De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Elk jaar is het van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving.

Het zorgen voor een ander ervaren deze kinderen en jongeren als normaal en het geeft ook voldoening. Maar tegelijkertijd kan het ook zwaar zijn. Zo maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten. En soms missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Om deze groep te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.

Zorgsituatie

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving lang niet altijd dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Niet te missen

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorger, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op een vroege leeftijd. Het thema van dit jaar is daarom "Niet te missen!". De campagne "Niet te missen!" laat via video’s, posters en verhalen zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren.

Zowel online als in de echte wereld moet het niet te missen zijn, met als doel meer bewustwording, herkenning en erkenning.

Activiteiten

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken.

In de gemeente Eemsdelta kunnen kinderen en jongeren zich opgeven voor de fundag op 5 juni. Heb je zin om te kanoën, midgetgolfen of andere sport & spel activiteiten te doen? Geef je dan op bij Maja Dijkstra (jongerenwerker Cadanz Welzijn). De fundag is bij Landgoed Ekenstein in Appingedam en is van 13.30 tot 17.00 uur. Deelname is gratis!

Meer informatie

Voor meer informatie en/of aanmelden kun je mailen naar Maja Dijkstra van Cadanz Welzijn, of bellen naar 06 109 54 787.

Jonge mantelzorgers zitten naast elkaar op een bank