Kranslegging verzetsmonument 't Zwaantje

Elk jaar in april organiseren de christelijke basisscholen een herdenking ter herinnering aan Verzetsgroep Zwaantje. Vandaag vond de plechtigheid zonder publiek en in een kleine groep plaats bij monument 't Zwaantje.

Programma

Teamleider Titia Bult van CBS de Vore opende de herdenking. Burgemeester Gerard Beukema bedankt de CBS scholen voor het adopteren van het monument in zijn toespraak. Een gedicht werd voorgedragen door twee leerlingen van de school. De burgemeester en Titia Bult hebben samen een krans gelegd. Elex Kappen, waarnemend voorzitter van de Werkgroep 4 mei Delfzijl centrum, heeft een roos gelegd.  Alle aanwezigen hebben aansluitend een roos gelegd, gevolgd door een moment van stilte.

Herdenking 't Zwaantje

Verzetsmonument Zwaantje

Het verzetsmonument Zwaantje is opgericht ter herinnering aan de verzetsgroep Zwaantje, actief vanaf 1940. Door verraad werd de groep in 1943 opgepakt en afgevoerd. De verzetsgroep hield toen noodgedwongen op te bestaan. Het monument is geadopteerd door de christelijke basisscholen in Delfzijl. Ieder jaar organiseert één van hen de herdenking.

Burgemeester Gerard Beukema voor het herdenkingsmonument 't Zwaantje

     

Een leerling van De Vore leest een gedicht voor