Bestuurlijke afspraken

Algemeen

Er zijn extra afspraken gemaakt over de versterking van woningen in het aardbevingsgebied en over perspectief voor de inwoners.

Goed om te weten

Op 6 november 2020 hebben het Rijk, de provincie Groningen en de Groninger gemeentes de extra afspraken gemaakt. Dit zijn de gemeentes Appingedam, Delfzijl, Het Hogeland, Groningen, Loppersum, Midden-Groningen en Oldambt. De nieuwe afspraken gaan niet over het herstel van schade. Alle aardbevingsschade wordt vergoed, dat is en blijft het uitgangspunt. Ook al gemaakte afspraken over de versterking van woningen blijven gelden.

Belangrijkste nieuwe afspraken op een rij

  • Meer zeggenschap voor eigenaren over de versterking van hun woning.
  • Subsidie voor het verbeteren en verduurzamen van woningen. Daarbij komt een tegemoetkoming voor eigenaren die kiezen voor een nieuwe beoordeling.
  • Maatwerk in de aanpak van vergelijkbare gevallen. Dit doen we om tegen te gaan dat grote ongelijkheid ontstaat in een straat, buurt of wijk.
  • Oplossen van problemen en erge situaties die zich voordoen bij de versterking.
  • Extra aandacht voor het oplossen van de problemen van boeren, midden- en kleinbedrijf en erfgoed. Daarbij komt er ook extra aandacht voor sociaal-emotionele ondersteuning van bewoners.

Om welke woningen gaat het?

  • Ruim 26.000 adressen die in het zogenoemde ‘versterkingsprogramma’ van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zitten. Deze adressen komen uit eerdere gemeentelijke versterkingsplannen. Dit totaal van ruim 26.000 adressen noemen we de ‘versterkingsopgave.’
  • De de rest van de adressen in het aardbevingsgebied. De precieze afbakening van dit gebied moet nog worden bepaald. Het uitgangspunt is het gebied van de waardedalingsregeling, aangevuld met drie postcodes in de gemeente Oldambt. Deze postcodes beginnen met 9679, 9681 en 9682.

Wat betekenen de bestuurlijke afspraken?

Via de website van Open Overheid kun je nalezen wat de bestuurlijke afspraken Versterking Groningen betekenen.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.