Expositie ‘Nordic City’ van de IABR toert door de provincie (26-05-2016)

logo
Zoeken

Expositie ‘Nordic City’ van de IABR toert door de provincie (26-05-2016)

Negentig procent van het energieverbruik in de provincie Groningen uit duurzame energie halen. Het kan! Hoe is te zien op de expositie ‘Nordic City’ van de IABR. Deze expositie toert van half mei tot en met begin juli door de provincie.

Op weg naar een duurzaam Groningen

Expositie biedt wenkend perspectief voor de energietransitie

Dat het overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energie nodig is, staat buiten kijf. Die noodzaak wordt door veel Groningers, vanwege de gaswinning, wellicht nog sterker gevoeld dan elders in het land. Maar hoe kan deze energietransitie plaats vinden? En hoe kan dit tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de regionale economie en de ruimtelijke kwaliteit van stad en regio? Dat was de vraag waarmee het IABR–Projectatelier Groningen van start ging.

Nordic City Groningen

De provincie Groningen heeft bepaalde eigenschappen die maken dat de overgang naar duurzame energie er wel eens heel succesvol zou kunnen worden. De aanwezigheid van een grote stad met bedrijvigheid en kenniscentra, zeehavens waar energie aan land komt, chemie rond Delfzijl en natuurlijk de prachtige dorpen in de ommelanden met veel ruimte voor alternatieve energiebronnen.

Experts en betrokkenen uit stad en regio hebben in een intensief traject vier mogelijke toekomstplannen ontwikkeld. Deze vier vergezichten vormen samen de ‘Nordic City Groningen’. Een moderne versie van Stad en Ommeland in een nieuwe energieneutrale wereld vol kansen en mogelijkheden. Nordic City kan dienen als inspiratie voor de te voeren discussie. Het biedt een positieve blik op de kansen en mogelijkheden van de energietransitie.

Tournee

De komende weken gaat Nordic City op tournee. Bewoners en ondernemers van Groningen kunnen van 16 mei tot en met 3 juli de expositie vrij bezichtigen in diverse plaatsen in de provincie. Naast de expositie zijn er ook diverse presentaties waarin de toekomstperspectieven verder worden toegelicht.

Programma Nordic City Groningen Tournee

  • Onderdendam, Gereformeerde Kerk, maandag 16 mei t/m zondag 29 mei
  • Loppersum, Bibliotheek, maandag 30 mei t/m vrijdag 3 juni - Presentatie 2 juni, 19:00 uur
  • Warffum, Hogeland College, dinsdag 7 juni t/m vrijdag 10 juni - Presentatie 7 juni, 19:30 uur
  • Appingedam, Franse School, dinsdag 14 juni t/m zaterdag 18 juni - Presentatie ’s ochtends 15 juni op de Eemsdelta Expo
  • Groningen, Transfuture Festival Entrance, maandag 20 juni t/m vrijdag 24 juni, Presentatie 23/24 juni
  • Delfzijl, Delfsail, Woensdag 29 juni t/m zondag 3 juli

De expositie is tijdens de middaguren en op de avonden van de presentaties te bezichtigen.

IABR Projectatelier The Next Economy

Het project is een initiatief van de Provincie Groningen, de Gemeente Groningen, de Eemsdelta regio en de regio Groningen-Assen in samenwerking met de IABR. IABR staat voor Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Tot en met 10 juli is er een grote expositie IABR – 2016 – THE NEXT ECONOMY  in Rotterdam waar het Groningse verhaal ook onderdeel van uitmaakt.

Download hieronder de brochure over 'The Nordic City' (beschikbaar als pdf in Nederlands en Engels) en de poster.

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Appingedam
Loppersum

Privacyverklaring