Rijbewijs

Je vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Na 5 werkdagen kun je je rijbewijs ophalen.

Tijdens de aanvraag kun je aan de balie meteen een afspraak maken voor het ophalen van je nieuwe rijbewijs.

Hoe werkt het?

Om een rijbewijs te kunnen aanvragen, moet je geslaagd zijn voor je rijexamen bij het CBR.

Je vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Na ongeveer een week kun je je rijbewijs afhalen. Heb je je rijbewijs sneller nodig? Dan kun je een spoedaanvraag doen. Dit kost extra geld. Doe de aanvraag vóór 14.00 uur, dan kun je het rijbewijs de volgende werkdag ophalen.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Ben je nog geen 18? Dan heb je eerst een begeleiderspas nodig. Daarna kun je pas een rijbewijs bij de gemeente aanvragen. Kijk op de website van de RDW voor meer informatie over begeleid rijden.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Ben je je rijbewijs kwijt of is het gestolen? Of maakt iemand misbruik van je rijbewijs? Doe dan eerst aangifte van vermissing bij de RDW of bij de  gemeente. Daarna kun je direct een nieuw rijbewijs aanvragen. 

Online doorgeven

Dat kan op de website van de RDW. Hiervoor heb je DigiD nodig. Je rijbewijs is dan meteen geblokkeerd. Daarna kun je een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Maak hiervoor eerst een afspraak.

Je kunt de vermissing ook doorgeven tijdens de afspraak voor een nieuw rijbewijs. 

Verloren of gestolen in het buitenland

Doe aangifte bij de politie in de plaats waar het rijbewijs is verloren of gestolen.

Meenemen

 • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Deze pasfoto moet voldoen aan de pasfoto-eisen.
 • Geld of een bankpas. Je betaalt direct bij de aanvraag.
 • Het rijbewijs dat je al hebt. Heb je geen rijbewijs of is het verlopen? Neem dan een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort of identiteitskaart).

Rijbewijs afhalen

Je haalt je rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. Neem je oude rijbewijs mee.

Wat kost het?

Kosten rijbewijs
Omschrijving Kosten in 2022
Nederlands rijbewijs: € 41,60
Extra kosten voor spoedaanvraag: € 34,10

Goed om te weten

 • Beginnersrijbewijs: beginnende bestuurders krijgen een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
 • Buitenlands rijbewijs: met een geldig buitenlands rijbewijs mag je tijdelijk in Nederland blijven rijden. Als je je buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen. Bekijk de voorwaarden van de RDW.
 • Bus- of vrachtwagenrijbewijs: als je voor je werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet je de code 95 op je rijbewijs laten bijschrijven. Meer informatie over code 95 vind je bij het CBR.
 • Voorkom fraude: geef nooit zomaar je rijbewijs af. Ook niet als een organisatie vraagt om een kopie voor het afsluiten van een huurcontract of telefoonabonnement. Laat je toch een kopie van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs maken? Maak dan een veilige kopie en dek je burgerservicenummer (BSN) af. Of maak een kopie met de smartphone-app "KopieID". Lees meer over hoe je fraude kunt voorkomen op de website van de Rijksoverheid.

Ben je gezond genoeg om te rijden?

Soms moet je een formulier invullen met vragen over je gezondheid. Als het nodig is krijg je een aanvullende medische keuring door het CBR. Wanneer beoordeelt het CBR je gezondheid?

 • Als je een medische beperking hebt;
 • Als je 75 jaar of ouder bent en je rijbewijs verloopt;
 • Als je zelf twijfelt of je veilig kunt deelnemen aan het verkeer;
 • Als je een rijbewijs nodig hebt voor vrachtwagen of bus.

Voor de medische keuring heb je een gezondheidsverklaring nodig.

Op de website van het CBR kun je de gezondheidsverklaring direct invullen. Je kunt het formulier ook aanvragen bij de gemeente. Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.