Herdenking bij Loodsmonument op 22 oktober

Het loodswezen en de gemeente organiseren een herdenking ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning op de loodsschoener Eems II. De herdenking is op vrijdag 22 oktober bij het Loodsmonument op de dijk van Delfzijl. Je kunt hierbij aanwezig zijn.

Lees hieronder het persbericht.

Herdenking bij Loodsmonument op 22 oktober, 100 jaar na de ramp

Het loodswezen en de gemeente Eemsdelta organiseren een herdenking ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning op de loodsschoener Eems II. Op 22 oktober 1921 verging tijdens een zware storm de loodsschoener Eems II met haar tienkoppige bemanning. De herdenking is op vrijdag 22 oktober om 16.00 uur bij het Loodsmonument op de dijk van Delfzijl. U bent hierbij van harte uitgenodigd.

Programma

Belangstellenden zijn vanaf 15.45 uur welkom bij het Loodsmonument naast het strand van Delfzijl. Hier zal om 16.00 uur de herdenking starten. Wethouder Jan Menninga en oud-loods Jaap Boxma van het Loodswezen houden een toespraak. Hierna leggen het Loodswezen, Groningen Seaports en de gemeente elk een krans. De aanwezigen die dit willen, kunnen aansluitend een bloem(stuk) leggen. Na de afsluiting van de herdenking, zijn de belangstellenden welkom in de haven van Delfzijl. Hier kunnen aanwezigen een bezoek brengen aan de Loodskotter Eems No.1 en een Loodstender. De Loodskotter Eems No.1 is een replica van een loodsboot zoals die vroeger op de Eems heeft gevaren. De vrijwilligers van de loodskotter houden met dit schip de geschiedenis van het loodswezen levend.

Loodsmonument

Naar aanleiding van de ramp werd op initiatief van Delfzijls Handelsvereniging een comité opgericht om geld op te halen voor de achtergeblevenen. Een deel van het geld werd besteed aan het monument. Het monument is ontworpen door de heren Noorda en De Vries van de firma M.C. de Vries Lzn. te Groningen/Leeuwarden, welke steenhouwerij ook het monument leverde. Op 21 oktober 1922 werd het loodsmonument onthuld.

Einde persbericht.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.

Het Loodsmonument in Delfzijl