Gladheid

In de winter kunnen wegen glad worden door ijzel of sneeuw. Lees wat de gemeente doet om gladheid tegen te gaan.

Hoe werken we?

We gebruiken wegenzout, waaraan een vloeistof wordt toegevoegd. Dit noemen we ook wel 'nat strooien'. We strooien preventief. Dus voordat de wegen echt glad worden. Ook blijven we strooien als het al glad is. Bij zware sneeuwval gebruiken we soms eerst sneeuwschuivers of borstelmachines zodat het zout beter werkt.

Wanneer strooien we?

De gladheidscoördinator van de gemeente Eemsdelta bepaalt wanneer wij zout gaan strooien. Om een goed besluit te kunnen nemen, houden we het weer en de weersverwachting goed in de gaten. 

Waar strooien we?

We strooien op doorgaande routes, zoals:

  • hoofdwegen en busroutes
  • ontsluitingswegen van wijken
  • de meest gebruikte fietspaden

Preventieve strooiroutes

Zout strooien is niet altijd een goede oplossing

Het heeft weinig zin om te strooien in straten waar weinig voertuigen rijden. Zout werkt dan namelijk niet. Een andere keerzijde van zout strooien is dat dit niet zo goed is voor het milieu. Daarom gebruiken we zo min mogelijk zout en gaan we bewust om met het aantal strooiacties. 

Houd rekening met elkaar

Pas bij gladheid je gedrag in het verkeer aan. Hou er rekening mee dat andere verkeersdeelnemers ook minder snel kunnen stoppen of uitwijken.

Ben je slecht ter been? Of zijn je buren dat? Help elkaar door stoepen sneeuw- en ijsvrij te houden. Dat kan bijvoorbeeld met strooizout dat je in diverse winkels kunt kopen.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.