Groeninitiatief in Spijk

Op vrijdag 10 juni is het project Havenweg/Nesweg in Spijk officieel geopend. Meerdere Spijksters wilden deze omgeving verbeteren. Op initiatief van de bewoners is de gedempte haven in Spijk aangepast naar een aantrekkelijke rustplek voor dorpsgenoten en toeristen. In het voorjaar van 2021 is het project al afgerond maar de coronamaatregelen stonden een eerdere opening in de weg.

Lees hieronder het persbericht.

Op vrijdag 10 juni 2022 is het project Havenweg/Nesweg in Spijk officieel geopend. Dit is een bewonersinitiatief om de gedempte haven in Spijk om te vormen naar een aantrekkelijk verpoos- en wandelgebied. Leden van Bewonersinitiatief Groen Spijk, wethouder Pier Prins, gedeputeerde Johan Hamster en directeur Area North Klaas Bakker van TenneT verrichtten de officiële openingshandeling.

Over het initiatief

Het initiatief om de gedempte haven in Spijk om te vormen is ontstaan in 2017 tijdens een ideeëncafé. Meerdere Spijksters wilden de omgeving van de Havenweg en Nesweg verbeteren. De periode daarna hebben de bewoners benut voor het maken van een ontwerp, fondsenwerving en realisatie. In 2020 hebben bewoners een aanpassing in het ontwerp aangebracht. Hierdoor vroeg het project extra tijd, maar is er wel een aantrekkelijke rustplek gerealiseerd voor dorpsgenoten en toeristen. In het voorjaar van 2021 is het project afgerond. De coronamaatregelen stonden een eerdere opening in de weg. 
 

Afbeelding van een groep mensen in een kerk die luisteren naar wethouder Prins
Wethouder Pier Prins aan het woord.

Mede mogelijk gemaakt door…

Het project is mogelijk gemaakt met financiering van de gemeente Eemsdelta, het landschapsprogramma waarmee TenneT en de provincie Groningen investeren in het landschap langs de nieuwe hoogspanningslijn van 380 kilovolt tussen Eemshaven en Vierverlaten (Hoogkerk) en het programma Erfgoed, Ruimtelijke Kwaliteit en Leefbaarheid (ERL). De initiatiefnemers van Groen Spijk hebben een financiële bijdrage van €25.000 vanuit de ERL gewonnen tijdens een pitch met meerdere bewonersinitiatieven uit de provincie. 

Man staat voor beamerscherm met daarop de tekst open voor iedereen
Jan Wiersema van Groen Spijk.