Huiselijk geweld

Algemeen

Heb je thuis te maken met geweld? Of ken je iemand die hiermee te maken heeft? Lees hier wat je kunt doen voor een veilig thuis.

Wat is huiselijk geweld?

Als er thuis sprake is van geweld, dan noemen we dat huiselijk geweld. Dit kan op veel verschillende manieren voorkomen. Je kunt denken aan (fysieke of geestelijke) mishandeling, seksueel geweld, verwaarlozing, vernedering of overmatige controle.

Wat kun je hiertegen doen?

Ken je iemand die te maken heeft met huiselijk geweld? Of gebeuren er bij jou thuis dingen waardoor je je niet veilig voelt? Bijvoorbeeld omdat iemand thuis zijn of haar boosheid met geweld afreageert op een partner, kind, ouder of huisdier? Kijk wat je kunt doen op de website van Veilig Thuis. Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met kindermishandeling, huiselijk geweld of ouderenmishandeling.

Wat gebeurt er na een melding?

Heb je een melding gemaakt van huiselijk geweld? Dan starten we een onderzoek. Het kan zijn dat de uitkomst van het onderzoek is dat we een huisverbod opleggen. Is er sprake van huiselijk geweld, of is hier een dreiging naar? Dan legt de burgemeester een tijdelijk huisverbod op.

Wat is een afkoelperiode?

De persoon die het huiselijk geweld pleegt, mag dan 10 dagen niet in de woning komen. Hij of zij mag ook geen contact opnemen met de partner of de kinderen. Dit noemen we een ‘afkoelperiode’. Tijdens deze periode krijgen de slachtoffers van het huiselijk geweld hulp aangeboden. Ook de persoon die uit huis is geplaatst, krijgt hulp. De burgemeester kan het huisverbod met maximaal 18 dagen verlengen. Dit kan als de dreiging van huiselijk geweld na 10 dagen niet minder is.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.