Wie is de BOCK?

Carbidschieten is een traditie die zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Om veilig te 'knallen' is het belangrijk dat er altijd een Bewust Oplettende Carbidknaller (BOCK) in de buurt is.

De BOCK is de persoon binnen een groep die aandacht heeft voor de veiligheid rondom het carbidschieten. Er gebeuren elk jaar nog steeds ongelukken tijdens deze traditie. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat oren van schieters en toeschouwers beschermd zijn. Een carbidknal is voor toeschouwers al gauw 100 decibel en voor de knaller die ernaast staat 120 tot 130 decibel. Het is dus belangrijk dat je je oren beschermt en oordoppen draagt.

5 veiligheidstips

De BOCK is een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van 5 veiligheidstips.

 1. Bereid je goed voor
  Informeer naar de voorwaarden, vergunningen en maatregelen
   
 2. Bescherm jezelf en anderen
  Een echte BOCK heeft doppen op! Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril. Dit geldt voor iedereen die aanwezig is.
   
 3. Zorg voor EHBO
  Zorg dat er een verbanddoos is en dat er blusmiddelen zijn. Zo kun je snel handelen als er iets verkeerd gaat.

   
 4. Gebruik goed materiaal
  Een echte BOCK heeft ballen! Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten.

   
 5. Ontsteek het carbid veilig
  Ontsteek een bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.

Carbidschieten
Carbidschieten