Stemmen tellen en het vaststellen van de uitslag

Algemeen

De leden van het stembureau tellen de stemmen op de avond van de verkiezing. Een dag later controleert het gemeentelijk stembureau de telling. Soms is een hertelling nodig.

Wanneer worden de stemmen geteld?

Op de dag van de verkiezing sluit de stemming om 21.00 uur. Daarna tellen de leden van de stembureaus de stemmen. Je mag hiernaar komen kijken. De voorzitter van het stembureau zorgt ervoor dat het tellen goed verloopt. Alle gegevens worden in een proces-verbaal opgeschreven.

Hoe stellen we de uitslag vast?

De dag na de verkiezing controleert het gemeentelijk stembureau alle processen-verbaal van de stembureaus. Als daar fouten in staan, voert het gemeentelijk stembureau een hertelling uit. Aan het einde van zijn zitting stelt het gemeentelijk stembureau de uitslag van de verkiezing binnen de gemeente vast.

Waar zijn de zittingen van het gemeentelijk stembureau?

Je mag komen kijken bij de zittingen van het gemeentelijk stembureau. De zittingen zijn in Werkbedrijf Eemsdelta, aan Fivelpoort 1 in Appingedam.

Samenvatting

De leden van het stembureau tellen de stemmen. De uitkomst hiervan staat in een proces-verbaal. Het gemeentelijk stembureau controleert de processen-verbaal van alle stembureaus. Je mag hiernaar komen kijken.

Belangrijke datums voor de verkiezing van het Europees Parlement
Wat?Wanneer?
VerkiezingsdatumDonderdag 6 juni 2024
Zitting gemeentelijk stembureauVrijdag 7 juni 2024 vanaf 9.00 uur
Hervatting zitting gemeentelijk stembureauMaandag 10 juni 2024 in de ochtend
Misschien: nieuwe zitting voor de hertellingMaandag 17 juni 2024

Heb je vragen?

Meer informatie over verkiezingen vind je op: de website van de Kiesraad en op de website van de Rijksoverheid.

Stel je vragen aan het Bureau Verkiezingen. Bel naar 14 0596 of mail naar verkiezingen@eemsdelta.nl. We helpen je graag verder.