Verkiezingen

Jouw stem is van groot belang!

De gemeente organiseert verkiezingen voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten, Waterschappen, het Europees Parlement en de gemeenteraad. Jij bepaalt tijdens een verkiezing hoeveel zetels de verschillende politieke partijen krijgen. Jouw stem is dus van groot belang!

Informatie

Verkiezingen

Iemand kruist met een rood potlood zijn keuze aan op een stembiljet

De volgende verkiezing is op 6 juni 2024. Je stemt dan voor het Europees Parlement.

Meer informatie

Een vrouw doet een stembiljet in een stembus

Vragen

Gele wegwijzer Stembureau (Legitimatie verplicht)

Stel je vragen aan het Bureau Verkiezingen. Bel naar 14 0596 of mail naar verkiezingen@eemsdelta.nl. We helpen je graag verder.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Ga je stemmen? Neem dan de juiste documenten mee,  dan weet je zeker dat je mag stemmen. Dit neem je mee:

Heeft iemand anders jou gemachtigd? Zorg dan dat je ook de documenten bij je hebt die bij de machtiging horen. Op de pagina Machtigen lees je hoe je dit regelt.

Bij de meeste verkiezingen mag je in elk stembureau binnen de gemeente je stem uitbrengen. Alleen bij de waterschapsverkiezing is dat anders. Op je stempas staat een vrijblijvend advies. Je mag dus ook naar één van de andere stembureaus in Eemsdelta. Meer weten? Kijk dan op de pagina Waar kun je stemmen?.

Ben je op de dag van de verkiezing niet in Eemsdelta? Dan kun je bij de meeste verkiezingen een kiezerspas aanvragen. Daarmee kun je stemmen in een andere gemeente in Nederland.

Kun je niet zelf stemmen tijdens de verkiezing? Geef dan iemand anders toestemming om voor jou te stemmen. Op de pagina Machtigen lees je hoe je dit regelt.

De gemeente zorgt ervoor dat het stembureau zo goed mogelijk bereikbaar is, ook voor kiezers met een handicap. Op het stembureau kun je hulp krijgen van een stembureaulid en er zijn hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking.

Op de pagina Wie mag stemmen lees je wat wij doen om kiezers met een handicap te helpen en hoe je je kunt voorbereiden op het stemmen.