Opvang vluchtelingen Oekraïne

In de gemeente Eemsdelta leven veel mensen mee met iedereen die getroffen is door de oorlog in Oekraïne.
Hieronder vind je meer informatie over de opvang van vluchtelingen. 

Andere talen

Je kunt deze informatie ook in andere talen lezen:

Let op: via bovenstaande links kom je op de website van Google Translate. Wil je terug naar de originele website? Typ dan in de adresregel www.eemsdelta.nl. Of klik in de balk bovenaan op de 3 stipjes en daarna op Ga naar de originele URL.

Vluchtelingen uit Oekraïne in Eemsdelta

Donderdagmiddag 17 maart zijn de eerste vluchtelingen voor de oorlog in Oekraïne in de gemeente Eemsdelta gearriveerd. Het betreft een groep bestaande uit vrouwen en kinderen. Ze zijn tijdelijk ondergebracht in hotel Boven Groningen in Delfzijl. Burgemeester Ben Visser: 'Het is goed om mensen in nood in onze gemeente een veilige plek te kunnen bieden en hen verder te helpen.'

Hotels

Een aantal hotels in onze gemeente heeft aangegeven kamers beschikbaar te stellen voor opvang op korte termijn. Met de eigenaar van Hotel Landgoed Ekenstein te Appingedam en Hotel Boven Groningen te Delfzijl zijn afspraken gemaakt over de inzet van in totaal 30 kamers waarmee 60 tot maximaal 90 vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Ons aanbod is bij de Veiligheidsregio Groningen (VRG)  gemeld en heeft geresulteerd in de komst van de eerste groepen. De Veiligheidsregio verdeelt de vluchtelingen die de gemeente vervolgens opvangt. Eemsdelta heeft aangegeven voorlopig maximaal 90 mensen op te vangen. Omwonenden worden door middel van een brief geïnformeerd.

Steunbetuiging

Burgemeester Ben Visser: 'Het gemeentebestuur leeft mee met de bevolking van Oekraïne, de mensen die op de vlucht zijn en met inwoners uit onze gemeente die uit Oekraïne komen of zich zorgen maken om geliefden die daar nog zijn. We kijken samen hoe we kunnen helpen, door diverse vormen van hulp te bieden of waar het kan opvang te regelen voor de vluchtelingen.'

Vlag van Oekraïne

Veelgestelde vragen

Heb je vragen? Kijk dan op de pagina met veelgestelde vragen over opvang van vluchtelingen.

Heb je andere vragen?

Voor vragen over de vluchtelingen uit Oekraïne is een speciaal emailadres beschikbaar: oekraine@eemsdelta.nl. Daar kun je met al je vragen over de vluchtelingen terecht. Voor overige vragen: bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.

Communiceren met Oekraïners

Taal is een aandachtspunt in het contact met vluchtelingen uit Oekraïne. Velen van ons spreken geen Oekraïens en veel vluchtelingen spreken geen Engels, laat staat Nederlands. Met de kaart hieronder kun je gemakkelijker in gesprek met mensen uit Oekraïne. Je kunt de kaart printen en bij de hand hebben. De kaart is rechtenvrij: je kunt hem delen met belangstellenden.

Kun je het bestand niet lezen, bijvoorbeeld door een handicap? Bel of mail ons, dan zoeken we samen een oplossing.

Communicatiekaart Nederlands-Oekraïens

Communicatiekaart Nederlands-Oekraïens blz. 1 Communicatiekaart Nederlands-Oekraïens blz. 2

Initiatieven om te helpen

De gemeente Eemsdelta waardeert de initiatieven om Oekraïners te helpen. Wil je helpen? Kijk dan bijvoorbeeld op de volgende websites voor meer informatie of om te doneren: