Hulp voor ouderen, zieken en mensen met een beperking

Algemeen

Kun jij of je naaste door een ziekte, beperking of leeftijd niet meer alles zelf doen? Dan kan de gemeente helpen. Samen zoeken we naar een oplossing. Neem contact op en geef aan wat het probleem is. Dan nodigen wij je uit voor een gesprek.

Wil je ons spreken over dit onderwerp? Bel ons dan op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur. Buiten deze tijden zijn we alleen bereikbaar voor spoedgevallen. Je kunt ook mailen naar sociaalplein@eemsdelta.nl.

Hoe werkt het?

Als jij of je naaste ondersteuning aanvraagt bij de gemeente, dan maken we een afspraak voor een gesprek. Wij komen bij je thuis of we spreken af op een andere plek, bijvoorbeeld het gemeentehuis.

Het gesprek maakt duidelijk welke hulp er nodig is. Eerst bekijken we wat je zelf nog kan. En hoe anderen jou kunnen helpen, zoals een mantelzorger, familie en vrienden. Heb je meer ondersteuning nodig? Dan zijn er algemene voorzieningen waarvoor je geen indicatie nodig hebt, zoals boodschappenhulp of activiteiten.

Is dit niet genoeg, dan heb je misschien recht op hulp vanuit de Wmo. Wij bepalen of je hiervoor een indicatie krijgt en verwijzen je naar een hulpverleningsorganisatie.

Wie zijn er bij het gesprek?

  • jijzelf en als je dat wilt je partner, een familielid of mantelzorger;
  • Wmo-consulent van de gemeente;
  • eventueel: een onafhankelijke cliëntondersteuner. Dat is iemand die met je meedenkt over zorg en hulp.

Wmo-voorzieningen

Is ondersteuning van de mensen om je heen en de algemene voorzieningen niet genoeg, dan kun je hulp vanuit de Wmo krijgen. Hiervoor heb je een indicatie nodig.

Herstelgerichte Hulp

Herstelgerichte Hulp helpt je om fitter en langer thuis te blijven wonen. Tijdens het intakegesprek wordt goed gekeken of je in aanmerking komt voor deze training. Is dit niet het geval, dan zoeken we samen naar een passende oplossing.

Huishoudelijke hulp

Een thuiszorghulp kan je helpen als je niet meer zelfstandig je huishouden kunt doen. De thuiszorghulp denkt mee over wat er moet gebeuren en helpt met schoonmaken en opruimen.

Woningaanpassing

Door aanpassingen in je woning kun je langer zelfstandig thuis blijven wonen. Zoals bredere deuren, drempels weghalen, lichtknoppen op zithoogte, een aangepaste keuken, elektrische deuropener en badlift of douchestoel.

Sommige aanpassingen vergoedt de gemeente, andere je zorgverzekering. Sommige kleine aanpassingen regel en betaal je zelf.

Aanpassing auto

Kun je door je beperking je auto niet meer gebruiken? Er zijn allerlei aanpassingen mogelijk die je helpen om in en uit de auto te komen en de auto te bedienen. Ook kan je auto aangepast worden voor je rolstoel.

Rolstoel en scootmobiel

Een rolstoel of scootmobiel kan een oplossing zijn, als je door je handicap geen grote afstanden kunt afleggen. Is dit tijdelijk, dan huur je het hulpmiddel zelf bij de thuiszorgwinkel. Zijn je loopproblemen blijvend? Dan kun je een indicatie krijgen voor een vergoeding.

Begeleiding bij je thuis

Een begeleider of coach helpt bij allerlei dagelijkse zaken. Zoals administratie, huishouden, boodschappen, opvoeding, dagindeling en contact met anderen.

Dagbesteding

Wil je je dag nuttig invullen en contact hebben met anderen? Dan kun je misschien gebruikmaken van dagbesteding. Dit zijn allerlei activiteiten die doordeweeks aangeboden worden. Er zijn verschillende soorten dagbesteding voor verschillende doelgroepen.

Taxi-vervoer

Kun je niet zelfstandig reizen met de auto, fiets of het openbaar vervoer, dan heb je misschien recht op een Wmo-pas voor taxivervoer.

Wat kost het?

Met de eigen bijdrage betaal je een deel van de kosten van de hulp of ondersteuning vanuit de Wmo. We noemen dit ook wel het abonnementstarief. Je betaalt elke maand €19,00.