Sportakkoord

Algemeen

Met het Sportakkoord Eemsdelta 'Klaar voor de start' zorgen we dat inwoners de kans krijgen om te sporten en bewegen in hun eigen omgeving.

Wat is het Sportakkoord?

In het Sportakkoord Eemsdelta 'Klaar voor de start' staan afspraken. Het doel is dat inwoners de kans krijgen om te sporten en bewegen in hun eigen omgeving. Het moet aansluiten bij hun eigen wensen en talenten.

Het Sportakkoord is in 2020 opgesteld door verschillende partijen en organisaties in de voormalige gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum.

De 3 thema's in het Sportakkoord

In het Sportakkoord staan 3 thema's:

  1. Inclusief sporten en bewegen (iedereen kan meedoen)
  2. Van jongs af vaardig in beweging en ouderbetrokkenheid
  3. Vitale sport- en beweegaanbieders/duurzame sportinfrastructuur. 

Elk thema heeft zijn eigen werkgroep. Daar zitten verschillende partijen in. Lees hieronder meer over de thema's.

Thema's Sportakkoord

Het thema 'Inclusief sporten en bewegen' richt zich op de inwoners waarbij bewegen of sporten niet vanzelfsprekend is. Ben je inwoner van Eemsdelta? Dan kun je aan de volgende activiteiten meedoen:

  • OldStars. Dit zijn activiteiten voor ouderen. Met OldStars willen we bereiken dat oudere inwoners langer actief kunnen blijven bij hun vereniging. Of dat inwoners juist (opnieuw) kunnen meedoen. 'Walking football' is één van de activiteiten van Oldstars.
  • Wandelen op recept. Inwoners kunnen wekelijks, onder begeleiding, een wandeling maken in onze mooie gemeente.
  • Fietsmaatjes. Dankzij fietsmaatjes krijgen mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking de mogelijkheid om samen met een maatje te fietsen.
  • Sportservice Uitleen. Dankzij Sportservice Uitleen krijgen inwoners met een beperking de mogelijkheid om een hulpmiddel te lenen. Op die manier kunnen inwoners eerst verschillende sporten uitproberen.

Heb je interesse in één van deze mogelijkheden of wil je meer informatie? Mail dan naar Leah Schans van Huis voor de Sport via l.schans@hvdsg.nl of bel naar 06-19 91 96 62.

Het thema 'Van jongs af vaardig in beweging' gaat over de jeugd in Eemsdelta. Hiervoor is het platform Eemsdelta Beweegt opgericht. Via deze website kunnen kinderen kennismaken met verschillende soorten sporten. Hierdoor kunnen ze kiezen voor een sport die bij hun talenten en interesse past.

Gratis cursussen volgen

Elk half jaar biedt de website meerdere cursussen aan. Kinderen van de gemeente Eemsdelta kunnen gratis meedoen aan deze cursussen. Per cursus kan de leeftijdsindeling verschillen. Kinderen kunnen zich aanmelden voor maximaal 3 cursussen. Sommige cursussen zijn gratis. Voor andere cursussen moet je wel betalen. 

Steeds meer cursussen

Eind 2021 zijn er 42 cursussen aangeboden. In totaal hebben toen 335 kinderen meegedaan! In het voorjaar van 2022 waren er 52 cursussen. Binnenkort willen we de cursussen ook aanbieden aan andere doelgroepen, zoals volwassenen en mensen met een beperking. Houd dus Eemsdelta Beweegt in de gaten! Of bezoek de website alvast voor meer informatie. 

Ga naar de website Eemsdelta Beweegt.

Het thema 'Vitale sport- en beweegaanbieders' gaat over sportaanbieders die klaar zijn voor de toekomst. De sportvereniging is een centrale ontmoetingsplek en speelt een belangrijke rol in het sociale leven in Eemsdelta. Onze sportplekken willen we lang mee laten gaan en daarmee ervoor zorgen dat ze toekomstbestendig zijn.  

Verenigingsondersteuner voor sportverenigingen

Uit onderzoek is gebleken dat er voor de duur van 2 jaar en voor 12 uur per week behoefte is aan een verenigingsondersteuner. Doel van de ondersteuning is om ervoor te zorgen dat sportverenigingen klaar zijn voor de toekomst. Het gaat dan vooral om de onderwerpen:

  • beleidsontwikkeling
  • vrijwilligers
  • leden werven en behouden
  • financiën
  • maatschappelijke rol pakken
  • samenwerking.

Huis voor de Sport heeft op meerdere plekken in de gemeente verenigingsbijeenkomsten gehouden. Verenigingsbestuurders konden daar met elkaar in gesprek over ontwikkelingen en behoeften. Op basis van deze uitkomsten wordt de ondersteuning verder gericht ingezet. Denk bijvoorbeeld aan workshops, themabijeenkomsten en één-op-één-ondersteuning. Geïnteresseerd geraakt of wil je meer informatie? Mail dan naar Jack Kamminga via j.kamminga@hvdsg.nl.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.