Eemszijlen
Algemeen
Bij de zee in Delfzijl komen zoet en zout water samen. Met het project Eemszijlen onderzoeken we of we daarvoor een betere plek kunnen vinden.
Op dit moment zijn we in gesprek met onze inwoners. We gebruiken de leefbaarheidskaart om vast te leggen wat inwoners inbrengen. Bekijk de leefbaarheidskaart via de knop hieronder.
Doel van het project Eemszijlen
Dit project werkt eerdere ideeën van het Programma Marconi uit. Het kijkt ook voorbij de Pier van Oterdum verder langs de kust.
Het doel is dat alle veranderingen elkaar versterken. Samen moeten ze goed zijn voor de waddennatuur en de bescherming tegen de zee. Ze moeten recreatie en leefbaarheid verbeteren, het binnendringen van zout water stoppen en helpen tegen bodemdaling. Ook moet het project zorgen voor genoeg zoet water voor de landbouw.
Kustontwikkeling Eemszijlen: samen naar een toekomstbestendig plan
De plannen voor de Groote Polder bij Borgsweer zijn gepauzeerd. De Stuurgroep Eemszijlen wil eerst met inwoners praten. De zorgen, ideeën en wensen zijn belangrijk om een goed plan voor het gebied te maken.
Stuurgroep Eemszijlen bestaat uit de provincie Groningen, gemeente Eemsdelta, waterschap Hunze en Aa's, Rijkswaterstaat, Groningen Seaports en Het Groninger Landschap.
Voorkeursbeslissing en reacties
In februari 2024 werd de Ontwerp Voorkeursbeslissing voor de Kustontwikkeling Eemszijlen openbaar gemaakt. Dit zorgde voor veel reacties, waaronder de petitie ‘Handen af van de Groote Polder’. De zorgen van bewoners worden serieus genomen. Deze zijn in oktober met hen besproken. Daarom is besloten om de plannen nog niet vast te stellen en open te staan voor andere ideeën, wensen en mogelijkheden.
In gesprek over de toekomst
De gemeente is in gesprek met inwoners van de dorpen Borgsweer, Termunten en Termunterzijl over de toekomst van hun leefomgeving. We bespreken de zorgen, ideeën en wensen van de inwoners. Dit initiatief maakt deel uit van het ‘Gebiedsproces Eemszijlen’ en volgt op onze belofte om samen in gesprek te gaan over de toekomst. We zijn ons ervan bewust dat dit onderwerp voor veel mensen gevoelig ligt gezien eerdere ontwikkelingen in het gebied.
Inwoners staan centraal
In deze gesprekken zetten we de inwoners op de eerste plaats. In samenwerking met de stuurgroep heeft de provincie Groningen de eerdere plannen voor het gebied ingetrokken en wil nu samen met de inwoners een nieuwe richting bepalen. De gemeente Eemsdelta neemt hierbij de regie. Er zijn al gesprekken gevoerd met belangengroepen en de Actiegroep. Vanaf oktober 2024 tot ongeveer halverwege 2025 organiseren we informele bijeenkomsten waar inwoners hun zorgen kunnen delen en ideeën kunnen inbrengen voor een prettige leefomgeving.
Een transparant proces
Inwoners van Borgsweer, Termunten, Termunterzijl en omgeving worden ingedeeld op basis van groepen per straat of andere logische clusters. De inwoners ontvangen binnenkort een brief met de datum van hun bijeenkomst. Hans Danel en Rick Talsma van de gemeente Eemsdelta zijn de gesprekspartners. Alle besproken zorgen en ideeën worden zorgvuldig vastgelegd en vormen de basis voor toekomstige planvorming voor het gebied. We vinden het belangrijk dat dit proces transparant is, zodat iedereen kan meedenken over de beste toekomst voor deze omgeving. Zo willen we laten zien dat we luisteren en dat alle zorgen en ideeën waardevol zijn. Alle ideeën en zorgen verzamelen we in de leefbaarheidskaart
Leefbaarheidskaart
Onze inwoners verdienen eerlijkheid en duidelijkheid. Deze waarden zijn de basis van het proces. We gebruiken de leefbaarheidskaart om deze waarden vast te leggen. Deze kaart laat op een duidelijke manier zien wat inwoners inbrengen tijdens de gesprekken.
Hoe werkt het?
De zorgen, wensen en ideeën van inwoners worden direct tijdens de gesprekken op de leefbaarheidskaart gezet. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt misverstanden over de inbreng van inwoners. De leefbaarheidskaart wordt uiteindelijk de basis voor de plannen voor het gebied. De input komt dus vanuit de inwoner. Zo kan iedereen meedenken over de beste toekomst voor hun omgeving. We luisteren naar iedereen en zetten alle zorgen en ideeën op de kaart.
Contact
Inwoners die vragen hebben of hun mening willen geven, kunnen contact opnemen met Hans Danel via hans.danel@eemsdelta.nl. Hans Danel en Rick Talsma staan klaar om vragen te beantwoorden en meer informatie te geven over de gesprekken en het verdere proces.