Minder energie verbruiken en geld besparen?

Dan is een gratis huisbezoek van de Energiebrigade echt iets voor jou! Wij stellen je graag voor aan energiecoach Fokko en energieklusser René.

De prijzen van gas en stroom zijn nog steeds vrij hoog. Heb je een laag inkomen of een (te) hoge energierekening? Vraag dan een huisbezoek van de Energiebrigade Eemsdelta aan. De energiecoach geeft advies over bewuster omgaan met energie. De energieklusser past gratis kleine energiebesparende maatregelen in jouw woning toe. De 4 teams van de Energiebrigade hebben de afgelopen maanden al 250 huisbezoeken bij huurders en woningeigenaren afgelegd. Benieuwd naar de Energiebrigade? Wij stellen je graag voor aan energiecoach Fokko en energieklusser René. 

Energiebrigade
Energiecoach Fokko (rechts) en energieklusser René bespreken energiebesparende maatregelen tijdens een huisbezoek.

Energiecoach Fokko en energieklusser René zijn enthousiast over hun taken binnen de Energiebrigade Eemsdelta en de contacten met bewoners. Zij kijken samen met een bewoner welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Dit geldt ook voor woningen die door aardbevingsschade versterkt of gesloopt moeten worden. Maatregelen die zij kunnen aanbrengen zijn bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie of radiatorventilatoren.

Klusser René: "Het mooie is dat een bewoner direct het verschil merkt na het aanbrengen van bijvoorbeeld een tochtstrip. Hierdoor komt er geen koude lucht meer van de gang de huiskamer in en kan de verwarming een graadje lager. Dat zorgt dan weer voor een lagere energierekening. We komen ook bij ouderen thuis die het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen zelf niet kunnen. Zij zijn ons dankbaar voor de hulp die we direct kunnen bieden. Dat maakt ons werk zo leuk."

Wat doet de Energiebrigade eigenlijk?

Energiecoach Fokko: "Ik neem tijdens het huisbezoek de energierekening met de bewoner door. Wat ik dan meegeef is dat je ook kunt bezuinigen door
anders naar dingen te kijken. Door bewust te worden van wat je doet, kun je met minder energie vaak hetzelfde resultaat bereiken. Doe de vaat niet onder een lopende kraan, maar gebruik een afwasteiltje. Wij hebben ook handige apparaten om het stroomverbruik te meten. Zo kan de bewoner direct zien hoeveel energie er (niet) gebruikt wordt."

Waar lopen jullie in de praktijk vaak tegenaan?

Fokko: "Door de gestegen energieprijzen doen bewoners de verwarming minder vaak aan of zetten de temperatuur lager. De woning wordt dan vochtiger en hierdoor ontstaat schimmelvorming. Wij geven advies hoe je kunt ventileren zonder tocht. Een half uur ventileren per dag is trouwens genoeg. Ook vertellen we hoe je je huis warm kunt houden met minder gas. Hierdoor bespaar je op de energierekening, maar het wooncomfort gaat er niet op achteruit". René vult aan: "Het wooncomfort wordt zelfs beter, want na ons bezoek tocht het in huis niet meer."

Heeft het aanvragen van een huisbezoek zin als de temperatuur weer omhoog gaat?

De zomer komt eraan, de kachel gaat uit en daardoor verbruik je minder gas. Heeft het aanvragen van een huisbezoek van de Energiebrigade nu nog zin? Fokko: "Dat heeft zeker zin! Je kunt in de zomer op elektriciteit besparen. En met de herfst en winter in het vooruitzicht en de onzekerheid over de verlenging van het energieplafond voor gas en stroom, is het slim om nu een huisbezoek aan te vragen. Dan ben je de drukte voor!"

Wil je een afspraak maken voor een huisbezoek?

Kijk dan op de pagina energiebrigade of bel met de gemeente via 14 0596 (zonder netnummer).