Veur Aaltied
Algemeen
In 2025 presenteert Stichting Pandeon een theatervoorstelling in oude kerken in Groningen en Friesland.
Over het project

In 2025 presenteert Stichting Pandeon een theatervoorstelling in oude kerken in Groningen en Friesland. Persoonlijke levensverhalen van in of bij de kerk begraven dorpsgenoten vormen de basis van de voorstellingen. De voorstellingen worden samen met mensen uit dorp op maat gemaakt. Eén van de plekken in 2025 is de Jacobuskerk in Zeerijp.
Voorstelling: Riepster Licht
De Riepsters (Zeerijpers) werken samen met regisseur Maaike van den Hoek en producent Siets Nobel aan een unieke voorstelling: Riepster Licht. Maaike van den Hoek: “Het Riepster licht gaat over Caminoloopster Mirna Wegmans. Ze is het spoor bijster. Ze vindt zichzelf terug dankzij de verhalen en de wijsheid van vroegere en huidige bewoners van Zeerijp. In het dagelijkse leven is personage Wegmans praktijkondersteuner bij een huisartsenpraktijk. Tijd voor zichzelf heeft ze niet. Mirna heeft 12 weken vrij genomen om van Uithuizen naar Santiago de Compostella te lopen. Ze hoopt tijdens haar pelgrimstocht het antwoord te krijgen op de vraag waar ze staat en wie ze is."
Schuilen in de kerk
De voorstelling begint op het moment dat Mirna bij haar eerste halte arriveert in Zeerijp. Ze is daar niet alleen. Een grote groep pelgrimgangers (de bezoekers van de voorstelling) is naar Zeerijp gekomen om het RIEPSTER LICHT te bekijken. Dit licht is alleen op vrijdag 12 en zaterdag 13 september 2025 te zien. Door een onverwachte storm moeten alle pelgrimgangers schuilen in de kerk. Ook Gerardus Alberti (de pastoor die toen door de Spanjaarden werd ontvoerd), zes deugden, Borgfamilie Ten Holte, Kerkvoogd Syckens en zijn familie en twaalf wijze Riepsters uit het hier en nu zijn aanwezig. Ze heeft het eerst niet door, maar dankzij de aanwezigheid van deze personages maakt Wegmans een pelgrimage in de Jacobuskerk zelf.
Samenwerking is belangrijk
In het hele maak- en uitvoeringproces speelt de samenwerking van amateurs en professionals een belangrijke rol. De deelnemende inwoners (muzikanten, acteur-vertellers, dichters) maken gebruik van de kennis en ervaring van de professionele begeleiders. Zo ontstaat er een nieuw concept; een voorstelling met brede disciplines voor en door het dorp. Het project Veur Aaltied doet zoveel mogelijk een beroep op de inwoners en plaatselijke verenigingen. Samen maken ze een unieke voorstelling. De opgedane ervaring nodigt misschien uit om vaker dit in het dorp te gaan doen.
Het project Riepster Licht van Veur Aaltied is één van de projecten van Mijn Thuis Mijn Verhaal.