Gemeente Eemsdelta en LOPEC gaan samen voor warmtenet Loppersum

Het warmtenet wordt aangelegd bij woningen aan de Molenweg, Schoolstraat en Badweg. Naar verwachting zijn deze eind 2023 aardgasvrij.

Als gemeente Eemsdelta gaan wij een samenwerking aan met de Energiecoöperatie LOPEC voor de aanleg van het warmtenet in Loppersum. Wethouder Meindert Joostens, namens onze gemeente, en Tjitse Mollema, voorzitter van de Lopster Energie Coöperatie (LOPEC), hebben daarvoor op donderdag 15 september hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst.

Aardgasvrije woningen en gebouwen

Het warmtenet wordt aangelegd bij woningen aan de Molenweg, Schoolstraat en Badweg. Het gaat om 59 woningen en 5 gebouwen. Naar verwachting zijn deze eind 2023 aardgasvrij. Samen met LOPEC zijn wij enige tijd geleden gestart met de voorbereidingen. Hierbij staat voorop dat woningeigenaren en de gebruikers van de gebouwen tevreden zijn over betaalbaarheid, comfort en gebruikersvriendelijkheid.

Bewonersparticipatie

Als gemeente zijn wij trekker van de Proeftuin Aardgasvrije Wijken 'Warmtenet Loppersum'. LOPEC houdt de belangen van woningeigenaren in de gaten, zowel tijdens de voorbereiding als uitvoering. Zowel LOPEC als wij vinden het belangrijk dat bewoners en gebruikers zich betrokken weten bij de plannen, erachter staan en mee willen doen.

De aanleg van het warmtenet is mogelijk door diverse subsidies van het Rijk: Nationaal Programma Groningen, Programma Aardgasvrije Wijken en Nationaal Coördinator Groningen. De gemeenteraad heeft de subsidies in juni beschikbaar gesteld. Welke aannemer de voorbereidende werkzaamheden gaat uitvoeren wordt eind dit jaar bekend.

Wethouder Meindert Joostens en Tjitsema Mollema, voorzitter Lopster Energie Coöperatie ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.
Wethouder Meindert Joostens (rechts) en Tjitsema Mollema, voorzitter Lopster Energie Coöperatie.
Wethouder Meindert Joostens (rechts) en Tjitsema Mollema, voorzitter Lopster Energie Coöperatie ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.
Wethouder Meindert Joostens (rechts) en Tjitsema Mollema, voorzitter Lopster Energie Coöperatie ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.