Centrum Delfzijl heeft nu een schaak- en damtafel in de buitenlucht

Zaterdag 18 juni is de schaak- en damtafel in het centrum van Delfzijl feestelijk geopend. Wethouder Jan Menninga mocht de openingshandeling verrichten door een potje te spelen tegen geoefende schakers en dammers.

Bewonersinitiatief

De schaak- en damtafel is een bewonersinitiatief van de Schaakclub DAC en Damclub Delfzijl. De schakers en dammers zagen dat op veel plekken in Nederland schaak- en damtafels populair zijn. Zij hadden de wens om ook in hun eigen woonplaats te kunnen schaken en dammen in de buitenlucht. De 2 clubs hebben de handen ineen geslagen met als resultaat dat er in het centrum van Delfzijl  een prachtige schaak- en damtafel staat die door iedereen gebruikt mag worden. Wethouder Menninga is enthousiast over het initiatief: "Dit is een mooi voorbeeld van een bewonersinitiatief. De gemeente ondersteunt en faciliteert graag dit soort ideeën vanuit de samenleving. Wat ik goed vind om te zien, is dat de initiatiefnemers gekozen hebben voor een 8-persoons tafel die ook toegankelijk is voor 2 rolstoelgebruikers.". 

Goed voor concentratie en brein

Samen een potje schaken of dammen aan de schaak- en damtafel zorgt voor plezier. Het verbindt jong en oud, ervaren spelers met minder ervaren spelers. Aan de schaak- en damtafel is een praatje snel gemaakt. De denksport is niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar heeft ook nog eens positieve effecten op de concentratie en op het brein.

De schaak- en damtafel werd gefinancierd door de Bewonerscommissie Centrum Delfzijl, de Postcodeloterij en een bijdrage uit het door de gemeente Eemsdelta beschikbaar gestelde wijkbudget. De ondernemers van het centrum hebben prijsjes beschikbaar gesteld. 
 

Wethouder Jan Menninga speelt een potje dammen
Wethouder Jan Menninga (rechts) speelt een potje dammen.