Informatie opvragen

Algemeen

Wil je informatie over beleid en plannen van de gemeente, maar kun je het niet vinden op de website of in de krant? Dan doe je bij de gemeente een Woo-verzoek. Wil je de informatie voor een ander doel hergebruiken? Dan doe je een Who-verzoek.

Welke informatie kun je opvragen?

Je kunt alleen informatie opvragen die in een document is opgeslagen. Dat kunnen papieren of digitale documenten zijn, maar ook geluidsbestanden, films of foto's.

De informatie moet gaan over het beleid en de plannen van het bestuur, inclusief de voorbereiding en uitvoering daarvan.

Soms is er een goede reden om informatie niet openbaar te maken. Weigeren wij om de gevraagde informatie te geven? Dan leggen we dat uit in een brief.

Goed om te weten

Het is niet altijd nodig om een verzoek te doen. De gemeente maakt namelijk zelf al veel informatie openbaar. Bijvoorbeeld op deze website, in het gemeentenieuws in de huis-aan-huiskrant en op de website van de gemeenteraad.

Kun je de informatie niet vinden? Dan kun je het opvragen bij de gemeente in een Woo-verzoek. Dat staat in de Wet open overheid (Woo)

Wil je de informatie gebruiken voor andere doelen dan waar het voor is gemaakt? Dan doe je geen Wob-verzoek, maar een Who-verzoek. Dat staat in de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who).

Hoe werkt het?

Stuur het verzoek naar de gemeente via het digitale formulier voor Woo-verzoeken. Je kunt ook een brief sturen. Onze adresgegevens staan onder deze pagina. Zet in het verzoek duidelijk welke informatie je wilt ontvangen. 

Wanneer krijg je bericht?

Je krijgt binnen 4 weken bericht over je verzoek. Soms hebben we meer tijd nodig. Dan mogen we de termijn verlengen met 2 weken.

Wijzen we je verzoek af?

Dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken. In onze brief staat hoe je dat kunt doen.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.