Landelijke inleveractie steekwapens

De gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland nemen in de Week van de Veiligheid deel aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Het doel is om jongeren bewust te maken dat het niet stoer is om een wapen op zak te hebben.

Lees hieronder het persbericht.

Gemeenten Eemsdelta en het Hogeland nemen deel aan landelijke inleveractie steekwapens: 'Drop je knife en doe wat met je life'

Een mes op zak is niet normaal en zeker niet cool! De gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland nemen in de Week van de Veiligheid deel aan de landelijke inleveractie van steekwapens. De inleveractie wordt landelijk georganiseerd voor alle gemeenten die zich hierbij willen aansluiten. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. De Week van de Veiligheid vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober.

De inleveractie wordt landelijk georganiseerd voor alle gemeenten die zich hierbij willen aansluiten. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. De Week van de Veiligheid vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober.

Niet stoer!

Door mee te doen met de landelijke inzamelingsactie moet het bewustzijn ontstaan bij jongeren dat het niet stoer is om een wapen op zak te hebben. Burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta: "Vaak realiseren jongeren zich onvoldoende welke risico’s zij voor zichzelf én voor hun omgeving opleveren door het dragen en gebruik van een wapen."

De campagne wordt gehouden in samenwerking met de middelbare scholen in beide gemeenten. Deze samenwerking is heel belangrijk vindt burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland: "De school is een logische plek om het wapenbezit en -gebruik onder jongeren te bespreken en tegen te gaan. Leerlingen worden in klassikale mentorlessen bewust van onder meer de strafrechtelijke gevolgen als je een wapen op zak hebt en deze gebruikt."

Anoniem

Tijdens de inleverweek kunnen steekwapens en slagwapens anoniem ingeleverd worden bij politiebureaus. Daar staan inlevertonnen. Daarnaast gaat een mobiele inleverlocatie rijden langs de hangplekken van jongeren. Inleveraars worden niet bestraft voor verboden wapenbezit. Ook wordt er geen registratie uitgevoerd. Aan de actie nemen meer dan 200 gemeenten deel. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

Samenwerking

Binnen de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland nemen de volgende organisaties deel aan de landelijke inleveractie: Politie Noord-Nederland, Halt, Mensenwerk Hogeland, gemeente Eemsdelta, gemeente Het Hogeland, Het Hogeland College, Terra Winsum, Jongerenwerk Eemsdelta, Noorderpoort, Dollardcollege en Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta.