Ik wil vluchtelingen uit Oekraïne helpen

Wil je vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Dat kan op verschillende manieren. Hieronder lees je de meest gestelde vragen en antwoorden.

Je vindt ook veel informatie op de website www.refugeehelp.com. Deze website is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.

Vragen en antwoorden

Vrijwilligersorganisatie Stichting Groningen helpt Oekraïne heeft al veel aanmeldingen gekregen van inwoners die willen helpen. Daar zijn we heel dankbaar voor. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich willen inzetten.

Lees meer informatie op de website van Stichting Groningen helpt Oekraïne.

Andere vrijwilligersorganisaties en goede doelen

De gemeente Eemsdelta waardeert de initiatieven om Oekraïners te helpen. Wil je helpen? Kijk dan bijvoorbeeld op de volgende websites voor meer informatie of om te doneren:

Spullen doneren en of inzamelen kan via het platform van Vluchtelingen Werk Nederland. Hier vind je een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het doneren van spullen. Ook kun je er een eigen initiatief aanmelden. Daarnaast kun je contact opnemen met de Stichting Groningen helpt Oekraïne. 

De particuliere opvang is intensief en vraagt veel van alle betrokkenen. Er komt heel wat bij kijken. Je kunt de vluchtelingen uit Oekraïne ook op andere manieren helpen. Kijk hiervoor bij de andere vragen op deze pagina.

Wil je toch woonruimte aanbieden? Gemeenten werken samen met de organisatie Takecarebnb als het gaat om particuliere opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Op hun website kun je je woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met je op voor een screening. Als je woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij je matchen met de vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat je wordt gescreend. 

Lees meer informatie op de website van Takecarebnb.

Vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit kunnen zich laten inschrijven op het adres in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Daarvoor is een geldig paspoort of (binnenlandse) identiteitskaart nodig. Kinderen die geen documenten hebben, worden ook ingeschreven als één van de ouders een paspoort of (binnenlandse) identiteitskaart heeft.

Zorg dat de mensen die bij jou verblijven zich bij de gemeente inschrijven. Een afspraak voor het inschrijven kun je maken via het Klant Contact Centrum van de gemeente Eemsdelta. Het telefoonnummer en de openingstijden staan onder deze pagina.

Lees meer informatie over de inschrijving van personen uit Oekraïne in de BRP op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Nee, gasthuishoudens ontvangen geen vergoeding van de overheid.

Als vluchtelingen bij je zijn geplaatst, krijgen ze begeleiding en nazorg. Het Leger des Heils ondersteunt gasthuishoudens door middel van huisbezoeken. VluchtelingenWerk geeft via spreekuren advies aan vluchtelingen over werk, school en een eventuele asielprocedure. Uiteraard moet dan wel bij de gemeente bekend zijn dat je onderdak biedt aan vluchtelingen uit Oekraïne.

De gemeente heeft de volgende taken:

  • zorgdragen voor huisvesting en verzorging door het opzetten en beheren van gemeentelijke opvanglocaties
  • organiseren van zorg en onderwijs 
  • verzorgen van recreatieve en educatieve activiteiten
  • verstrekken van een maandelijkse financiële toelage voor voeding, kleding en andere persoonlijke uitgaven
  • hulp bieden bij het vinden van ondersteuning bij psychische problemen als gevolg van oorlogstrauma

Daarnaast onderhoudt de gemeente Eemsdelta via het Leger des Heils contact met gastgezinnen en de Oekraïense vluchtelingen die daar verblijven.

Het Rode Kruis werkt samen met het Leger des Heils, VluchtelingenWerk Nederland, NLvoorelkaar en Takecarebnb om de particuliere opvang te begeleiden. Dit doen ze onder de naam RefugeeHomeNL. Het Rode Kruis geeft psychosociale ondersteuning aan vluchtelingen in het Oekraïens, Russisch en Engels via de WhatsApp-hulplijn: 06-48 15 80 53.

Heb je als gasthuishouden een hulpvraag? Dan kun je terecht bij de speciale Oekraïne Informatielijn: 070-44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur).

Staat jouw vraag er niet bij?

Voor vragen over vluchtelingen uit Oekraïne is een speciaal mailadres beschikbaar: oekraine@eemsdelta.nl. Bellen kan ook, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.