Ondertekening Pact Tegen Eenzaamheid Eemsdelta

Op woensdag 5 oktober hebben ruim 80 organisaties en verenigingen samen met wethouder Annalies Usmany-Dallinga hun handtekening gezet onder het 'Pact Tegen Eenzaamheid Eemsdelta'. Met de ondertekening van het pact kiezen wij voor een gezamenlijke aanpak tegen eenzaamheid in onze gemeente.

Het pact werd ondertekend tijdens een symposium over eenzaamheid in de 'Week tegen Eenzaamheid'. Door de ondertekening geven alle deelnemers aan om binnen zijn of haar organisatie extra aandacht aan eenzaamheid te besteden. Op deze wijze organiseren we een gezamenlijke lokale aanpak tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. En het kan iedereen overkomen. Of je nou jong of oud bent. Uit cijfers van het RIVM en de GGD blijkt dat het aantal eenzame mensen in onze gemeente hoger is dan het landelijke en provinciale gemiddelde.

Een groepsfoto van bezoekers die op stoelen zitten, tijdens een symposium over eenzaamheid.
Bezoekers van het symposium over eenzaamheid.

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga is trots en blij met de betrokkenheid en inzet van zo’n breed maatschappelijk veld. Een aantal organisaties, activiteitengroepen en verenigingen hebben aangegeven zich duurzaam in te willen zetten voor het thema eenzaamheid binnen de gemeente Eemsdelta. Zo kunnen ze beter signaleren, eenzaamheid bespreken met cliënten, en het thema verankeren in beleid.

Signaleren

Organisaties en inwoners die signalen van eenzaamheid herkennen, maar niet goed weten hoe ze daar mee om moeten gaan, kunnen altijd contact opnemen met Cadanz Welzijn. Zij kunnen helpen om verbindingen te maken tussen mensen. Zo is er een netwerk van ambassadeurs, die tekenen van eenzaamheid in hun omgeving signaleren. Het is altijd maatwerk en sommige mensen hebben er al baat bij als ze één keer per week bezoek krijgen.

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga tekent met een grote glimlach het Pact tegen Eenzaamheid Eemsdelta.
Wethouder Annalies Usmany-Dallinga tekent het 'Pact tegen Eenzaamheid'.