Afscheid burgemeester Gerard Beukema

Waarnemend burgemeester Gerard Beukema heeft tijdens een buitengewone raadsvergadering op vrijdag 14 januari 2022 afscheid genomen van de gemeente Eemsdelta. Tijdens het afscheid waren er lovende woorden voor de burgervader van de commissaris van de Koning, collegeleden en fractievertegenwoordigers. Beukema was sinds 2021 waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Eemsdelta en daarvoor bijna zes jaar van de gemeente Delfzijl.

Eerste zilveren erepenning van Eemsdelta

Als blijk van waardering voor zijn grote inzet en betrokkenheid ontving Gerard Beukema de eerste zilveren erepenning van de gemeente Eemsdelta, met een bijbehorende draagspeld uit handen van locoburgemeester Annalies Usmany-Dallinga. Het ontwerp van de zilveren erepenning en bijbehorende speld zijn gebaseerd op de ambtsketen van Eemsdelta. De drie hoofdelementen water, landerijen en hangende keukens zijn er in verwerkt. Voorafgaand aan de uitreiking van de erepenning droeg de loco-burgemeester een gedicht voor dat speciaal voor Gerard Beukema is geschreven door dichter Alfred van Hall. Gerard Beukema na de overhandiging: "Het is een grote eer om de laatste erepenning van Delfzijl en nu ook de eerste erepenning van Eemsdelta te mogen ontvangen".  

"De ongekroonde koning"

Commissaris van de Koning van Groningen, René Paas noemde Gerard in zijn toespraak de ongekroonde koning van de strijd tegen de gevolgen van de aardbevingen. "Als een tijger stortte Gerard zich op de versterkingsoperatie. Daarin kon hij alles kwijt waar hij goed in is. Gerard is een dossiervreter en verdiept zich in al die stukken. Hij heeft daarnaast een groot tactisch en strategisch inzicht. Daar hebben Eemsdelta en de provincie Groningen zeker van geprofiteerd", aldus de commissaris. 

Persoonlijke contacten

Na de toespraak van de commissaris was het woord aan de acht fractievoorzitters van de gemeenteraad en de griffier. Zij roemden de burgemeester om zijn betrokkenheid bij de inwoners en zijn scherpte en humor als raadsvoorzitter. 

De locoburgemeester gaf aan dat het college zich in deze periode geen betere burgemeester had kunnen voorstellen dan Gerard. "Je bent er voor de inwoners, je deur staat altijd open voor een gesprek. Ze komen niet alleen bij jou, maar je gaat zelf ook naar inwoners toe als dat nodig is". 

"Ik had deze jaren niet willen missen"

Gerard Beukema: "Ruim twee jaar zou mijn waarnemend burgemeesterschap naar verwachting gaan duren. Er zijn vier jaar extra bijgekomen. Voor mij was dit een onverwachte en heel mooie afsluiting van mijn politiek-bestuurlijke loopbaan. Ik had deze jaren niet willen missen. Ik ben gaan houden van de inwoners van dit gebied. Vaak recht voor zijn raap en geen woord te veel".

Meer informatie

Op eemsdelta.nl/burgemeester zijn ook de afscheidsspeech en het gedicht terug te lezen. De buitengewone raadsvergadering terugkijken kan via eemsdelta.nl/raad.
 

Afbeeldingen afscheid Gerard Beukema

Opspelden erepenning Oorkonde en eerste zilveren legpenning gemeente Eemsdelta

Foto 1: Gerard Beukema krijgt de erepenning opgespeld door zijn vrouw Mirjam de Meijer.

Foto 2: De oorkonde en de eerste zilveren erepenning van de gemeente Eemsdelta, met de draagspeld.