Economie Eemsdelta versterkt met komst unieke fabriek voor brandwerend karton (15-04-2019)

logo
Zoeken

Economie Eemsdelta versterkt met komst unieke fabriek voor brandwerend karton (15-04-2019)

De economie in noord-Groningen heeft een nieuwe impuls gekregen met de komst van een bijzondere fabriek in Middelstum. Het betreft een voor Nederland uniek bedrijf, Cellx, dat speciaal bewerkt karton gaat produceren, dat kan worden gebruikt voor de meest uiteenlopende doeleinden. Met dit karton als constructiemateriaal wil Cellx vanuit Middelstum de wereld veroveren.

Huizen of interieurs van karton, tussenwanden in kantoren of plafond-elementen van karton: de toepassingen voor het nieuwe product dat straks in Middelstum gefabriceerd gaat worden lijken eindeloos. Het betreft recent ontwikkeld brandwerend karton dat op de markt gebracht gaat worden door de firma Cellx, die sinds maart 2019 officieel is gevestigd in Middelstum (gemeente Loppersum, straks Eemsdelta). Cellx beschouwt karton niet als het aloude verpakkingsmateriaal voor dozen, maar wil het als eerste bedrijf in Nederland gaan inzetten als constructiemateriaal.

‘De naam van ons bedrijf - Cellx - is een afkorting van “cellulose met de x-factor”. Daarmee bedoelen we dat het echt om een heel bijzondere kartonsoort gaat met in onze ogen ongelooflijk veel toepassingsmogelijkheden. Sexy dus!’, glimlacht Gijzen, Henk Gijzen, managing-director.

Cellx heeft een productieproces ontwikkeld waarmee karton brandwerend en extra stevig wordt. Het innovatieve materiaal is licht, sterk en uitstekend recyclebaar. ‘Zelfs bij een temperatuur van 1.000 graden houdt het materiaal zich goed,’ aldus Gijzen.

Start-up Cellx heeft aan de Pompsterweg een bedrijfsruimte gevonden naast die van het in de regio zeer bekende Vast Banket. Binnenkort worden de machines geïnstalleerd, waarna in juni met de productie van het brandwerende karton kan worden begonnen. En daarmee is Middelstum dan een uniek bedrijf in de maak-industrie rijker dat binnen enkele jaren aan tientallen mensen werk kan bieden.

Dat Cellx zich in Middelstum in de Eemsdelta vestigt is mede te danken aan ondersteuning vanuit Economic Board Groningen (EBG) en bureau Eemsdelta\EZ. In het voortraject bij het zoeken naar een geschikte locatie bezocht EBG-medewerker Roy Boxmeer samen met Henk Gijzen de regio, en zo kwamen ze ook in Middelstum terecht. En bemiddelde Eemsdelta\EZ bij het zoeken en vinden van geschikte medewerkers, samen met Werk in Zicht.

Dat karton interessant is als constructiemateriaal is ook te zien in Nieuw-Zeeland: daar is zelfs al een kathedraal van karton gebouwd, de “Paperchurch”. ‘Wij zijn er van overtuigd dat we ons karton straks voor ongelooflijk veel doeleinden kunnen gebruiken. We kunnen niet wachten tot de machines er straks staan. We staan te trappelen!’, vertelt Henk Gijzen.

Het brandwerende karton werd drie jaar geleden ontwikkeld door uitvinder Lode Bruins. Hij kwam op het idee omdat hij hoopte brandwerende en duurzame huizen voor vluchtelingen te kunnen ontwikkelen. Toen hij het product had ontwikkeld, kwam hij in contact met ondernemer Anno van der Meer, waarna ze samen het product verder hebben ontwikkeld om het gereed te maken om op de markt te brengen. Zij zochten contact op met Henk Gijzen, die ervaring heeft in internationale sales & marketing.

‘Ik geloof echt in het product. Volgens mij is er een enorme marktpotentie en ik zie het als een prachtige uitdaging om het op de markt te brengen. Anderhalf jaar geleden kwamen we in contact met de Economic Board Groningen dat ons voortvarend hielp en ons wees op de mogelijkheden van de Eemsdelta in noord-Groningen’, aldus Henk Gijzen.

Een groot bijkomend voordeel van het brandwerende karton dat hij hiermee creëerde, is dat het een duurzaam alternatief biedt voor veel andere constructiematerialen. ‘Karton kan maar liefst zeven keer opnieuw worden gebruikt en Cellx bevat natuurlijke ingrediënten. Het tast het milieu niet aan en is zelfs biologisch afbreekbaar’, zo geeft operationeel directeur Jan-Joris van Dijk aan.

‘Ons eigen kantoor gaan we straks uiteraard ook zoveel mogelijk met Cellx inrichten’, zo geeft Van Dijk aan. ‘Van bureaus en tafels tot plafonds en wanden.’

‘Eén van de aantrekkelijke kanten van noord-Groningen is dat er nog bedrijfsruimte beschikbaar is tegen concurrerende prijzen. We hadden 3.500 tot vierduizend vierkante meter nodig. Zo kwamen Farmsum en Middelstum in beeld, waarna de keuze uiteindelijk op Middelstum is gevallen’.

‘Een van de voordelen van Middelstum is ook dat het slechts twaalf kilometer verwijderd is van de Zernike Campus Groningen, het centrum voor wetenschappelijke kennis. Ook is er in Middelstum voldoende gemotiveerd personeel beschikbaar. En dat in combinatie met de steun van de Economic Board Groningen en de beschikbare locatie was de keuze voor Middelstum snel gemaakt’, aldus Gijzen, die zelf woonachtig is in Heerenveen.

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Appingedam
Loppersum

Privacyverklaring