Overlijden

Is iemand in de gemeente Eemsdelta overleden? Dan moet je dat melden bij de gemeente. Dit heet: aangifte van overlijden doen. Meestal doet de uitvaartondernemer de aangifte. Als nabestaande kun je dit ook zelf doen.

Uitvaartondernemers kunnen een overlijden online melden bij de gemeente.

Hoe werkt het?

Meld het overlijden binnen 6 werkdagen bij de gemeente. Daarnaast heb je toestemming nodig voor een begrafenis of crematie. Meestal regelt de uitvaartondernemer dit met de gemeente.

Vragen en antwoorden over overlijden

Als een familielid of huisgenoot overlijdt, moet er veel worden geregeld. Op de website van de Rijksoverheid staan antwoorden op de meest gestelde vragen over overlijden. Ook kun je zelf een persoonlijke checklist maken.

Begraven of cremeren

In de gemeente Eemsdelta zijn verschillende begraafplaatsen en een crematorium. Vraag de uitvaartondernemer naar de mogelijkheden. 

Hoe snel na een overlijden moet een persoon worden begraven of gecremeerd?

  • niet eerder dan 36 uur na het overlijden;
  • niet later dan 6 werkdagen na het overlijden.

Is er een situatie waardoor je hiervan wilt afwijken? Bel dan naar de gemeente. Meestal regelt de uitvaartondernemer dat voor je.

Meenemen

Voor een aangifte van overlijden zijn verschillende documenten nodig. Bel ons vóór je naar het gemeentehuis komt. Meestal regelt de uitvaartondernemer dit voor je.

Wat kost het?

Omschrijving Tarief 2021
De aangifte van overlijden: gratis
Een uittreksel van de overlijdensakte:  € 14,00

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.