Damster toren gerestaureerd: de klokken luiden weer!

De Damstertoren in Appingedam is gerestaureerd en werd vandaag feestelijk geopend. De steigers rond de toren zijn na 1,5 jaar verwijderd en ook het carillon kan weer bespeeld worden. Op 11 juni, tijdens Open Toren Dag, is iedereen welkom om vanaf de toren te genieten van het uitzicht over de stad Appingedam.

Repareren, voegen en schilderen

In november 2020 is gestart met het restaureren van de toren die hoort bij de Nicolaïkerk en het Raadhuis. Wethouder Pier Prins (erfgoed) vertelt: "Het leien dak van de toren is vervangen. Metselwerk is hersteld en gevoegd. Ook is de toren geschilderd. Tijdens de werkzaamheden bleek dat een groot aantal balkkoppen er slecht aan toe waren. Deze zijn hersteld. Dit zorgde voor een vertraging, maar de toren is nu weer toekomstbestendig". 

Publiek mag naar boven

De Stichting Damster Klokkenspel is blij met de restauratie. Zij organiseert daarom extra carillonconcerten, waarbij de beiaardier via een beeldverbinding vanaf de begane grond te zien is. Tijdens de restauratie van de toren is een nieuwe toegangstrap tot het bovenste torenplatform gemaakt. Halverwege de toren zijn bijzondere voorwerpen tentoongesteld die buiten gebruik zijn geraakt. Tijdens bijzondere dagen zal de toren open zijn voor publiek. Zoals bijvoorbeeld aankomende zaterdag 11 juni, tijdens Open Toren Dag. Iedereen is dan welkom om vanaf de toren te genieten van het uitzicht over de stad Appingedam.

De voormalige gemeente Appingedam en de provinciale Monumentencommissie verleenden goedkeuring en medewerking aan de restauratie. Het Fonds Eemsmond en de Loge van de Odd Fellows uit Appingedam zorgden voor financiële steun.

Foto van de opening van de toren. Wethouder Pier Prins (erfgoed) opende  de toren door de klokken te laten luiden met beiaardiers Adolph Rots en Vincent Hensen-Oosterdijk
Wethouder Pier Prins (erfgoed) opende de toren door de klokken te laten luiden met beiaardiers Adolph Rots en Vincent Hensen-Oosterdijk.