Ondermijningscontainer in Eemsdelta

Medewerkers van onze gemeente bezochten vandaag de Ondermijningscontainer. Deze container stond bij het gemeentehuis in Delfzijl. Onze medewerkers kwamen meer te weten over de gevaren en signalen van druggerelateerde criminaliteit.

Herkennen van ondermijning

De Ondermijningscontainer ligt vol met materialen die bij de productie van verschillende soorten drugs worden gebruikt. Onze medewerkers konden zien, ruiken en voelen hoe een drugsproces werkt. Ook kregen ze uitleg over het witwassen van geld en de manier waarop criminelen voor hun illegale activiteiten gebruikmaken van legale bedrijven en dienstverleners.

Medewerkers van de gemeente Eemsdelta luisteren naar de uitleg van Johan Warmerdam (Bureau Drugszaken).
Johan Warmerdam (Bureau Drugszaken) geeft uitleg over ondermijning.

Ondermijning herkennen is belangrijk

Criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit effect heet ook wel ondermijning.

Een tentje waarin wiet wordt gekweekt.
Een tentje waarin wiet wordt gekweekt.

Burgemeester Ben Visser"Tegengaan van ondermijning is belangrijk om de invloed van criminaliteit in de samenleving terug te dringen. Het aanpakken, terugdringen en voorkomen van ondermijning en ondermijnende criminaliteit in de gemeente is daarom belangrijk. Dat begint met herkennen van ondermijning. Het is goed dat onze medewerkers op deze manier inzicht krijgen in het herkennen van illegale activiteiten."

Burgemeester Ben Visser opent een informatieve dag over de ondermijningscontainer.
Burgemeester Ben Visser opent de informatieve dag over ondermijning.