Burgemeester reageert op aardbevingen

Maandagavond 4 oktober heeft er rond 23.00 uur opnieuw een aardbeving plaatsgevonden in de gemeente Eemsdelta, bij Zeerijp. Dit is de derde beving binnen 24 uur. Ook de laatste beving is op veel plekken in onze gemeente gevoeld. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2,2 op de schaal van Richter. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

Meer informatie over deze beving vind je op de website van het KNMI.

Op 4 oktober zijn er twee bevingen geweest in Zeerijp en een beving van 1,8 in Appingedam. 

Burgemeester Gerard Beukema: "Gisteren werden wij drie keer geconfronteerd met een aardbeving waarvan het epicentrum in onze gemeente lag. Ondanks het versneld dichtdraaien van de gaskraan in het Groningenveld, blijft de grond onrustig en komen bevingen nog altijd voor. De vraag is of dit hoort bij het proces van afbouw van de gaswinning of dat er een andere directe oorzaak is aan te wijzen. Daarover zou meer duidelijkheid moeten komen. Gisteren en vanochtend heb ik al gesproken met minister Blok van EZK en minister Ollongren van BZK.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u als inwoner opnieuw bent geschrokken, want een aardbeving went nooit. Wij leven met u mee.

Heeft u schade? Meld dit bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen, het IMG. Heeft u behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 140596".

Wil je schade melden?

Schade melden kan via het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Je kunt IMG bereiken via telefoonnummer 0800 4444 111 of via hun website.