Delfzijl leeft op; nú kansen voor startende ondernemers (21-08-2017)

logo
Zoeken

Delfzijl leeft op; nú kansen voor startende ondernemers (21-08-2017)

De binnenstad van Delfzijl is bezig aan een ‘come-back’. Vijf jaar geleden nog hadden de ondernemers het er heel zwaar, maar dankzij een combinatie van factoren is de weg omhoog weer gevonden. De leegstand bij winkels ligt nu onder het landelijk gemiddelde, en de winkelstraten liggen er blakend bij.

De heren Doornbos en Gort in de binnenstad van Delfzijl‘Maar het kan nóg mooier, want er ontbreken nog enkele speciaalzaken. We denken dat dit nu een zeer geschikt moment is voor jonge ondernemers om in te stappen, want als alle plannen die er nu liggen worden uitgevoerd, dan heeft Delfzijl straks echt een binnenstad met een sterke regiofunctie, en een prachtige Strandboulevard’, zeggen Reinier Doornbos, ondernemer en franchisenemer van de HEMA, en Roelof Gort, supermarktmanager van Albert Heijn in Delfzijl.

Dat het weer de goede kant op gaat in Delfzijl is mede te danken aan de eendrachtige samenwerking tussen de ondernemers, aangesloten bij de Handelsvereniging Delfzijl en de gemeente Delfzijl. Zo is een van de grootste problemen van de afgelopen jaren - de leegstand van winkelpanden - aangepakt door winkels vanuit de periferie naar de binnenstad te lokken. Ook geeft de gemeente extra steun aan ondernemers in de binnenstad.

‘Maar: we zijn er nog niet! De leegstand is met negen procent dan wel lager dan het landelijk gemiddelde, en het is ook veel minder dan het geweest is, maar er zijn dus nog steeds enkele winkelpanden vrij. Het publiek heeft aangegeven dat men vooral een groenteboer en een schoenenzaak mist. Ook geven ze aan dat ze “leuke winkeltjes” missen. Dus: kansen genoeg voor jonge, startende ondernemers’, aldus Roelof Gort, die ook bestuurslid is van de Handelsvereniging Delfzijl en voorzitter van Stadsmarketing Delfzijl. Dat is precies de reden dat gemeente en bureau Eemsdelta\EZ bezig zijn met een campagne om startende ondernemers te interesseren voor Delfzijl.

Om het voor jonge winkeliers aantrekkelijker te maken, zou het misschien een idee zijn wanneer gemeente en Eemsdelta\EZ gaan praten met vastgoed-eigenaren, suggereren beide ondernemers. Misschien zijn zij bereid om de eerste tijd de huur aantrekkelijk laag te houden, en na enige tijd, als de zaak draait, wat te verhogen. ‘Wanneer de vastgoed-eigenaren in de huurprijs maatwerk zouden leveren, dan krijg je een gezond model. De starters kunnen dan eerst wat geld verdienen en hun zaak op poten zetten. Daarna kan de huur gestaag genormaliseerd worden. Dat is uiteindelijk ook in het belang van de vastgoed-eigenaren’, is een suggestie van Reinier Doornbos.

Doornbos zegt dat hij er zelf het levende bewijs van is dat het momenteel weer prima ondernemen is in de havenstad: ‘zijn’ Hema doet weer goede zaken. ‘Ik denk dat dit voor jongeren echt het moment is om in te stappen. In vergelijking tot vijf jaar geleden is de binnenstad met spróngen vooruit gegaan, de verwachting is dat die groei zal doorzetten. Er is mooie bestrating en het straatmeubilair is verbeterd. En straks worden tal van plannen in uitvoering genomen. Zo komt er een stadsstrand, een Strandboulevard, de Vennenflat wordt gesloopt en er komt een prachtige parkeervoorziening’.

Beide bestuursleden hopen dat de samenwerking tussen ondernemers, gemeente, vastgoedeigenaren en evenementen, die zo vruchtbaar is geweest, wordt voortgezet. ‘Je ziet dat het negativisme is afgenomen. Straks zijn we als binnenstad een mooie ‘huiskamer’, aan een prachtig strand. Alleen zullen we dat wel meer moeten uitstralen, want wij zijn hier veel te bescheiden. We hebben nu écht iets om trots op te zijn, en het wordt straks alleen nog maar mooier. Delfzijl bruist weer!’, aldus twee trotse inwoners van Delfzijl.

Bent u ondernemer in het centrum van Delfzijl of wilt u daar mogelijk een onderneming starten? Dan kunt u bij Eemsdelta\EZ terecht voor extra ondersteuning. Meer daarover leest u in het artikel ‘Gemeente Delfzijl gaat ondernemers in centrum ondersteunen’.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Eemsmond
Appingedam
Loppersum
Provincie

Privacyverklaring