Gladheid

In de winter kunnen wegen glad worden door ijzel of sneeuw. Lees wat de gemeente doet om gladheid tegen te gaan.

Hoe werkt het?

De gemeente gebruikt wegenzout tegen gladheid. Dit strooien we met speciale (vracht)wagens op de weg. Soms doen we dat al vóór het vriest of sneeuwt om te voorkomen dat het glad wordt. En we strooien vaak ook als het al glad is. Bij zware sneeuwval gebruiken we soms eerst sneeuwschuivers of borstelmachines zodat het zout beter werkt.

Wanneer strooien we?

De gladheidscoördinator van de gemeente Eemsdelta bepaalt wanneer wij zout gaan strooien. Om een goed besluit te kunnen nemen krijgt hij informatie van een landelijk bureau (specialist in gladheidsbestrijding).

Waar strooien we?

We strooien op doorgaande routes, zoals:

  • busroutes
  • hoofdwegen
  • ontsluitingswegen van wijken
  • de meest gebruikte fietspaden
  • overige wegen strooien we alleen als de gladheid langer dan een week duurt

Zout strooien is niet altijd een goede oplossing

Het heeft geen zin om te strooien in straten waar weinig auto's rijden. Zout werkt dan namelijk niet. Strooizout werkt ook niet als het kouder is dan -6 graden.
In strooizout zitten zware metalen, zoals nikkel, chroom en koper. Dit is schadelijk voor het milieu. Daarom gaan we er zuinig mee om. We strooien dus alleen zout als het zin heeft.

Goed om te weten

Pas bij gladheid je gedrag in het verkeer aan. Hou er rekening mee dat andere verkeersdeelnemers ook minder snel kunnen stoppen of uitwijken.

Ben je slecht ter been? Of zijn je buren dat? Help elkaar door stoepen sneeuw- en ijsvrij te houden. Dat kan bijvoorbeeld met strooizout dat je in diverse winkels kunt kopen.

Tot 1 april 2021 blijft de gemeente gladheid bestrijden zoals in de oude gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Vanaf 1 november 2021 voegen we dit in de hele gemeente Eemsdelta samen.