Duurzame demowoning

In de duurzame demowoning krijg je gratis advies hoe je de eigen woning kunt verduurzamen.

Over de duurzame demowoning

In de gemeente Eemsdelta, in het dorp Middelstum, staat een duurzame demowoning. In deze woning kun je zien hoe je een woning kunt verduurzamen en aardgasvrij maken. Daarnaast kun je er terecht voor informatie over subsidies en leningen voor energiebesparing en duurzaamheid.

Aan de Heerestraat 17 in Middelstum heeft de gemeente een woning uit 1937 aangekocht om er een duurzame demowoning van te maken. Hier kun je informatie krijgen over het verduurzamen van je eigen woning. Door je woning te isoleren bespaar je energie en geld, en heb je minder last van tocht of een koude vloer. Daarnaast is het beter voor het milieu en het klimaat om energie te besparen en geen aardgas meer te gebruiken. De demowoning gaat zelf ook verduurzaamd en aardgasvrij gemaakt worden. Dit gebeurt op zo’n manier dat je kunt zien hoe dat gedaan is.

Grote expositieruimte

Bij de demowoning is een grote expositieruimte. Hier kun je voorbeelden bekijken van duurzame verwarmingsinstallaties, isolatiematerialen, zonnepanelen enzovoort.

Er is informatie over subsidies en leningen voor energiebesparing en duurzaamheid, over het Energieloket van de gemeente, onze lokale energiecoöperaties en andere duurzame projecten in Eemsdelta. Ook zijn er posters te zien met informatie over woningen in de gemeente die al door de bewoners aardgasvrij zijn gemaakt of waar veel energie bespaard is. Deze duurzame woningen zijn vaak ook te bezoeken, zodat je ze met eigen ogen kunt bekijken en van de bewoners een eerlijk verhaal kunt horen hoe het bevalt.

Bezichtigen op afspraak

De expositieruimte van de demowoning is op afspraak open op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur. Je kunt een afspraak maken door een e-mail te sturen naar duurzamedemowoning@eemsdelta.nl.

Als je vooraf een vragenlijst over je woning invult op het Energieloket van de gemeente en deze uitgeprint meeneemt om in de demowoning te bespreken, krijg je gratis een energiebespaarpakket mee (zolang de voorraad strekt).

Video's

Eind juni 2020 gingen we vanuit de voormalige gemeente Loppersum (nu gemeente Eemsdelta) met de buren van de demowoning in gesprek tijdens een informatiebijeenkomst. Bekijk hieronder de video.

Informatie duurzame demowoning

Over de inrichting en opening van de expositieruimte in november 2020 is ook een filmpje gemaakt. Bekijk hieronder de video.

Inrichting expositieruimte Duurzame Demowoning

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.