Inburgeren

Algemeen

Ben je buiten de Europese Unie geboren en wil je langere tijd wonen en werken in Nederland? Dan ben je verplicht om in te burgeren.

Op de website inburgeren.nl vind je alle informatie over het inburgeringsexamen, wat je moet weten en waar je een cursus kunt doen.

Wat is inburgeren?

Als je gaat inburgeren, dan leer je de Nederlandse taal. Ook leer je hoe Nederlanders wonen en werken en maak je kennis met de Nederlandse cultuur. 

Hoe kun je inburgeren?

Dat hangt af van wanneer je je verblijfsvergunning hebt gekregen. Welke situatie voor jou geldt, kun je nakijken in Mijn Inburgering.

Situaties

En moet je verplicht inburgeren? Dan krijg je een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In die brief staat je startdatum voor de inburgering. Je hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren.

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stuurt je een brief waarin staat of je moet inburgeren en vanaf welke datum. Als je moet inburgeren, helpt de gemeente je om je inburgering te regelen. Je krijgt van de gemeente een uitnodiging. Je hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. 

Waar kun je inburgeren?

Inburgeren kan alleen bij scholen die daarvoor gecertificeerd zijn met het keurmerk Blik op Werk. De gemeente weet welke scholen dit zijn. De medewerker van de gemeente bespreekt dit met jou tijdens een afspraak. 

Als je je inburgering haalt, krijg je een inburgeringsdiploma of inburgeringscertificaat. 

Heb je vragen?

Je kunt op donderdag van 10.00 uur tot 12.00 uur langskomen op het inloopspreekuur. Maak hiervoor een afspraak door te bellen of mailen naar het Sociaal Plein. De gegevens vind je op de contactpagina van het Sociaal Plein. Je kunt ons ook bellen om vragen te stellen.

Wil je liever mailen? Dat kan via inburgeren@eemsdelta.nl. Wij zorgen dat je vraag bij de juiste persoon terecht komt.