Eerste burgemeestersboom in Eemsdelta

Vandaag heeft burgemeester Ben Visser de eerste burgemeestersboom geplant achter de Nicolaikerk in Appingedam.

De burgemeester ontving bij zijn installatie als burgemeester een speciale burgemeestersschep van de gemeenteraad met daarbij de opdracht om een burgemeestersboom te planten. Deze schep is bedoeld voor elke burgemeester van Eemsdelta

Nestor Bert Raangs overhandigt de burgemeestersschep aan de burgemeester.
Nestor Bert Raangs overhandigt de burgemeestersschep aan de burgemeester.

De nestor van de raad, Bert Raangs, gaf een korte introductie over de opdracht vanuit de raad en de boom die geplant werd. Met de overhandiging van de burgemeestersschep was de eer aan burgemeester Ben Visser om de boom een plek te geven. De bontbladige esdoorn (een Acer pseudoplatanus ‘Leopoldii’) is gekozen omdat deze boom goed groeit in dit gebied. Daarnaast is de boom geschikt voor de grondsoort in de gemeente, windbestendig en passend in de parkachtige omgeving achter de Nicolaikerk. Ook levert de boom een positieve bijdrage als drachtboom voor bijen.

Burgemeester Visser plant de burgemeestersboom achter de Nicolaikerk.
Burgemeester Visser plant de burgemeestersboom achter de Nicolaikerk.

Op de plek waar de burgemeestersboom geplaatst is, stond tot voor kort een boomstronk waarin een pelikaan was uitgezaagd. Een houtkunstenaar maakte het kunstwerk in 2009, nadat de grote boom jaren eerder al was omgewaaid. Vanwege de staat van de boomstronk is deze onlangs weggehaald in overleg met de initiatiefnemers en de kunstenaar. Er wordt gekeken of de boomstronk met het kunstwerk een andere plek kan krijgen.

Burgemeester Visser plant de burgemeestersboom
De bontbladige esdoorn is gekozen, omdat deze boom goed groeit in dit gebied.