers, die dit betoogt, is oud-directeur van AkzoNobel in Delfzijl. Hij was in het verleden in die functie intensief betrokken bij het behoud van de chemische industrie in Delfzijl en bij de oprichting van het Chemie Park aldaar. Vervolgens zette hij zijn loopbaan voort bij het hoofdkantoor van AkzoNobel in Amersfoort, waar hij tot zijn pensionering werkzaam bleef.

 • Google investeert 600 miljoen euro in energie-efficiënt datacenter in de Eemshaven

  (23-09-2014)

  Nieuw project creëert meer dan 1.000 banen in de bouw en tot 150 fulltime functies na inbedrijfname.

 • Cursus Zakelijk Duits voor Eemsdelta-ondernemers

  (17-09-2014)

  Om slagvaardig zaken te kunnen doen in het Duits, is het beheersen van de taal een belangrijke voorwaarde. Daarom organiseert Eemsdelta\EZ in samenwerking met ‘Beowulf training & communicatie´ een cursus Zakelijk Duits voor ondernemers en bedrijven actief in de Eemsdelta.

 • Groen licht voor 300 km lange ‘groene’ zeekabel Nederland - Denemarken

  (11-09-2014)

  De Nederlandse hoogspanningsnetbeheerder TenneT TSO B.V. en haar Deense tegenhanger Energinet.dk gaan van start met de COBRA-kabel (COBRAcable), een nieuwe ruim 300 km lange onderzeese gelijkstroomverbinding (interconnector) die het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar zal verbinden. De verbinding zal naar verwachting begin 2019 gereed zijn.

 • Economic Board: economisch versterkingsprogramma voor aardbevingsgebied

  (11-09-2014)

  De heer Sieger Dijkstra (45) is door het rijk, de provincie, negen Groninger gemeenten en de NAM aangesteld als voorzitter van de Economic Board Groningen. Deze board gaat een economisch versterkingsprogramma maken voor het aardbevingsgebied in Groningen. Sieger Dijkstra vormt de board samen met Jaap Wolters (59) en Ad de Vos (58).

 • Retail Academy: voor ondernemers die verder willen!

  (27-08-2014)

  Ondernemers in de detailhandel, horeca en toerisme in de Eemsdelta die hun bedrijf een boost willen geven, kunnen daarvoor terecht bij de Retail Academy. De tweede serie van vier bijeenkomsten start op 10 september 2014.

 • Burgemeester Rika Pot: ‘Samenwerking sleutel tot succes Eemsdelta’

  (26-08-2014)

  Binnen de Eemsdelta werken de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, en Loppersum eendrachtig samen, onder meer ter versterking van de economie en de leefbaarheid. Die samenwerking is zeer vruchtbaar gebleken, aldus burgemeester Rika Pot van Appingedam.

 • Congres Eemsdeltavisie: nieuwe energie voor de EemsDelta

  (04-07-2014)

  Op 19 september vindt de eerste editie plaats van EemsDeltavisie, hét congres voor de industrie in Noord-Nederland. Tijdens EemsDeltavisie staan de nieuwe mogelijkheden voor de Noordelijke industrie centraal. Met het thema ‘Nieuwe Energie voor de Eemsdelta’ zoeken we naar lichtende voorbeelden voor verduurzaming, meer samenwerking in industriële ketens en nieuwe inzichten voor efficiëntie.

 • Vooraankondiging cursus Zakelijk Duits

  (04-07-2014)

  Wilt u voortaan met een gerust hart Duitse ondernemers te woord staan? Eemsdelta\EZ organiseert binnenkort in samenwerking met ‘Beowulf training & communicatie” een cursus Zakelijk Duits voor ondernemers en bedrijven actief in de Eemsdelta.

 • NOM: ‘Nieuwe kansen voor Eemsdelta’

  (01-07-2014)

  ‘Het gaat goed met de Eemshaven en ik verwacht dat daar binnenkort nog meer positieve ontwikkelingen bij komen. Alhoewel de energiecentrales in zwaar weer zitten door onder meer de hoge gasprijs, biedt de geplande offshore windindustrie goede ontwikkelkansen. Wat het overige deel van de Eemsdelta betreft lijkt het op het eerste gezicht misschien wat lastiger. Maar ook daar zijn kansen. De neuzen staan in dezelfde richting, dus ik heb er vertrouwen in dat we de kansen die zich voordoen ook zeker zullen pakken.’

 • Scoren in de Eemsdelta Arena

  (23-06-2014)

  De Eemsdelta Expo is weer voorbij. Deze beurs voor en door ondernemers in de Eemsdelta bleek wederom een doorslaand succes. En ook de Eemsdelta Arena, onze gezamenlijke stand, vervulde een belangrijke rol.

 • Total Ship Supply in Eemshaven groeit als kool

  (12-06-2014)

  Het bedrijf Total Ship Supply in de Eemshaven groeit onstuimig door. Ruim vijf jaar geleden werd deze leverancier voor schepen in de koopvaardij, visserij en offshore mede opgericht door de toen 24-jarige Bastiaan Busz. Inmiddels is de omzet van Total Ship Supply zeer sterk gegroeid, het bedrijfspand vergroot en het aantal medewerkers na een krachtenbundeling met Eagle Ship Supply gestegen naar ruim twintig. Daarmee is Total Ship Supply nu een van de snelst groeiende bedrijven in de Eemsdelta.

 • Volop werkzaamheden op bedrijvenpark Fivelpoort

  (22-05-2014)

  Er is momenteel volop bedrijvigheid op het bedrijvenpark Fivelpoort bij Appingedam. Het bedrijf Kamphuislastechniek is aan het bouwen en verdubbeld zijn bedrijfsgebouw van 300m2 naar 600m2. Het bedrijf Graansilo Appingedam start morgen met de bouwactiviteiten voor de uitbreiding met een nieuwe opslagloods van 1.800m2. Beide bouwwerkzaamheden zijn naar verwachting rond de zomer van dit jaar gereed.

 • Ranks Meel gaat verder als WADDENMOLEN ‘T HOOGELAND

  (15-05-2014)

  Een groep investeerders heeft de meelfabriek Ranks Meel uit Uithuizermeeden overgenomen van het Duitse Mills United Concern. De meelfabriek gaat nu verder onder de naam WADDENMOLEN ’T HOOGELAND en is daarmee weer een zelfstandig Nederlands bedrijf. De overname is goed nieuws voor de werkgelegenheid en de ontwikkeling van de Biobased Economy in de Eemsdelta.

 • Financiering Gemini windpark is rond

  (15-05-2014)

  De financiering van het Gemini Windpark op de Noordzee is rond. Het grootste windpark van Nederland, dat boven Groningen komt, moet in 2017 commercieel operationeel zijn. Met de bouw is inmiddels begonnen.

 • Eerste Retail Academy met succes afgesloten

  (15-05-2014)

  In het gemeentehuis van Loppersum is gisteravond de eerste editie van de Retail Academy afgesloten. In totaal hebben 25 ondernemers uit Delfzijl, Appingedam en Uithuizen deelgenomen aan het innovatieve programma gericht op de handel en dienstverlening in 2020.

 • Relatie Fietstocht op 6 juni 2014 - Fietst u als ondernemer mee?

  (14-05-2014)

  Netwerken en fietsen tegelijkertijd? Dat kan tijdens de Relatie Fietstocht op 6 juni 2014. De gemeente Eemsmond, Technisch Expert Jansen en 't Schathoes Menkemaborg hebben dit evenement dit jaar geadopteerd.

 • Burgemeester Rodenboog: nieuwe kansen voor economie Eemsdelta

  (06-05-2014)

  Het geld ter compensatie van de aardbevingsschade dat minister Kamp beschikbaar heeft gesteld, biedt grote kansen en nieuwe mogelijkheden voor de economie van de Eemsdelta. Officieel gaat het om een bedrag van 1,2 miljard euro, maar daar zit ook geld in dat toch al door de NAM als vergoeding van de bevingsschade zou worden betaald. Maar als je dat verrekent, dan blijft er nog een zeer fors bedrag over van driehonderd miljoen euro voor de komende vijf jaar.

 • Eemsdelta werkt hard aan komst breedband - “nieuwe kansen voor ondernemers”

  (28-04-2014)

  De gemeenten in de Eemsdelta werken samen met de andere Hoogeland-gemeenten hard aan de komst van breedbandinternet in de meest optimale vorm. Voor bedrijven, maar mogelijk ook voor bewoners. Een aantal bedrijventerreinen is al uitstekend ontsloten, maar wanneer ook in kleinere plaatsen breedband internet gerealiseerd wordt, levert dat nieuwe kansen en mogelijkheden voor bestaande of nieuwe bedrijven. De vraag is nu op welke manier breedband internet in ons gebied “uitgerold” kan worden, en wat daarvan de kosten zijn.

 • Inschrijving Groninger Ondernemingsprijs van start

  (24-04-2014)

  Succesvolle Groninger ondernemingen kunnen zich inschrijven voor de 17e editie van de Groninger Ondernemingsprijs.

 • Kredietunie voor Eemsregio opgericht

  (24-04-2014)

  Op 10 april is de Kredietunie voor de Eemsregio opgericht. Een kleine groep van ondernemers en oud-bankiers uit de regio heeft de eerste stap gezet voor een Kredietunie die het voor MKB ondernemers in de Eemsregio mogelijk zal maken werkkapitaalfinanciering aan te trekken naast het normale bankkrediet.

 • Noordgastransport vanuit Uithuizen zeer invloedrijk op Nederlandse aardgasmarkt

  (24-04-2014)

  Naast GasTerra en Gas Transport Services is er in de provincie Groningen nog een bedrijf dat zeer actief en invloedrijk is in de gasbranche. Dat is het in de gemeente Eemsmond in Uithuizen gevestigde Noordgastransport bv, gespecialiseerd in het transporteren van aardgas. Het bedrijf is relatief klein, maar speelt een belangrijke rol in de levering van aardgas dat zowel binnen- als buiten Nederland verbruikt wordt. Het aardgas is afkomstig uit velden in de Noordzee, van het Nederlandse continentaal plat, en wordt daarvandaan door leidingen van Noordgastransport met een totale lengte van bijna vijfhonderd kilometer naar het vaste land vervoerd, in aanzienlijke hoeveelheden.

 • Voorzitter VNO-NCW brengt werkbezoek aan Noord-Groningen

  (16-04-2014)

  VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes brengt donderdag 17 april een werkbezoek aan Noord-Nederland om zich op de hoogte te stellen van de belangrijkste ontwikkelingen in onze regio en de rol die het bedrijfsleven daarbij speelt. Met name de toekomst van het Chemiecluster Eemsdelta en het aardbevingsdossier staan hierbij centraal. Wientjes brengt hiertoe bezoeken aan ESD-SIC in Delfzijl en SealteQ Group in Stadskanaal.

 • Provincie: 'Kolencentrale RWE kan gewoon draaien'

  (16-04-2014)

  De kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven kan gewoon draaien, ook al kwam de Raad van State op 16 april 2014 met een tussenuitspraak waaruit bleek dat de door de provincies afgegeven milieuvergunning tekort schiet op twee punten. Dat laat de provincie Groningen weten.

 • Mobiliteitscentrum: 100% werkkracht

  (25-03-2014)

  Bent u op zoek naar nieuw personeel? Denkt u dan ook eens aan de ex-werknemers van Aldel en van de toeleveranciers van de failliet verklaarde aluminiumfabriek. Als echte vakmensen en professionals vormen zij een aanwinst voor uw bedrijf. Neemt u hen in dienst dan kunt u bovendien mogelijk gebruik maken van een aantal gunstige regelingen.

 • Alert investeert in Training Centre Eemshaven

  (25-03-2014)

  De Eemsdelta is een kraamkamer voor de meest uiteenlopende ondernemersinitiatieven. Een voorbeeld van een succesvolle noord-Groninger ondernemer is Frans Renkema. Zijn plannen om een brandweerkazerne in de Eemshaven te realiseren, zijn vergevorderd.

 • Retail Academy Noord-Groningen

  (25-03-2014)

  Bent u retailondernemer in de gemeente Loppersum, Eemsmond, Appingedam of Delfzijl? Dan is de Retail Academy Noord-Groningen voor u! In april en mei organiseert MKB Nederland deze serie van vier bijeenkomsten over ‘Retail in verandering; Detailhandel als kloppend hart van de regio'

 • Rijk en Provincie investeren in chemische industrie Groningen

  (24-03-2014)

  Het Rijk en de Provincie Groningen stellen samen zestig miljoen euro beschikbaar waarmee extra investeringen in de chemische industrie in Groningen mogelijk kunnen worden gemaakt. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) mede namens minister Asscher van Sociale Zaken (SZW) vandaag aan de Tweede Kamer.

 • Nieuw onderzoek voor helikopterfaciliteiten bij Eemshaven

  (19-03-2014)

  Groningen Seaports zoekt ten zuidwesten van de Eemshaven naar een geschikte locatie voor een start- en landingsplaats voor helikopters. Het onderzoek dat hiervoor medio 2012 is opgestart duurt langer doordat hetzelfde gebied ook was bestempeld als ‘zoekgebied’ voor nieuwe windmolens. Inmiddels heeft de Provincie Groningen het zoekgebied in het provinciale omgeving verordening (POV) voor wat betreft windturbines vastgesteld. Nu kunnen ook de onderzoeken voor een geschikte start- en landingsplaats voor helikopters weer doorgaan.

 • Grenzeloos 2014

  (19-03-2014)

  Er wordt veel gesproken over het belang van het aanhalen van de banden tussen bedrijven en kennisinstellingen in Noord-Nederland en Noord-Duitsland. Samen met partnerorganisaties heeft het SNN het initiatief genomen om de krachten te bundelen en een betekenisvol event voor innovatieve MKB-ondernemers uit beide landen te organiseren op de dag van het Mastergala Prins Claus Concert: 27 maart 2014. Het bevorderen van innovatie en duurzame economische groei staat die middag centraal.

 • Noordelijke regio’s hebben groot potentieel aan technisch personeel

  (18-03-2014)

  De noordelijke regio's Groningen-Assen en Eemsdelta met hun directe omgeving hebben een hoog potentieel aan goed opgeleide technische vakkrachten in vergelijking met andere regio’s in binnen- en buitenland.

 • Exposeren op de Eemsdelta Expo

  (12-03-2014)

  De maand juni staat in het teken van de Eemsdelta Expo. Zo langzamerhand begint dit een mooie traditie te worden in de Eemsdelta-regio. Dit jaar vindt alweer de derde editie van deze vakbeurs in het hart van een economisch ijzersterke regio plaats. Een ideale kans om uw bedrijf te presenteren in de regio.

 • Dialoogtafel

  (10-03-2014)

  In gesprek met bewoners, bedrijven, maatschappelijke instellingen voor herstel van vertrouwen en nieuw perspectief.

 • Eemsdelta\EZ uit de startblokken

  (12-02-2014)

  Na het opstartjaar 2012 is bureau Eemsdelta\EZ in 2013 echt serieus aan de slag gegaan. Met een betrokken team hebben we een aanvang gemaakt met het uitvoeren van het beleid, zoals dat in de ‘Economische Visie Eemsdelta 2030’ is vastgelegd. Daarbij staat de economische ontwikkeling van onze regio en de dienstverlening aan individuele ondernemers in de Eemsdelta voorop.

 • “Betere plek voor Biomassacentrale dan Eemsdelta niet denkbaar”, zegt gedeputeerde Van Mastrigt

  (12-02-2014)

  ‘De nieuwe biomassacentrale Golden Raand is een belangrijke aanwinst voor Groningen. En een betere plek dan de Eemsdelta voor deze centrale is niet denkbaar.’ Dat zegt de Groningse gedeputeerde voor economische zaken, Yvonne van Mastrigt. Ze zegt dit naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe biomassacentrale Eneco Bio Golden Raand op 30 januari 2014. Sinds 1 november was deze al commercieel in gebruik.

 • Testcentrum voor windmolens in Eemshaven “goed nieuws voor Eemsdelta!’

  (06-02-2014)

  Even ten westen van de Eemshaven komt een voor Nederland uniek testcentrum voor off-shore windmolens. Het gaat om een initiatief van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). ‘Dit is mooi nieuws voor de regio. Het is een veelbelovend initiatief waar we in de Eemsdelta blij mee zijn!’, zo betoogt Harrie Hoek, hoofd bureau Economische Zaken van de Eemsdelta-gemeenten.

 • Versterking team Eemsdelta\EZ

  (06-02-2014)

  Vanaf 2014 komt Jan van den Bremer het team van Eemsdelta\EZ versterken. Hij stelt zichzelf graag aan u voor.

 • Werksessies onderzoek bedrijventerreinen Eemsdelta

  (05-02-2014)

  Als u als ondernemer gevestigd bent op een bedrijventerrein, dan wilt u ook dat dit terrein voldoet aan uw wensen en een goede uitstraling heeft. Maar wat is een 'goede' uitstraling eigenlijk en zijn de wensen in de afgelopen jaren veranderd? Samen met een aantal belanghebbende bedrijven gaan onderzoekers in een tweetal werksessies in februari van 2014 op zoek naar deze kwalitatieve aspecten.

 • Burgemeester van Beek: Veel lichtpunten voor economie Eemsdelta

  (29-01-2014)

  Er zijn voor het jaar 2014 veel lichtpunten voor de economie van de Eemsdelta. Door de - terechte - ongerustheid over de gevolgen van het faillissement van Aldel en door alle publiciteit omtrent de aardbevingen zouden we dat kunnen vergeten. Maar dat moeten we vooral niet doen. Er zijn nog steeds ook veel kansen en mogelijkheden voor de economie van de Eemsdelta voor 2014.

 • Energieprijzen in Europa schaden concurrentiepositie

  (23-01-2014)

  De Energieprijzen in Europa zijn te hoog om goed te kunnen concurreren met andere werelddelen. Dat stelt de Europese Commissie in haar voorstellen voor het nieuwe energie- en klimaatbeleid voor 2030.

 • Minister Kamp biedt geen hoop voor Aldel

  (22-01-2014)

  Minister Kamp van Economische zaken ziet geen mogelijkheid tot redding van Aldel. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer, die woensdag 22 januari werd verstuurd. Hij schreef de brief in reactie op een reddingsplan van Groningse ondernemers en de provincie Groningen.

 • Herstart Delesto kan leiden tot miljardeninvestering in Eemsdelta

  (21-01-2014)

  Ondernemers, belangenorganisaties en de provincie Groningen hebben een plan ontwikkeld dat zou kunnen leiden tot een miljardeninvestering in de Eemsdelta en in het gunstigste geval zelfs tot de redding van Aldel. Het plan moet er toe leiden dat bedrijven die veel stroom verbruiken profiteren van stroomtarieven die net zo laag zijn als in het buitenland. Het plan werd maandag 20 januari in het provinciehuis in Groningen gepresenteerd.

 • Ondernemersplein.nl: nieuwe online dienst voor ondernemers

  (21-01-2014)

  Ook ondernemers in de regio Eemsdelta kunnen voortaan gebruik gaan maken van de diensten van ondernemersplein.nl. Het Ondernemersplein.nl is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Economische Zaken, de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst, het CBS, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

 • Bedrijf uit Eemsdelta speelt zich wereldwijd in de kijker met sensortechnologie

  (21-01-2014)

  In de Eemsdelta-regio zijn bedrijven gevestigd die misschien nog geen grote bekend genieten, maar die werken met de meest moderne en hoogwaardige technologie en die daarmee uitstekend mee kunnen op wereldniveau. Een duidelijk voorbeeld daarvan is het bedrijf Siri Marine uit Appingedam. Dat heeft zich op Europees niveau in de kijker gespeeld met een bijzondere toepassing van sensortechnologie.

 • Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt neemt unieke bio-energiecentrale in Eemsdelta in gebruik

  (20-01-2014)

  De Eemsdelta heeft op 31 januari een landelijke primeur. Dat is de dag dat gedeputeerde Yvonne van Mastrigt van economische zaken in Delfzijl een nieuwe elektrische centrale in gebruik neemt. Het betreft de Eneco Bio Golden Raand.

 • Persbericht ministerie van EZ inzake kabinetsbesluit gaswinning Groningen

  (18-01-2014)

  Het ministerie van Economische Zaken heeft het kabinetsbesluit inzake de gaswinning Groningen in een persbericht toegelicht. De tekst van dit persbericht vindt u hier.

 • Mobiliteitscentrum voor ontslagen werknemers Aldel

  (09-01-2014)

  Door het faillissement van aluminiumbedrijf Aldel staan ineens bijna driehonderd werknemers in dienst bij het bedrijf op straat. En ook bij toeleveranciers staat een groot aantal banen hierdoor op de tocht. De gemeente Delfzijl, ISD Noord Oost, het UWV Werkbedrijf en Bureau Eemsdelta\EZ zijn hard bezig om zo snel mogelijk een mobiliteitscentrum in te richten om de werknemers van Aldel verder te helpen. Uiteraard wordt door de curator en de verschillende overheden ondertussen gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart.

 • 50 miljoen beschikbaar voor Groninger bedrijfsleven

  (09-01-2014)

  De provincie Groningen wil een financieel investeringsfonds oprichten waaruit het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Groningen kan putten voor de vestiging en groei van ondernemingen. Het investeringfonds, dat andere fondsen voor het MKB aanvult, heeft een beoogde grootte van 50 miljoen euro. Groninger bedrijven, en dus ook bedrijven in de regio Eemsdelta, kunnen met het inleveren van een ondernemingsplan bij de diverse beschikbare fondsen leningen aantrekken, participaties aangaan of garantstellingen verkrijgen.

 • Delfzijl versterkt centrum met stimuleringsregeling

  (08-01-2014)

  De gemeente Delfzijl stelt subsidies beschikbaar voor de versterking van het zogenaamde kernwinkelgebied en de aanpak van leegstand in het gebied daaromheen.

 • Gemeenteraad van Loppersum op bezoek

  (06-01-2014)

  Op 29 november zijn de raadsleden van de gemeente Loppersum bij Bureau Eemsdelta\EZ op bezoek geweest. Zij zijn bijgepraat over de activiteiten van Eemsdelta\EZ en de ontwikkelingen in het Eemshavengebied.

 • D.E.A.L. misdaadkomedie feestelijk in première gegaan

  (17-12-2013)

  Vrijdag 13 december was het eindelijk zover: de première van de misdaadkomedie D.E.A.L. in de Molenberg in Delfzijl. D.E.A.L. is een korte film van Fedde Hoekstra die zich afspeelt tegen de achtergrond van grensverleggende techniek en de fraaie Eemsdelta. De aanwezigen, waaronder vele prominenten zoals gedeputeerde van economische zaken Yvonne van Mastrigt, hebben genoten.

 • Première misdaadkomedie D.E.A.L.

  (28-11-2013)

  Op 13 december 2013 gaat in De Molenberg te Delfzijl de misdaadkomedie D.E.A.L in première. Deze korte film (ca. 30 min.) vertelt het verhaal van Tjalling Beukema, een lokale puber die met lood in de schoenen naar zijn eerste stagedag gaat bij de immer bekvechtende windmolenmonteurs Oscar en Riekus. Wanneer Tjalling, vanuit de top van een windmolen, een drugsbende ontmaskert die illegaal stroom tapt, ontpopt hij zich tot de grote held. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van grensverleggende techniek en het fraaie landschap van Noordoost Groningen. Doel van de film is om jongeren (m/v) enthousiast te maken voor een toekomst in de techniek.

 • Magazine Hoogeland en Eemsdelta: Top van Groningen

  (19-11-2013)

  De regio Hoogeland en Eemsdelta heeft een eigen regiopromotiemagazine: Top van Groningen. Op dinsdag 5 november jongstleden is het eerste exemplaar van Top van Groningen overhandigd in de gezamenlijke Eemsdelta stand op de Promotiedagen Noord-Nederland in Groningen. Annalies Usmany, wethouder van de gemeente Appingedam, en Harrie Hoek, hoofd van Eemsdelta\EZ namen het exemplaar in ontvangst. 

 • Verslag bijeenkomst 'Zaken doen met de gemeente'

  (19-11-2013)

  Op dinsdag 12 november waren ondernemers uit de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum te gast in theater & congrescentrum de Molenberg voor de informatiebijeenkomst 'Zaken doen met de gemeente'. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Kamer van Koophandel in samenwerking met het Economisch Bureau Eemsdelta\EZ.

 • Bouwbedrijf Kooi beste leerbedrijf

  (14-11-2013)

  Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam is op 6 november 2013 in de sector Bouw verkozen tot beste leerbedrijf van Noord- en Oost Nederland 2013. De prijs is uitgereikt door Fundeon, het kennis- en adviescentrum voor het opleiden en ontwikkelen van personeel in de bouw en infra. Eemsdelta\EZ feliciteert Bouwbedrijf Kooi met dit prachtige resultaat.

 • Bijeenkomst 'Zaken doen met de gemeente'

  (07-11-2013)

  Een goed gevulde orderportefeuille zorgt voor continuïteit van uw bedrijf. Opdrachten van overheidsinstanties dragen daar aan bij. Maar hoe komt u binnen bij de inkoper van uw gemeente? Welke mogelijkheden biedt uw gemeente? En niet onbelangrijk: wat heeft u uw gemeente te bieden? U hoort het tijdens deze bijeenkomst.

 • Loppersum stijgt op ranglijst MKB vriendelijkste gemeente

  (06-11-2013)

  De gemeente Loppersum is in het onderzoek van MKB Nederland gestegen van plaats 23 naar plaats 14.

 • Groningen heeft recht op extra maatregelen

  (05-11-2013)

  Eindadvies Commissie Duurzame Toekomst Noord-Oost Groningen

  De lusten en lasten van de gaswinning uit het Groningen-veld zijn ernstig uit balans. Daarom pleit de Commissie Duurzame Toekomst Noord-Oost Groningen in haar adviesrapport “Vertrouwen in een duurzame toekomst, Een stevig perspectief voor Noord-Oost Groningen” voor extra maatregelen voor het gebied en een overlegtafel waarin alle betrokkenen mee kunnen praten over de toekomst van de gaswinning. Het rapport is vrijdag 1 november 2013 aan het provinciebestuur van Groningen aangeboden.

 • Grid voor groen Chemie Park

  (31-10-2013)

  Met de afsluiting van een contract voor de levering van duurzaam syngas aan gipsplaatfabrikant Siniat, hoopt Heveskes Enery een eerste impuls te geven aan de ’vergroening’ van het Chemie Park Delfzijl.

 • Handelsmissies naar de Palestijnse Gebieden en naar Israël

  (29-10-2013)

  Van 7 tot en met 9 december 2013 zijn er handelsmissies naar de Palestijnse Gebieden en naar Israël met minister-president Mark Rutte, ministers Frans Timmermans, Lilianne Ploumen en Henk Kamp. Wilt u één of beide missies bijwonen, dan kunt u zich hiervoor aanmelden.

 • Israëlische kennis- en handelsdelegatie bezoekt Groningen

  (29-10-2013)

  Op 20 november vindt in het gebouw van Gasunie in Groningen een conferentie plaats als onderdeel van een Israëlische kennis- en handelsmissie die van 19 tot 21 november Nederland bezoekt. Thema van de handelsmissie is innovatieve ontwikkelingen op het gebied van waterbeheer, agro-food en energie. Sectoren waar Nederland, met name Noord-Nederland sterk in is. Vooral op het gebied van energie en de koppeling tussen energie en water en agro-food liggen er kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, nu Israël begonnen is om de grote gasvelden voor de kust te exploiteren.

 • Verslag informatieavond voor ondernemers in de Eemsdelta

  (22-10-2013)

  Heeft u de ondernemersavond op 16 oktober gemist? Geen probleem. De belangrijkste informatie vindt u in het verslag van deze bijeenkomst.

 • Relatiedag gemeente Eemsmond: 'Kansen met duurzame energie!'

  (17-10-2013)

  Met het nieuwe energieakkoord zijn er ook voor uw bedrijf of organisatie volop kansen op het gebied van duurzame energie. Om concreter in te springen op die mogelijkheden houdt de gemeente Eemsmond op 31 oktober een interactieve netwerkdag over duurzame energie.

 • Bezoek het Eemsdeltaplein op de Noordelijke Promotiedagen

  (16-10-2013)

  Bent u van plan om op 5 of 6 november de Noordelijke Promotiedagen in Martiniplaza te bezoeken? Kom dan langs op het Eemsdeltaplein en ervaar wat de Eemsdelta-regio u te bieden heeft!

 • Onderzoek bedrijventerreinen Eemsdelta

  (02-10-2013)

  U kunt als ondernemer in de Eemsdelta kiezen voor vestiging op verschillende bedrijventerreinen. Voor een goed vestigingsklimaat is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze terreinen ook in de toekomst aan uw wensen blijven voldoen. Dit najaar loopt hiernaar een uitgebreid onderzoek.

 • Informatieavond ondernemers Eemsdelta: 16 oktober 2013

  (02-10-2013)

  Onderneemt u in de Eemsdelta? Kom dan op woensdagavond 16 oktober naar de informatieavond voor MKB-ondernemers in de Eemsdelta. Ook starters zijn hierbij van harte welkom. Tijdens deze bijeenkomst staat de begeleiding die wij kunnen bieden en de financieringsmogelijkheden voor ondernemers centraal. De bijeenkomst organiseren wij samen met de Kamer van Koophandel. U kunt zich bij de Kamer van Koophandel aanmelden.

 • Aanpak jeugdwerkloosheid door vergroten aantal opleidingsplaatsen duale leerweg

  (25-09-2013)

  Het aantal opleidingsplaatsen voor leerlingen die een duale leerweg volgen, daalt sterk. Dit komt vooral door de hoge kosten van een opleidingsplaats voor leerbedrijven. Hierdoor sluit het onderwijs steeds slechter aan op het bedrijfsleven. En dat juist in een tijd waarin de jeugdwerkloosheid al hoog is. Het Werkplein Eemsdelta en Bureau Eemsdelta\EZ willen daarom samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties een sectorplan opstellen voor de aanpak van deze problematiek.

 • Meld uw problemen met uw internetverbinding

  (17-09-2013)

  De beschikbaarheid van breedband internet is van groot belang voor het platteland. Eemsdelta\EZ onderzoekt hoe de invoering hiervan in onze hele regio kan worden gerealiseerd. Om te weten waar de knelpunten liggen, roepen wij daarom ondernemers op om problemen bij ons te melden.

 • Feestelijke opening nieuwe terminal Orange Blue Terminals B.V.

  (18-06-2013)

  Vrijdag 14 juni jongstleden is de nieuwe terminal van Orange Blue Terminals B.V. (OBT) feestelijk geopend. De meer dan 20 hectare grote multipurpose-terminal, die aan Nederlandse zijde van de Eemsmonding ligt, is al tijdens de bouw als basishaven voor de offshore windlogistiek in bedrijf genomen. Daarom hadden de ca. 200 gasten op het feest ook het beste uitzicht op een terminal, waarvan de capaciteit al voor de helft benut wordt. Op het moment worden de turbines van het Trianel Windpark Borkum in de Eemshaven opgeslagen en voorgemonteerd.

 • Cas König Plant Manager of the Year 2013

  (12-06-2013)

  Cas König, plantmanager van ESD-SIC in Delfzijl, is uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2013. König is daardoor een jaar lang boegbeeld van de procesindustrie.

 • Minister Asscher ontvangt eerste brochure Integrale Werkgeversbenadering

  (12-06-2013)

  Tijdens zijn bezoek aan de Eemshaven op woensdag 29 mei, ontving Minster Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het eerste exemplaar van de brochure ‘Uw Personeelszaken Eemsgezind geregeld’. In deze brochure wordt de Integrale werkgeversbenadering uitgelegd.

 • Gemeente Eemsmond in gesprek met minister Asscher over arbeidsmarkt

  (29-05-2013)

  Na zijn bezoek aan RWE op woensdag 29 mei, gaat minister Asscher in gesprek met de gemeente Eemsmond en werktoeleiders over de arbeidsmarkt in Noordoost Groningen. Tijdens het gesprek wordt ook een nieuw initiatief gepresenteerd: de Integrale Werkgeversbenadering.

 • Tweede editie Eemsdelta Expo 12 en 13 juni 2013

  (29-05-2013)

  Op 12 en 13 juni wordt voor de tweede keer de Eemsdelta Expo georganiseerd in de Eemshaven. De vakbeurs staat deze keer in het teken van windenergie op zee.

 • Seminar Offshore windenergie 12 juni 2013

  (28-05-2013)

  Windenergie op zee kan in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan de energieproductie. Wat kan dat gaan betekenen voor de regio Eemsdelta? En wat zijn de voors en tegens van offshore windenergie eigenlijk? Op woensdagmiddag 12 juni 2013 wordt een belangrijk evenement georganiseerd rond dit thema: het seminar ‘Offshore windenergie en de gevolgen voor de Eemsdelta’.

  Wij nodigen u graag uit om dit seminar bij te wonen.

 • Grensoverschrijdende samenwerking voor en met ondernemers

  (10-05-2013)

  Een interview met Marijke van Beek, Voorzitter van de Stuurgroep van Eemsdelta\EZ.

 • Website Eemsdelta\EZ online

  (07-05-2013)

  De website van Eemsdelta\EZ is vanaf nu officieel online. Alle basisinformatie over wat u van Eemsdelta\EZ kunt verwachten, vindt u op deze site. In de loop van het jaar zullen wij de website verder uitbreiden.

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Appingedam
Loppersum

Privacyverklaring