Omgevingsvergunning

Algemeen

Wil je een huis verbouwen of slopen, een boom kappen of een inrit maken? Dan heb je meestal een omgevingsvergunning nodig.

Je gaat naar het Omgevingsloket. Je kunt daar ook eerst een vergunningcheck doen.

Wat is een omgevingsvergunning?

Wil je iets veranderen in je leefomgeving? Dan krijg je te maken met de Omgevingswet. In de Omgevingswet staan regels over de ruimte waarin we wonen, werken en verblijven. Daarnaast gelden er ook regels per provincie, gemeente of waterschapsgebied. Iedereen moet zich aan die regels houden. 

In de regels over de omgeving staat dat je voor sommige veranderingen een omgevingsvergunning moet aanvragen of een melding moet doen. Soms mag je ook meteen beginnen met je werkzaamheden.

Wil je weten of je een vergunning moet aanvragen of melding moet doen? 

Doe dan de vergunningcheck op het Omgevingsloket. Dit is gratis. Twijfel je over de uitkomst van de vergunningcheck? Dan kun je met ons overleggen. Maak dan gebruik van het digitale formulier Vraag stellen over vergunningen en ontheffingen. Bellen of mailen kan ook. De gegevens staan onder deze pagina.

Hoe werkt het?

Je kunt de vergunningaanvraag of melding digitaal regelen. Weet je niet precies wat je moet doen? Met de Wegwijzer (bouw)plan helpen we je op weg.

Wanneer regel je het?

Je mag pas beginnen met de werkzaamheden als wij toestemming hebben gegeven. Hou daarom rekening met de tijd die wij nodig hebben voor het behandelen van je aanvraag of melding. 

De meeste aanvragen behandelen wij binnen 8 weken. Wij kunnen een aanvraag één keer met 6 weken verlengen. Soms moeten wij de uitgebreide procedure van 6 maanden volgen. Bijvoorbeeld als bij jouw aanvraag het milieu een rol speelt. We laten je dit zo snel mogelijk weten. 

Hoe vraag je het aan?

Je doet de aanvraag of melding in het Omgevingsloket. Heb je voor hetzelfde plan al een vergunningcheck gedaan? Dan kun je in Mijn Omgevingsloket eenvoudig verder met de aanvraag of melding. Je hoeft dan minder gegevens in te vullen.

Twijfel je of je plan wel kans van slagen heeft? 

Dan kun je vóór het indienen kiezen voor “Conceptverzoek”. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze kosten verrekenen we als het conceptverzoek een definitieve aanvraag wordt en wij de vergunning verlenen.

Wat kost het?

Voor sommige producten en diensten van de gemeente moet je betalen. Dat is ook zo bij een aanvraag of conceptverzoek voor een omgevingsvergunning. Kijk daarom vóórdat je een aanvraag start in de legesverordening van de gemeente Eemsdelta.

Heb je een korte vraag, bijvoorbeeld over de kosten? Die kun je stellen in het formulier Vraag stellen over vergunningen en ontheffingen.

Belangrijke regels voor bedrijven

Ga je als bedrijf iets doen wat invloed heeft op het milieu? Dan kan het zijn dat je daar een ander soort vergunning voor nodig hebt. 

Belast jouw bedrijf het milieu niet of weinig? Ook dan heb je te maken met de algemene milieuregels in het Omgevingsplan van Eemsdelta, want die gelden voor ieder bedrijf. 

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer informatie over welke milieuregels gelden voor jouw werkzaamheden.

Heb je een korte vraag, bijvoorbeeld over de milieuregels die gelden bij jouw (bouw)plan? Die kun je stellen in het formulier Vraag stellen over vergunningen en ontheffingen.

Welke vergunningen zijn verleend?

We maken het bekend als de gemeente een aanvraag voor een omgevingsvergunning heeft ontvangen. Dat doen we ook als de vergunning is verleend of als we het besluit uitstellen. Iedereen kan deze bekendmakingen bekijken.

Je kunt de bekendmakingen ook via mail ontvangen. Kijk op de pagina Berichten over jouw buurt voor meer informatie.

Heb je vragen?

Heb je een korte vraag? Die kun je stellen in het formulier Vraag stellen over vergunningen en ontheffingen.

Je kan ook bellen of mailen, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.