Stemmen in een andere gemeente

Algemeen

Ben je niet in de gelegenheid om in je eigen gemeente te stemmen? Dan kun je een kiezerspas aanvragen.

Waar kun je stemmen met een kiezerspas?

  • Provinciale Staten: Met een kiezerspas kun je voor de verkiezing van de Provinciale Staten stemmen binnen de hele provincie waarvoor de verkiezing geldt. Met een kiezerspas kan dus in een andere gemeente worden gestemd, als die gemeente in dezelfde provincie ligt.
  • Waterschapsverkiezingen: Met een kiezerspas kun je voor de waterschapsverkiezing stemmen binnen het gehele waterschapsgebied waarvoor de verkiezing geldt. Met een kiezerspas kan dus in een andere gemeente worden gestemd, als die gemeente in hetzelfde waterschapsgebied ligt.

Waar en wanneer aanvragen?

Een kiezerspas kun je tot dinsdag 14 maart 2023 tot 12.00 uur in het gemeentehuis aanvragen. Dit doe je bij de gemeente waar je op de dag van kandidaatstelling (30 januari 2023) als kiezer staat geregistreerd.

Je kunt inmiddels niet meer per post en digitaal aanvragen.

Kiezerspas aanvragen

Je kunt de kiezerspas tot uiterlijk 14 maart 2023, 12.00 uur in het gemeentehuis aanvragen. Je moet dan persoonlijk naar het gemeentehuis waar je op de dag van kandidaatstelling (30 januari 2023) als kiezer staat geregistreerd. Daar vraag je een kiezerspas aan. Vergeet hierbij niet je legitimatiebewijs mee te nemen. Kom je naar één van de bezoekadressen? Hiervoor moet je wel een afspraak maken via het Klant Contact Centrum met Bureau Verkiezingen. 

Ben je onlangs verhuisd?

Ben je verhuisd in de 6 weken voor de dag van stemming (15 maart 2023)? Stuur dan het formulier 'Verzoek om een kiezerspas' naar de gemeente waar je woonde. Let op: Je kunt maar één keer een kiezerspas aanvragen. Je krijgt geen tweede exemplaar.

Heb je vragen?

Met vragen kun je terecht bij Bureau Verkiezingen via telefoonnummer 14 0596. Je kunt ook een e-mail sturen naar verkiezingen@eemsdelta.nl. We helpen je graag.

Meer informatie over verkiezingen

Meer informatie over de verkiezingen vind je op: de website van de Kiesraad en op de website van de Rijksoverheid.