“Internationaal talent grote kans voor bedrijven Eemsdelta!” (12-07-2018)

logo
Zoeken

“Internationaal talent grote kans voor bedrijven Eemsdelta!” (12-07-2018)

Bedrijven in de Eemsdelta en elders in de provincie Groningen die op zoek zijn naar schaars talent om vacatures te vervullen, kunnen ook eens denken aan “internationals”. Er zijn in de Eemsdelta en elders in het Noorden namelijk steeds meer mensen van buitenlandse komaf (“expats”) die graag in Nederland zouden willen blijven, mits ze een aantrekkelijke baan kunnen krijgen. Samen vormen de expats, onder wie ook recent afgestudeerden aan de RUG of Noordelijke hogescholen, een potentiële ‘goudmijn’ voor de Noordelijke arbeidsmarkt. Dat betoogt Maartje de Jonge, relations manager bij het International Welcome Center North (IWCN).

Het IWCN is een aan het Gedempte Zuiderdiep 98 in Groningen gevestigde organisatie die zich er voor inzet dat mensen uit het buitenland die tijdelijk naar Noord-Nederland komen om hier te studeren of te werken, zich hier welkom voelen en zich hier zo snel mogelijk thuis voelen.

Aangezien het in veel gevallen gaat om hoog opgeleide en ondernemende mensen, kunnen velen van hen (na afloop van hun studie) ook aantrekkelijk zijn voor Noordelijke bedrijven. Voor de Noord-Nederlandse economie is het belangrijk dit buitenlandse talent te koesteren, want er is sprake van vergrijzing, er zijn minder jongeren dan vroeger om hier te studeren en de economie bloeit volop.

Maartje de Jong - relations manager bij het International Welcome Center North‘Wanneer bedrijven zeggen dat het lastig is om bepaalde vacatures te vervullen, dan zeg ik: “Denk ook eens aan buitenlands talent! De bedrijven zouden even out of the box kunnen denken, en proberen om internationals voor die vacatures te krijgen. Is dat lastig? Nou: dat valt heel erg mee, want die bedrijven kunnen een beroep op het IWCN doen. Wij hebben enorm veel kennis in huis en kunnen de bedrijven ontzorgen op HR-gebied en helpen om er voor te zorgen dat de internationals zich zo snel mogelijk bij hen op hun gemak voelen’, zo zegt Maartje.

Overigens zijn er in de Eemsdelta al veel bedrijven waar internationals werken, zoals bij Google, Akzo Nobel of Tejin. Maar veel andere bedrijven zijn nog niet op de hoogte van de mogelijkheden.

Maartje de Jonge (41) is sinds september 2017 relations manager bij het IWCN. Daarvoor werkte ze als manager bij een Amerikaans bedrijf om producten te helpen verkopen in de Benelux. Ze heeft dus veel commerciële ervaring. ‘Ik geloof dat je om goed te kunnen functioneren in een commerciële functie, je een mensen-mens moet zijn, en dat je de behoeften van anderen ziet.’ Overigens heeft Maartje ook ervaring in het onderwijs, want voordat ze voor het Amerikaanse bedrijf ging werken, was ze actief in het onderwijs.

Vanwege haar commerciële achtergrond en werkervaring werd ze door het IWCN gevraagd voor de functie van relations manager. Dat houdt in dat ze naar tal van bedrijven en bedrijvenverenigingen in het Noorden gaat en presentaties geeft. Ook vertelt ze over het project “Top Dutch Talent”, een initiatief om te bevorderen dat buitenlands talent voor de Noordelijke arbeidsmarkt behouden blijft.

‘Ik vind het een prachtige baan. Ik heb gemerkt dat veel bedrijven enerzijds zitten te springen om adequaat personeel, terwijl er anderzijds veel hoger opgeleiden in het Noorden met een buitenlands paspoort hier graag aan de slag zouden willen. Het is prachtig om er aan mee te werken om vraag en aanbod bij elkaar te kunnen brengen’, zegt Maartje.

Job Cafés

Om in het Noorden gevestigde bedrijven te helpen aan medewerkers organiseert het IWCN onder meer job cafe’s, ook voor internationale bedrijven als Google of IBM. Ook probeert het IWCN banen te vinden voor echtgenoten of echtgenotes of partners. Of ze wijst de internationals op het feit dat er hier ook International Schools zijn waar hun kinderen terecht kunnen.

‘De Nederlandse cultuur is wel anders dan veel expats gewend zijn. Mensen in Nederland blijven op het werk bijvoorbeeld meestal collega’s, maar worden geen vrienden. Daar moeten die expats wel even aan wennen, vrienden moeten ze dus elders maken. Ook helpen we bij taal- en cultuurtrainingen, maken we job portals en maken we vacatures zichtbaar. Het is dus nogal divers waar ik bij betrokken ben. Ik ben eigenlijk een manusje van alles. Maar mijn core-business is wel dat ik internationals zichtbaar moet maken bij de Noordelijke bedrijven’.

Wie dus op zoek is naar een international voor een geschikte functie, of wie al een international in dienst heeft maar wat begeleiding kan gebruiken op HR-gebied, kan contact opnemen met Maartje de Jonge van het IWCN.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Bel voor een afspraak met Eemsdelta\EZ:

0596 - 63 91 18

Snel naar

Delfzijl
Appingedam
Loppersum

Privacyverklaring