Rijbewijs

Algemeen

Voor de aanvraag of verlenging van je rijbewijs ga je naar het gemeentehuis. In sommige gevallen kun je het online aanvragen. Dan hoef je alleen voor het ophalen naar het gemeentehuis te komen.

Maak een afspraak als je het rijbewijs op het gemeentehuis wilt aanvragen. Heb je het rijbewijs al (online) aangevraagd? Maak dan een afspraak voor het ophalen.

Hoe werkt het?

Heb je al een Nederlands rijbewijs? Verlengen of een categorie toevoegen kan meestal online. Kijk hieronder bij 'Online aanvragen'.

Heb je nog geen rijbewijs? Of wil/kun je het niet online regelen? Kijk dan hieronder bij 'Op het gemeentehuis aanvragen'.

Online aanvragen

 • Zorg dat de DigiD-app met ID-check op jouw telefoon staat en goed werkt.
 • Ga naar een fotograaf die door de RDW erkend is. De fotograaf stuurt jouw foto en handtekening door naar de RDW. Je betaalt de fotograaf voor de pasfoto en het verwerken van je handtekening.
 • Je ontvangt via mail een bevestiging van de RDW dat je jouw rijbewijs online kunt aanvragen. Bij de aanvraag betaal je via iDEAL aan de RDW.
 • Na 2 werkdagen kun je het nieuwe rijbewijs afhalen bij het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Neem bij deze afspraak je oude rijbewijs mee.

Wil je meer weten over online aanvragen? Kijk dan op de website van de RDW.

Op het gemeentehuis aanvragen

 • Maak eerst een afspraak. Je kunt zelf online een afspraak inplannen of ons bellen op 14 0596.
 • Je betaalt het rijbewijs tijdens de afspraak. Neem dus geld of een bankpas mee. En je oude rijbewijs.
 • Bij de balie kun je meteen een afspraak inplannen voor het ophalen van je nieuwe rijbewijs. Dat kan na ongeveer een week. 

Heb je je rijbewijs sneller nodig? Dan kun je een spoedaanvraag doen. Dit kost extra geld. Doe de spoedaanvraag vóór 14.00 uur, dan kun je het rijbewijs de volgende werkdag ophalen.

Ben je nog geen 18? 

Dan heb je eerst een begeleiderspas nodig. Daarna kun je pas een rijbewijs bij de gemeente aanvragen. Kijk op de website van de RDW voor meer informatie over begeleid rijden.

Belangrijke regels

 • Om een rijbewijs te kunnen aanvragen, moet je geslaagd zijn voor je rijexamen bij het CBR.
 • Wil je online verlengen of uitbreiden? Dat kan alleen als je al een Nederlands rijbewijs hebt.
 • Aanvragen kan alleen als je staat ingeschreven in de gemeente Eemsdelta.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Ben je je rijbewijs kwijt of is het gestolen? Of maakt iemand misbruik van je rijbewijs? Geef dat zo snel mogelijk door. Je rijbewijs wordt dan geblokkeerd. Zo voorkom je (verder) misbruik.

Hoe werkt het?

 1. Doe eerst aangifte van vermissing. Dat kan online op de website van de RDW. Hiervoor heb je DigiD nodig. Het kan ook bij de balie van het gemeentehuis. Maak hiervoor eerst een afspraak. Je kunt zelf online een afspraak inplannen of ons bellen op 14 0596.
 2. Je kunt meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. Dat kan alleen op afspraak bij de balie van het gemeentehuis. Doe je de aangifte van vermissing op het gemeentehuis? Dan kun je tijdens deze afspraak meteen een nieuw rijbewijs aanvragen.

Is je rijbewijs verloren of gestolen in het buitenland?

Doe dan meteen aangifte bij de politie in de plaats waar het is gebeurd. Daarna doe je zo snel mogelijk aangifte van vermissing bij de RDW of de gemeente. Hoe dat werkt, lees je bij de stappen hierboven.

Meenemen

Rijbewijs aanvragen

Vraag je het rijbewijs online aan? Zorg dan eerst dat de DigiD-app met ID-check op je telefoon staat en goed werkt. Hiervoor heeft je telefoon een NFC-chiplezer nodig. Lees verder bij het kopje 'Hoe werkt het?'.

Vraag je het rijbewijs op het gemeentehuis aan? Neem dan het volgende mee:

 • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Deze pasfoto moet voldoen aan de pasfoto-eisen.
 • Geld of een bankpas. Je betaalt direct bij de aanvraag.
 • Het rijbewijs dat je al hebt. Heb je geen rijbewijs of is het verlopen? Neem dan een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort of identiteitskaart).

Rijbewijs ophalen

Neem je oude rijbewijs mee. Heb je nog geen rijbewijs? Neem dan een identiteitsbewijs mee.

Wat kost het?

Kosten rijbewijs
OmschrijvingKosten in 2024
Nederlands rijbewijs:€ 51,10
Extra kosten voor spoedaanvraag:€ 39,65

Goed om te weten

 • Beginnersrijbewijs: beginnende bestuurders krijgen een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
 • Buitenlands rijbewijs: met een geldig buitenlands rijbewijs mag je tijdelijk in Nederland blijven rijden. Als je je buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen. Bekijk de voorwaarden van de RDW.
 • Bus- of vrachtwagenrijbewijs: als je voor je werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet je de code 95 op je rijbewijs laten bijschrijven. Meer informatie over code 95 vind je bij het CBR.
 • Voorkom fraude: geef nooit zomaar je rijbewijs af. Ook niet als een organisatie vraagt om een kopie voor het afsluiten van een huurcontract of telefoonabonnement. Laat je toch een kopie van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs maken? Maak dan een veilige kopie en dek je burgerservicenummer (BSN) af. Of maak een kopie met de smartphone-app "KopieID". Lees meer over hoe je fraude kunt voorkomen op de website van de Rijksoverheid.

Ben je gezond genoeg om te rijden?

Soms moet je een formulier invullen met vragen over je gezondheid. Als het nodig is krijg je een aanvullende medische keuring door het CBR. Het CBR beoordeelt je gezondheid als:

 • je een medische beperking hebt
 • je 75 jaar of ouder bent en je rijbewijs verloopt
 • je zelf twijfelt of je veilig kunt deelnemen aan het verkeer
 • je een rijbewijs nodig hebt voor vrachtwagen of bus

Voor de medische keuring heb je een gezondheidsverklaring nodig. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Je leest er meer over op de website van het CBR. Daar kun je de gezondheidsverklaring direct invullen. Je kunt het formulier ook aanvragen bij de gemeente. Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder.

Online inloggen

Je kunt jouw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen ontvang je een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kun je de inlogfunctie van jouw rijbewijs activeren. Zo maak je het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.