Subsidie voor onderhoud van erfgoed

Algemeen

Ben je eigenaar van een karakteristiek gebouw, een gemeentelijk monument of een rijksmonument? Dan kun je vaak subsidie krijgen voor het onderhoud.

Subsidie regulier onderhoud karakteristieke panden en gemeentelijke monumenten (SOK)

Deze regeling is speciaal voor particuliere eigenaren van karakteristiek gebouwen of gemeentelijk monumenten. Dit geldt speciaal voor de aardbevingsgemeenten in de Provincie Groningen. Lees meer over subsidie voor onderhoud aan een karakteristiek gebouw of gemeentelijk monument op de website van de Provincie Groningen.

GRRG

Heb je een rijksmonument in de provincie Groningen? Voor groot onderhoud (zoals restauratie en herbestemming) kun je deze subsidie aanvragen. Ook groene monumenten komen in aanmerking voor de subsidie. Lees meer over Groot onderhoud waaronder Restauratie Rijksmonumenten (GRRG) op de website van de Provincie Groningen.

Aanvragen is op dit moment niet mogelijk. In het najaar van 2023 komt er een nieuwe aanvraagronde.

RORG

Heb je een rijksmonumentaal woonhuis in een aardbevingsgemeente, zoals Eemsdelta? Voor regulier onderhoud kun je deze subsidie aanvragen bij de Provincie Groningen. Lees meer over Regulier Onderhoud Rijksmonumenten (RORG) op de website van de Provincie Groningen.

Lening voor karakteristieke gebouwen en gemeentelijke monumenten

Wil je als eigenaar van een gemeentelijk monument of een karakteristiek gebouw restaureren, herbestemmen of verduurzamen? Dan kun je via het Cultuurfonds voor Monumenten van de provincie Groningen hiervoor een lening aanvragen. Met gunstige voorwaarden en lage rente.

Informatie- en steunpunt Erfgoedloket

Het Erfgoedloket Groningen  is een gratis informatie- en steunpunt voor eigenaren en bewoners van monumentale en karakteristieke gebouwen in het aardbevingsgebied. Je kunt hier terecht met vragen over schadeherstel en versterking. Maar ook geven ze informatie over onderhoud en restauratie, financiering en subsidies, of duurzaamheid en herbestemming.

De Groene Menukaart

Heb je een vooroorlogs, monumentaal of beschermd gebouw? En wil je het duurzamer maken? De Groene Menukaart laat zien wat er allemaal mogelijk is. Voor verschillende typen woningen vind je op deze kaart: 

  • tips en advies over energie besparen en opwekken
  • informatie over subsidies en goedkope leningen
  • voorbeelden van andere huiseigenaren

Lees verder op de website van de Groene Menukaart

Subsidie woonhuismonumenten

Ben je eigenaar van een rijksmonument en woon je er ook in? Dan kun je via de subsidie woonhuismonumenten van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed jaarlijks subsidie aanvragen voor restauratie of onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen.

Subsidieregeling Instandhouding Monumenten

Heb je een rijksmonument dat geen woonhuis is, zoals een kerk, molen of fabriek? Voor doelmatig onderhoud kun je deze subsidie aanvragen. Ook groene en archeologische monumenten vallen onder deze subsidieregeling. Je kunt de subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed via Subsidie instandhouding rijksmonumenten | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Restauratiefonds

Het Restauratiefonds ondersteunt eigenaren bij de financiering van hun plannen voor onderhoud, restauratie of verduurzaming van hun monument.

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden tegen gunstige voorwaarden. Bekijk de mogelijkheden voor financiering voor particulieren op de website van het Restauratiefonds.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.