Gemeente Eemsdelta zoekt inwoners met duurzame woning

De gemeente Eemsdelta is op zoek naar inwoners die hun kennis en ervaringen willen delen over hoe zij hun woning aardgasvrij hebben gemaakt, of veel hebben gedaan om hun huis energiezuinig te maken. Ben jij of ken jij die inwoner? Lees dan gauw verder.

De gemeente Eemsdelta is op zoek naar inwoners die hun kennis en ervaringen willen delen over hoe zij hun woning aardgasvrij gemaakt of vergaand verduurzaamd hebben. In de expositieruimte bij de duurzame demowoning in Middelstum kunnen bezoekers zich daarna laten inspireren door deze verhalen. Wethouder Meindert Joostens: 'Eemsdelta is een jonge gemeente, die duurzaamheid belangrijk vindt. Als inwoners hun woning aardgasvrij willen maken of energie willen besparen, dan ondersteunen wij hen hierbij. Verhalen en tips van bewoners die hiermee ervaring hebben, zijn hierop een waardevolle aanvulling.'

Verhalen en tips uit de eerste hand

In de expositieruimte van de duurzame demowoning aan de Heerestraat 17 in Middelstum is een postergalerij met duurzaamheidsverhalen van inwoners van de voormalige gemeente Loppersum. Zij hebben hun woning al aardgasvrij gemaakt of andere vergaande energiebesparende maatregelen genomen. De gemeente Eemsdelta wil hier de ervaringen van inwoners van de voormalige gemeenten Appingedam en Delfzijl aan toevoegen. Voor nieuwe verhalen van inwoners van de voormalige gemeente Loppersum is er ook plek. Wethouder Meindert Joostens: 'Vaak zijn de duurzame woningen te bezoeken en kun je in gesprek gaan met de bewoners. Zo kunnen bezoekers uit de eerste hand  horen hoe een warmtepomp werkt en dat je door je woning te isoleren energie en geld bespaart én minder last hebt van tocht of een koude vloer.'

Oproep deelname postergalerij

Woon jij in de gemeente Eemsdelta en heb jij jouw woning aardgasvrij of energiezuinig gemaakt? Wil jij andere mensen vertellen hoe je dat gedaan hebt en hoe het resultaat bevalt? Mogen we van jouw woning een poster maken voor in de postergalerij in de demowoning? Wil jij jouw ervaringen delen? Mail dan naar duurzamedemowoning@eemsdelta.nl.

Gratis energiebespaarpakketje

Inwoners die vooraf een vragenlijst over hun woning invullen op het Energieloket van de gemeente en deze uitgeprint meenemen om in de demowoning te bespreken, krijgen een gratis energiebespaarpakketje (zolang de voorraad strekt).

De duurzame demowoning

In de demowoning zelf zijn ook voorbeelden te zien van energiebesparende maatregelen, zoals verwarmingsinstallaties, vloerverwarming, isolatiematerialen en zonnepanelen. Daarnaast kan men er gratis informatie krijgen over subsidies en leningen voor energiebesparing en duurzaamheid, over het Energieloket van de gemeente, lokale energiecoöperaties en andere duurzame projecten in de gemeente Eemsdelta. De demowoning wordt dit jaar zelf ook verduurzaamd en aardgasvrij gemaakt. Bezoekers kunnen zien hoe dat stap voor stap is gedaan.  

Openingstijden expositieruimte

De expositieruimte van de demowoning is op afspraak open op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur. Voor het maken van een afspraak kun je ons mailen via duurzamedemowoning@eemsdelta.nl.

Duurzame demowoning