Iepziekte

Algemeen

De iep is een veel voorkomende boom in onze gemeente. Er staan iepen in de dorpen en wijken en langs wegen en paden. Iepen kunnen namelijk tegen een stootje. Ze groeien goed op de zware klei en zijn bestand tegen de zeewind. Door de iepziekte zijn de afgelopen jaren honderden iepen uit het landschap en uit de dorpen verdwenen.

Wat is iepziekte?

Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die zich via de houtvaten verspreidt. Door de infectie stopt de watertoevoer en gaat de boom uiteindelijk dood.

Wat doet de gemeente?

Om verspreiding van de iepziekte te voorkomen is het belangrijk dat zieke bomen snel worden verwijderd. De gemeente controleert daarom haar iepen 2 tot 3 keer per jaar in de periode juni tot en met september. We verwijderen zieke iepen binnen 2 weken. Gekapte iepen vervangen we door nieuwe bomen. Er staan ook veel zieke veldiepen (struiken) in de plantsoenen. We verwijderen deze preventief tijdens de reguliere onderhoudsrondes. De gaten die dan ontstaan vullen we aan met nieuwe struiken. Het herplanten van bomen en struiken gebeurt in het najaar.

Gelukkig worden er tegenwoordig iepen gekweekt die minder vatbaar zijn voor de iepziekte. Hierdoor komt de iep langzaam weer terug in ons landschap.

Wat hebben we vorig jaar gedaan?

In 2022 zijn er 24 iepen gekapt. Dat is 1,24% van alle iepen in de gemeente. Ook is er 1.030 m2 aan veldiepen verwijderd. Dat is 2,38% van alle veldiepen in de gemeente. Ons streven is om de ziekte beneden de 5% houden.

Alle gekapte bomen zijn vervangen. De struiken in de plantsoenen worden dit jaar vervangen.

Wat kun je zelf doen?

Een aangetaste iep vertoont al vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt naar geel tot bruin en valt er uiteindelijk af. Het begint met één tak, maar kan zich in een paar weken verspreiden over de hele kroon. Heb je zelf een zieke iep in de tuin? Laat deze controleren en verwijderen door een vakkundige boomverzorger. Zo zorgen we samen dat de iepziekte zich niet verder verspreidt.

Zie je een zieke iep in jouw woonomgeving? Geef dit dan aan ons door via ons meldpunt.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.