College wil Energiehuis Eemsdelta in Middelstum duurzaam en aardgasvrij maken

College wil duurzame demowoning 'Energiehuis Eemsdelta' in Middelstum duurzaam en aardgasvrij maken. Inwoners uit Eemsdelta kunnen in het Energiehuis onder andere terecht voor onafhankelijk advies over energie besparen en het aardgasvrij maken van hun woning.

Lees hieronder het persbericht. 

College wil Energiehuis Eemsdelta in Middelstum duurzaam en aardgasvrij maken

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor geld beschikbaar te stellen voor het verduurzamen en aardgasvrij maken van het 'Energiehuis Eemsdelta' aan de Heerestraat 17 in Middelstum. Eerder was deze woning bekend als duurzame demowoning. Het Energiehuis is al in gebruik als informatie- en expositiecentrum. De vooroorlogse woning met winkel is in 2019 door de voormalige gemeente Loppersum gekocht om er een duurzame demowoning van te maken. De kosten worden gedekt uit subsidies van het Nationaal Programma Groningen (€ 160.000,-) en het Programma Aardgasvrije Wijken (€ 460.000,-). 

De gemeente gaat de voorbereidende werkzaamheden na het raadsbesluit verder uitwerken om in het vierde kwartaal van dit jaar te kunnen starten. Bij de ontwikkeling van de plannen zijn direct omwonenden en belanghebbenden betrokken. Zij zijn inmiddels geïnformeerd over het collegebesluit. 

Verduurzamingsmaatregelen deels zichtbaar

Wethouder Meindert Joostens: "Het is de bedoeling dat het Energiehuis Eemsdelta nu ook zelf verduurzaamd wordt. Door woningen in Eemsdelta te isoleren en gebruik te maken van duurzame warmte en elektriciteit leveren we een bijdrage aan het Klimaatakkoord. Volgens dit akkoord moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland in 2030 verduurzaamd zijn." In het Energiehuis kunnen bezoekers stap voor stap zien hoe de verduurzamingsmaatregelen zijn uitgevoerd. Op sommige plekken zijn de materialen of maatregelen deels zichtbaar of niet geheel afgewerkt. 

Het Energiehuis wordt geïsoleerd, krijgt zonnecollectoren, zonnepanelen en een oplaadpunt voor een elektrische auto. Ook wordt er een warmtepomp geïnstalleerd en op de begane grond komt vloerverwarming. Door de verbouwing is het mogelijk een duurzame tuin bij de demowoning aan te leggen, met bijvoorbeeld waterdoorlatende bestrating en opvang voor regenwater. Inwoners kunnen meedenken over het ontwerp en de uitvoering van de tuininrichting. 

Postergalerij Aardgasvrije woningen

Inwoners uit Eemsdelta kunnen in het Energiehuis terecht voor een onafhankelijk advies over energie besparen en het aardgasvrij maken van hun woning. In de expositieruimte bij het Energiehuis hangen een twintigtal posters met verhalen van bewoners die hun woning aardgasvrij hebben gemaakt. Bezoekers kunnen zich laten inspireren door deze verhalen. Vaak zijn deze aardgasvrije woningen op afspraak te bezoeken. 

Meer informatie over het Energiehuis Eemsdelta is te vinden op eemsdelta.nl/energiehuis-eemsdelta.
Inwoners die het Energiehuis willen bezoeken kunnen hiervoor mailen naar energiehuis@eemsdelta.nl

Duurzame demowoning